Bárki is ül le a kispadra, nem lesz könnyű dolga, de az esélyesek közt komoly különbségek vannak.
A Chelsea csapata edzőt keres. Megint. Kicsit az Idétlen időkig (Groundhog Day) című filmben érezzük magunkat ezt leírva, de tény: a londoni csapat azt követően, hogy nyáron 280 millió eurót eltapsolt, nem egy játékost a német edzője külön kérésére megszerezve, szerdán mindössze a szezon hetedik meccse után menesztette Thomas Tuchelt. Így aztán megint jöhet az örök kérdés, ki váltja őt a Chelsea mindig forró kispadján?
Le kell szögezni, hogy bárki is kapja az állást, nem lesz könnyű dolga. Nem csak azért mert a „hivatali ideje” jó esetben másfél év, hanem mert sok korábbi beugróval ellentétben nem számíthat egyből följavuló játékra sem. A csapat védelme összeszokatlan, ráadásul nehéz eldönteni, hogy négy vagy ötvédős felállás passzol hozzá igazán, a játékosok pedig ugyan formán kívül voltak Tuchel taktikájában, de néhány elődjével ellentétben állítólag nem ők buktatták meg a németet.
Labdarúgás
Lázadnak a játékosok, kirúgatnák a szövetségi kapitányt
23/09/2022 - 16:50
Mégis, valakinek le kell ülnie a kispadra. Mivel az új, amerikai tulajdonosok érkezése óta ő lesz az első kinevezett menedzser, nem zárható ki, hogy vele hosszútávú projektben gondolkodnak majd, de az is előfordulhat, hogy az Abramovich-érában megszokott tűzoltáshoz folyamodik a vezetőség.

Thomas Tuchel alig másfél év után lett elküldve a Chelsea kispadjáról.

Fotó: Getty Images

Opciók mindkét lehetőségre vannak a piacon, közülük a friss hírek szerint ketten esélyesek, illetve van egy név, ami jolly jokerként bármelyik megüresedő nagy európai kispad esetén előkerül, és annyi pozitívumot mindenképpen el tudunk mondani vele kapcsolatban, hogy legalább nem az angol sajtó által (reméljük viccből) bedobott José Mourinho az. Lássuk a jelölteket.

Graham Potter (Brighton)

Állítólag ő a legnagyobb esélyes a pozícióra. A 47 éves angol edző sztorija igazi klasszikus felemelkedéstörténet. Első menedzseri kinevezését még a svéd negyedosztályú Östersundnál kapta, őket jutatta fel az élvonalba, majd ki az európai kupaszíntérre, mielőtt Swansea érintésével került a Premier League-be a Brightonhoz.
Bár a csapat bajnoki helyezési – 15. 16. és 9. Potter első három idényében – nem ezt a képet sugallják, a Brighton az utóbbi években a bajnokság egyik üde színfoltja volt. Potter legnagyobb edzői erénye a sokoldalúsága, a játékosok akár 2-3 különböző játékstílus között is gond nélkül váltanak egy mérkőzésen belül, a csapat pedig gyakran nem félt labdabirtoklásra épülő focit játszani, ami sok más angol menedzser klubjáról nem mondható el. Utóbbi egy nagy klubnál alapelvárás, előbbi viszont kifejezetten passzolhat a Chelsea hasonló alapelv mentén felépített keretéhez.
Amit felrónak Potternek, az nyilván tapasztalatlansága. Bő tízéves karrierje során elvétve látott európai focit (bár akkor bravúrosan szerepelt), olyan nagy klub kispadjának pedig, mint a Chelseaé még a közelébe sem került. Kérdés, hogyan boldogulna a nagy sztárok egóival, pláne egy olyan közegben, ahol az edzőbuktatás egyáltalán nem ritkaság. Más kérdés, hogy az angol edző a nem hétköznapi hozzáállásáról is ismert a játékosaival szemben, a nyitott gondolkodás és az új módszerek akár a sztárokat is meggyőzhetik.

Graham Potter

Fotó: Getty Images

Kisebb hátrány, hogy szerződtetéséhez meg kéne egyezni a Brightonnal, de ez aligha jelent gondot a nyáron nagyot költekező tulajdonosoknak. Potterért 18 millió fontot kér a klubja, ez az összeg állítólag nem akadálya a kinevezésének.

Mauricio Pochettino (Klub nélkül – legutóbb PSG)

Ha van ellentéte a jelenleg elérhető edzők közül Potternek, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy Pochettino az. Az argentin edzőt nem lehet tapasztalatlansággal vádolni, annak idején Bajnokok Ligája-döntőig vezette a Tottenhamet, azóta pedig csak Európa elitjével hozták szóba, a PSG kispadjára pedig le is ült (egyébként ott is épp Tuchelt váltva). Az ijesztő éppen az lehet a Chelsea számára, amit ott nyújtott.
Pochettinóra ugyanis nem csak Potter tapasztatlansága nem süthető rá, de a nyitottsága sem. Az argentin többnyire ragaszkodik bevált taktikájához és játékfilozófiájához akkor is, amikor már kínosan egyértelmű, hogy más feküdne inkább a játékosainak. Ezt ugyan viszonylag gyorsan át is ülteti a pályára, de néhány hétre ehhez biztos szüksége lenne. Nem ideális egy olyan szezon során, ahol november közepéig szinte minden héten két meccs vár a csapatra.
Ráadásul Pochettino az öltözőt sem tudja igazán jól kezelni. Párizsban durván megégett a csapat sztárjaival, a Chelseanél pedig ugyan nincsenek Neymarhoz vagy Mbappéhoz hasonló egyéniségek, megint csak, a játékosok hajlamosak az edzőbuktatásra. Ha rövidtávon jönnének is a sikerek, több mint valószínű, hogy másfél év múlva ugyanitt ülhetnénk az ő utódját találgatva.

Mauricio Pochettino

Fotó: Getty Images

Zinedine Zidane (Klub nélkül – legutóbb Real Madrid)

Ki mondana nemet egy háromszoros BL-győztes edzőre? A jelek szerint vagy mindenki, vagy ő mond nemet mindenkinek. Mióta 2021-ben másodjára is távozott a Real Madridtól, több sztárcsapat kispadja is üresedett már meg, de hiába volt ott a neve a jelöltek között, sem a Manchester United, sem a PSG élére nem került oda. Pletykálják, hogy a francia válogatott kispadjára vár, amire a katari vb után lehet is esélye.
Ezt a kérdést leszámítva is akadnak kételyek vele kapcsolatban. A Real alatta kétségtelenül egy korszakos csapat volt, de nehéz eldönteni, hogy ez inkább az ő érdeme volt, vagy a fantasztikus játékoskereté. Az biztos, hogy taktikai kidolgozottságban Zidane koránt sem mutatott olyat, mint napjaink legjobb edzői, második regnálása Madridban egy átalakuló kerettel pedig már nem is volt olyan sikeres.
Ettől függetlenül marketing szempontból mindenképpen lenne ráció a kinevezésében. Todd Boehly és az amerikai tulajdonosok imádnák a vele járó figyelmet és csillogást, de sok játékosnak is nagy vonzóerőt jelenthetne az ő hívása.
Labdarúgás
Szalai Ádám: Kint sztáredzők által elismert közönségkedvenc, itthon a közutálat tárgya
21/09/2022 - 14:33
Premier League
Tuchelt lesújtotta a Chelsea-től való kirúgása, a Twitteren búcsúzott el a szurkolóktól
12/09/2022 - 12:16