Hiába a legfontosabb szempont papíron a játékosok egészsége, a liga a fertőzési hullám közepén sem szeretne leállni.

Fontos nap lesz a hétfő az angol labdarúgó bajnokság, a Premier League következő heteinek eseményei szempontjából. A klubok képviselői helyi idő szerint délután 1-kor ülnek össze, hogy egy káoszba fulladt hétvége után megvitassák a bajnokság esetleges szüneteltetésének, vagy fordulók halasztásának kérdését. A csapatok menedzserei a zsúfolt program és a rengeteg koronavírusos játékos mellett szinte könyörögnek a könnyítésérét, a liga anyagi érdekei azonban közbeszólhatnak.
Az egyeztetésre azután kerül sor, hogy az elmúlt hetekben számos meccset el kellett halasztani a csapatoknál kialakult tömeges fertőzések miatt. A mögöttünk hagyott hétévégén mindössze négy találkozót tudtak megrendezni, miközben például az Aston Villa-Burnley mérkőzést alig két órával a kezdés előtt törölték.
Premier League
Megvan, ki lesz Ancelotti utódja az Everton kispadján
30/06/2021 14:46
A tarthatatlan állapotokat jól jelzi, hogy még a végül lejátszott meccsek közül több is csak komoly kompromisszumokkal került megrendezésre. A vasárnapi Tottenham-Liverpool rangadón a hazaiak két hét kényszerszünet után közel sem ideális állapotban várták a mérkőzést, míg a vendégek két kulcsembere, Virgil Van Dijk és Fabinho is koronavírus miatt hiányzott. A 2-2-es döntetlen után a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp bár korábban a folytatás mellett érvelt , most elmondta, ilyen körülmények közt lehetetlennek érzi az Angliában híresen sűrű karácsonyi menetrend tartását.
„Játszottunk szerdán és vasárnap, pályára lépünk kedden, ez így lehetetlen, nincsenek meg hozzá a játékosaink. Előfordulhat még egy-két eset és akkor a játékosoknak karanténba kell menniük. 26-án és 28-án is játszanánk, ez tényleg tarthatatlan. Játszani szeretnénk, de alakítani kell a naptárat. Meg kell beszélnünk, hogy folytatni akarjuk-e, de ha igen, akkor sem tehetjük a szokásos módon.”
https://i.eurosport.com/2021/12/17/3273463.jpg
„Ha nem játszunk tovább, hanem szünetre megyünk, nekem az is megfelel. Már a járvány előtt is sűrű volt ez az időszak, de most olyan komoly ütést kaptunk, ami jelzi, hogy így nem bírjuk folytatni.”
Egy másik csapat, ami rosszul jött ki a hétvégi káoszából, a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea volt. A londoni klubnál szintén felütötte a fejét a járvány, a csapatnál hét játékos, köztük a támadók nagy része fertőzött lett, a liga mégsem engedélyezte a Wolverhampton elleni meccs elhalasztását. A kékek így mindössze hat cserével, köztük két kapussal a padon vágtak neki a meccsnek, a 0-0-s végeredmény pedig komoly hátrányba hozta őket a bajnoki címért folyó harcban. Thomas Tuchel, a csapat edzője úgy érezte, a mérkőzés lejátszása lehetetlen helyzetbe hozta őket.

Thomas Tuchel

Fotó: Getty Images

„Azt hittük, a játékosok egészsége és biztonsága elég erős érv lesz. Hét játékosunk fertőzött és minden nap nőtt a számuk. Halasztást kértünk, hogy időt kapjunk rendezni a helyzetet, de elutasították. Megértem, hogy azt mondják, van még 14 játékosunk, de nézzük meg, kik ezek. Trevor Chalobah két edzés, Mateo Kovacic és N'Golo Kante egy edzés után játszott. Kockára tettük ezeket a játéksokat ezzel a döntéssel, ezért egy ponton biztosan meg fogunk fizetni.”
A londoniak számára az ifijátékosok bevetése sem volt megoldás, mivel ahogy Tuchel elmondta, a tartalékok külön buborékban edzenek, ráadásul nemrég az ő meccsüket is halasztani kellett. Hasonló helyzetben vannak más, kisebb csapatok menedzserei is, akik most mind következő hetek programjának megváltoztatásáért lobbiznak. Thomas Frank, a Brentford edzője már a hétvége előtt a teljes forduló halasztását javasolta, hogy megakadályozzák a fertőzés további terjedését, míg newcastle-i kollégája, Eddie Howe a játékosok egészségével és az igazságossággal érvelt.
„Szerintem a fő kérdés az egészség és a biztonság. Minden élet számít, ez kell, hogy legyen az első szempont. Emellett fontos a bajnokság integritása, nem kéne egyenlőtlenségeknek lennie a mérkőzésekben.”

Mason Mount

Fotó: AFP

A hétfői találkozón állítólag mégsem lesz minden klub a program megváltoztatása mellett, egyesek ugyanis úgy vélik, a szünet sem garancia a helyzet javulására, a program viszont később végzetesen összesűrűsödne. A következő bő egy hét fényében mondjuk nehéz látni, később hogyan lehetne még ennél is sűrűbb, a csapatokra az eredeti tervek szerint karácsony másnapja és január 3-a között három forduló várna.
Ebből a három körből a középső, vagyis a 20. forduló elhalasztását tartanák többen a legjobb megoldásnak, ez azonban mégis talán a legvalószínűtlenebb forgatókönyv. Ennek oka az anyagiakban keresendő: a streaming szolgáltató Amazon épp ezt a fordulót vette meg Angliában, a tíz mérkőzés közvetítéséért összesen 30 millió fontot fizetve. A halasztás így alighanem súlyos millióiba fájna a ligának, ami nem meglepő módon „az egészség szem előtt tartása mellett” is eltökélt a lehető legteljesebb folytatásra.
Hogy az ellentétes érdekekből milyen kompromisszum sül ki, az egyrészt a hétfői klubok közti találkozó, másrészt a csapatkapitányok és az edzők részvételével tartott, több órásra tervezett meeting után derülhet ki, legkésőbb kedden. Reális forgatókönyv viszont, hogy a meccsek még a folytatás esetén is ismét zártkapuk mögött kerülnek megrendezésre, ami szintén a halasztás felé terelheti a csapatokat.
Forrás: részben Skysports
Premier League
Meglegyintette a Szuperligába vágyó csapatokat a Premier League
10/06/2021 11:23
Premier League
Elhibázott lépésnek tartja a Szuperliga-csatlakozást a ManCity elnöke
03/06/2021 15:05