Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egyre több a halasztás Angliában, de csak így lehet megvédeni a játékosokat

Minich Réka

Publikálva 19/01/2022 - 20:16 GMT+1

Az idei szezonban eddig 22 Premier League találkozót halasztottak el a koronavírus járvány miatt. Az omikron variáns berobbanása után, december eleje óta sorban tarolja le az élvonalbeli klubok keretét a fertőzés. A vasárnapi észak-londoni derbi lefújása viszont akkora felháborodást váltott ki, hogy a liga vezetése kész változtatni a szabályokon.

A positive COVID-19 self test or lateral flow test with the Premier League logo

Fotó: Getty Images

Csak, hogy a szikár tényekkel kezdjük; a Premier League szabályozása szerint egy mérkőzés halasztására akkor kerülhet sor, ha nincs 13 egészséges játékos az első csapat keretében, akik közül legalább egyikük kapus.

Hétvégére az Arsenal abba a helyzetbe került, hogy nem tudták teljesíteni ezt a kritériumot, ezért kérvényezték, hogy a Tottenham elleni mérkőzésüket egy későbbi időpontban játszassák le. Ami viszont a közvélemény haragját kiváltotta az volt, hogy mindössze 2 játékos volt koronavírusos, a többiek kisebb sérülések, eltiltás és az Afrika Kupa miatt nem álltak játékra készen.
A manapság szakértőként dolgozó Gary Neville értelmezése szerint a klubok nem akarnak játszani, ha a legjobbjaik közül túl sokan lennének kénytelenek kihagyni a mérkőzést. A helyzet ennél jóval bonyolultabb és azon kevés esetek közé tartozik, amikor a Premier League részéről a már amúgy is túlterhelt játékosok egészsége került az előtérbe.
A COVID járvány 2020. tavasza óta borítja fel a futball naptárat, ami nem csak a szurkolók idegrendszerét tépázta meg, de a játékosok szokásos éves ritmusa is a feje tetejére állt. Az első, több hónapos leállás után egészen augusztusig kitolódott a szezon vége, amit egy minimális előszezon után már követett is a 2020/21-es idény. Sajnos a legutolsó nyár sem bizonyult sokkal pihentetőbbnek az éljátékosok számára, hiszen ekkor rendezték az Európa bajnokságot és a tokiói olimpiát is.
A Daily Mail cikke szerint az idei szezonban a sérülések száma a legmagasabb volt az utóbbi 5 évben. Csak 2021. decemberében 111 sérülést jelentettek az élvonalbei klubok, amikbe természetesen nem számolták bele a 72 COVID fertőzést. Ez több, mint 10 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A sérülések nagy része a lágyszöveteket (izom vagy szalag) érinti, ami a legtipikusabban a túlterheléshez kapcsolható. A korábban az angol válogatott és Arsenal vezető sportfizikoterapeutájaként dolgozó Gary Lewin így nyilatkozott:
“Egyértelműen azt mondhatjuk, hogy az elmúlt két év fokozott terhelése most jelentkezik a leglátványosabban. Az egészség alapja a nyáron elvégzett kondicionáló és erőnlétet fejlesztő munka.
Az egész szezon rövidebb lett, mégis egyre több meccset kell játszani. Olyan, mintha egész szezonban az ünnepek közti menetrendben játszanánk. És akkor még ott van a COVID is. Sok játékos kiesik rövidebb időszakokra, ezzel pedig csökken a rotáció lehetősége. Ráadásul a gyógyulás után sokszor egy-egy edzéssel már rögtön a kezdőben találják magukat a srácok.
Nyugodtabb időkben az orvosi csapat mindig figyeli a játékosok állapotát és ha valaki a vörös zónába (itt a legnagyobb a sérülés veszélye) ér, akkor arról rögtön tájékoztatja az edzőket. Manapság viszont nincs lehetőség arra, hogy ilyenkor pihenhessenek, egyszerűen muszáj pályára küldeni azt, aki még egészséges.
A Premier League-nek mindenre figyelnie kell. Meg kell fontolni, hogy lehetőség legyen többet cserélni, de érdemes lenne a meccsek beosztását is átgondolni. Muszáj jobban megvédeni a játékosokat.”
Sajnos az elmúlt időszakban nem csak a túlterheléssel kapcsolatos sérülésekkel kapcsolatban érkeztek aggasztó hírek. Az Arsenal gaboni csatára, Pierre Emerick Aubameyang idejekorán visszatért az Afrika Kupáról, miután a COVID fertőzését követően elváltozásokat fedeztek fel a szívén. Egyelőre nem tudni, hogy milyen súlyos a helyzet, a további vizsgálatokat Londonban fogják elvégezni. Korábban a Bayern Münchennél Joshua Kimmich tüdeje károsodott miután megfertőződött, most pedig a kanadai balhátvéd Alphonso Daviesnél diagnosztizáltak szívizomgyulladást, ami szintén több hetes kihagyásra kényszeríti Daviest.
A Premier League nehéz döntés előtt áll, hiszen a rengeteg elhalasztott meccs miatt egyre nehezebb lesz megszervezni a pótlásokat, de a játékosok egészségénél semmi sem lehet(ne) fontosabb. Reméljük, hogy ezt a továbbiakban is szem előtt tudják és akarják tartani.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés