Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ten Hag haragja, Sancho büszkesége – Van-e még visszaút az angol szélső számára?

Németh Dániel

Frissítve 26/10/2023 - 17:03 GMT+2

Jadon Sancho szeptember óta nem tagja a Manchester United első csapatának, mivel összeveszett Erik ten Hag vezetőedzővel. A holland szakember fegyelmi okokból büntette meg a játékost, és nyilvános bocsánatkérés ellenében hajlandó csak új esélyt adni neki. A futballista viszont úgy gondolja, igazságtalanul bántak vele, és bűnbakot akarnak kreálni belőle.

Jadon Sancho és Erik ten Hag sem engedett szeptember óta - Fotó: William Volcov

Fotó: AFP

Nehéz elképzelni, hogy Jadon Sancho pályára lép még a Manchester Unitedben. Sőt, talán az is kérdéses, marad-e egyáltalán Európában.

137 mérkőzés, 50 gól, 64 gólpassz. Jadon Sancho ezeket a számokat még a Borussia Dortmund színeiben hozta össze, többnyire topligás mérkőzéseken. Az angol szélsőt 21 éves korára már a legnagyobb klubok figyelték világszerte, 2021 nyarán pedig a Manchester United – miután éveken át figyelemmel követte a fejlődését – 85 millió eurót fizetett érte a német klubnak. Két év elteltével azonban csak az tűnik biztosnak, hogy már nem sokáig lesz az MU játékosa.
Sancho már a nyers számokra lefordítva sem azt hozta Angliában, amit vártak tőle: 82 mérkőzésen 12-szer volt eredményes, amihez hatot tett hozzá gólpasszok formájában. Miközben a Dortmund színeiben meccsenként közel egy gólban működött közre, a Manchester Unitednél már csak minden ötödik pályára lépése eredményezett gólt a részéről. Ráadásul – és a kettő között nyilván van összefüggés – a hozzáállását illetően is merültek fel problémák.

A jelszó: fegyelem

Erik ten Hag személyében tavaly nyáron a Manchester United nem csak egy vezetőedzőt igazolt, hanem egy olyan szakembert, aki a klub teljes irányát – az új identitást – meghatározza. Korábban már feszegettük, hogy talán túl sok felelősséget is kapott, ugyanis a sportigazgatói feladatok egy része is rá hárul – javarészt ő szabhatja meg, kiket igazol az MU. Ezzel viszont épp a fő probléma nem oldódott meg: a klubnak változatlanul nincs kézzelfogható átigazolási stratégiája.
A profilok kiválasztásánál továbbra sem egyértelmű, milyen irányba is akar elindulni a Manchester United, az érkezők életkorát figyelve pedig az a kérdés merül fel, rövid- vagy középtávú célokat szeretne-e elérni a klub. Rasmus Højlund például egyértelműen egy több éves projekthez illik, Casemiro ellenben legfeljebb néhány évre szóló megoldás, aminek már a második évben egyértelmű jelei vannak. Közben Ten Hagnak a saját identitását az elődök által megszerzett játékosokkal is vegyítenie kellene.
picture

Erik ten Hag

Fotó: Getty Images

Ennek legegyértelműbb megnyilvánulása, hogy a holland egyelőre (?) beéri kevesebb kontrollal és több átmenettel, mivel Ole Gunnar Solskjær idejében egyértelműen a rohanósabb foci felé terelték az MU-t. Egy ilyen átalakítás azonban mindig fájdalmas művelet, amelynek elkerülhetetlenül lesznek áldozatai, újabb és újabb konfliktusokat eredményezve az öltözőn belül, amit aztán így vagy úgy, de rendezni kell. Ten Hagnak volt is már pár csörtéje az MU-n belül.
Ilyen volt a Cristiano Ronaldo-ügy, és most hasonló cipőben jár Jadon Sanchóval is, akit még szeptember elején rakott ki a keretből a nem megfelelő edzésmunkája miatt. Az Athletic szerint Sancho az Arsenal elleni mérkőzésre készülve abban a csapatban volt, amelynek a londoniak játékstílusát kellett utánoznia, Ten Hag azonban úgy ítélte meg, hogy a szélső nem teljesítette a kért gyakorlatokat – nagyjából innen ered az edző és a játékos konfliktusa.

Az elmaradt bocsánatkérés

Sancho azt nehezményezte, hogy mások rossz edzésteljesítményét nem követték hasonló szankciók, pláne nyilvános kritikák, erre vonatkozott a közösségi felületein említett bűnbak kifejezés is. Ekkor még nem volt menthetetlen Sancho és Ten Hag kapcsolata, szeptember 11-én az edző mutatott néhány felvételt a szélsőnek, hogy elmagyarázza, miért volt elégedetlen a teljesítményével. A találkozó azonban eredménytelenül zárult, a bocsánatkérés mikéntjében nem tudtak megegyezni.
Ten Hag a tekintélyét féltve azt kérte, hogy szemtől szemben kérjen bocsánatot a játékos, amit a nyilvánosság felé is kommunikálni szeretett volna, Sancho visszatérésének magyarázataként. Miután a szélső erre nem volt hajlandó, Sanchót eltávolították a felnőtt csapattól, és azóta csak egyénileg, vagy az akadémistákkal készülhetett. Az angol játékos még a közös parkolót és étkezőt sem használhatja, éthordóban kapja meg az ebédjét a klubtól.
Az álláspont egyik fél részéről sem változott: Ten Hag úgy gondolja, hogy a labda Sancho térfelén pattog, és innentől neki kell cselekednie ahhoz, hogy újraindíthassa a manchesteri pályafutását. John Murtough szakmai igazgató személyesen próbálta meggyőzni a futballistát, sőt, a csapattársai is arra biztatták, nyelje le az egóját ért sérelmet, és inkább kérjen elnézést az edzőtől. Sancho azonban változatlanul úgy érzi, igazságtalanul bánt vele az edző, és vele akarnak példát statuálni.
picture

Jadon Sancho - Manchester United

Fotó: Getty Images

A házon belül megoszlanak a vélemények Ten Hag döntésével kapcsolatban. Egyesek úgy gondolják, hogy túlságosan szigorú volt, különösen egy olyan focistával szemben, aki pozitívabban reagál, ha barátságosan viszonyulnak hozzá az edzői. Mások viszont azon az állásponton vannak, hogy Ten Hag épp elég lehetőséget adott Sanchónak, hogy bizonyítsa a képességeit, tavaly például szezon közben kapott egy három hónapos türelmi időt, amíg összeszedhette magát.

A Sancho-dilemma

Azt tehát továbbra sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy Sancho manchesteri pályafutása véget ért, mert mind a mai napig lenne visszaút az MU kezdőjébe. Ehhez a bocsánatkérés mellett be kellene állnia a sorba, kemény és fegyelmezett munkával – az edző utasításait maradéktalanul betartva – még épp idejében lépne rá a (re)start mezőre. A jelek azonban nem ebben az irányba mutatnak.
Sancho már a dortmundi időszakban sem tartozott a könnyen kezelhető játékosok táborába, időről időre előfordult, hogy késett az edzésekről, mert nem ébredt fel időben. Problémát jelentett az életmódja is: a dortmundi edzők úgy gondolták, nem alszik eleget, mivel sokszor hajnalba nyúlóan videójátékozik. Néhány héttel ezelőtt egyébként páran kiszúrták, hogy miközben a csapata a Bayern Münchennel játszott a BL-ben, ő az újonnan megjelent EAFC 24-et gyűrte.
Nem véletlenül cikkeznek arról, hogy az MU már januárban ki szeretne szállni Sanchóból, hogy legalább a befektetés egy részét visszakapja. A hova tovább azonban érdekes kérdések elé állítja az angol szélsőt: bár vannak iránta európai érdeklődők, szinte biztosan engednie kellene a fizetési igényeiből, jelenleg ugyanis heti 200 ezer fontot tesz zsebre. Ha pedig erre nem hajlandó, szinte csak Szaúd-Arábia marad a lehetőségek között.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés