Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elhibázott lépésnek tartja a Szuperliga-csatlakozást a ManCity elnöke

Nánási Antal

Publikálva 03/06/2021 - 17:05 GMT+2

Jó szándékú, ámde elhibázott lépésként jellemezte a Manchester City elnöke csapata áprilisi csatlakozását az Európai Szuperligához.

Khaldoon Khalifa Al Mubarak

Fotó: Getty Images

Khaldoon Al Mubarak a klubhonlapnak nyilatkozva értékelte a bajnoki címmel és Ligakupa-győzelemmel, valamint elveszített Bajnokok Ligája-döntővel végződő szezont.

Forrt a levegő a Manchester City és tizenegy „tettestársa” körül áprilisban, amikor hat angol, valamint három-három spanyol és olasz klub bejelentette, létrehozták az Európai Szuperligát. A futball berkein belül soha nem látott tiltakozási hullám ütötte fel a fejét, különösen Angliában ittak vért szurkolók, valamint a futballban és a futballért dolgozók egyaránt, a népharag pedig alig 48 óra alatt el is söpörte az elitligát.
Ha a Manchester City nem kapcsol időben, és nem lép ki (az angol csapatok közül elsőként) a ligából, Aleksander Ceferin akkor fenyegető szavaiból kiindulva biztos, hogy nem játszhatott volna Bajnokok Ligája-döntőt szűk egy hete Portóban. A City elnöke, Khaldoon Al Mubarak épp a klubtörténet legnagyobb nemzetközi eredményének számító szombati finálét követően értékelte a klubhonlapnak a City elmúlt szezonját.
Visszaszerzett bajnoki cím, zsinórban harmadszor megnyert Ligakupa és döntő a Bajnokok Ligájában – ránézésre nem lehet panaszuk a csapat szezonjára a Manchester City szurkolóinak. Osztja ezt a vélemény a klub elnöke is, aki évértékelőjében a klubfilozófiára helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, ma a klub nem tartana a jelenlegi szintjén, ha nem egy folyamatosan a fejlődést kereső szemlélet mentén irányítanák azt:
Szeretünk kellemetlenkedni, feszegetni a határokat. Ilyenkor szükségszerűen hibák is becsúsznak, amik közül van amit már elkövettünk, és van, amit a jövő hoz el. Az viszont biztos, hogy több jót teszünk, mint rosszat.
Az interjú egyébként három részletben kerül fel a City honlapjára az első két részt követően a befejező epizód cikkünk megjelenésének napjától válik elérhetővé. Az általunk tárgyalt második rész hangsúlyos terjedelemben foglalkozik a hibával, mint amolyan szükséges rosszal, amit minden fejlődést megcélzó klubnak el kell követnie, hogy aztán saját baján tanulva építkezni tudjon belőle.
picture

Kevin De Bruyne - Manchester City

Fotó: Getty Images

„Ha visszagondolunk a tizenkét évvel ezelőtti időre, amikor átvettük a klubot, és összehasonlítjuk a mai állapottal, kijelenthető, hogy a fejlődés nem történhetett volna meg kockázatok vállalása és hibák elkövetése nélkül. Ugyanakkor mit sem érnének a kockázatok és a hibák, ha nem tanulnánk belőlük és ne kétszer erősebben térnénk vissza ahhoz a feladathoz, amelyben elsőre elbuktunk” – hangsúlyozta Mubarak.
Az előző, amolyan bevezető jelleggel megszellőztetett megszólalásokkal az elnök mintha csak megágyazni akart volna a fő vallomás, a Manchester City Szuperliga-csatlakozása, majd az onnan való instant kilépés taglalásának. A régóta lebegtetett európai elitliga egyszer csak a szemünk előtt vált valósággá, majd alig két napnyi létezést követően hullott atomi darabjaira. A City elnöke itt is a fejlődéshez, tanuláshoz szükséges hiba elkövetését hangsúlyozta, ebbe a kategóriába sorolva klubja csatlakozását a szakadár ligához:
„Nagyon bánom a dolgot. A csatlakozásról szóló döntést egy hibás nézőpont alapján hoztuk meg, azt remélve, hogy ezzel növeljük a klub mozgásterét és erejét. Egy nagyon fontos szempontot azonban én magam is figyelmen kívül hagytam, mégpedig a szurkolók véleményét. Nincs kétségem felőle, hogy tanulunk az esetből, remélem, hogy a szurkolóink tudják, hogy még a hibás döntések meghozatalánál is helyén van a szívünk. A motiváció jó volt, a mérlegelésbe azonban hiba csúszott.”
picture

Manchester City-Chelsea BL-döntő

Fotó: Getty Images

A hibát viszonylag hamar sikerült felismerni, ebben persze a City és öt másik angol társa segítségére volt az a példátlan országos tüntetéshullám, ami utálat-cunamiként zúdult a liga mellett elköteleződő klubokra. Jellemző pillanat volt azokban a napokban, ahogyan a Chelsea-szurkolók saját csapatuk előtt torlaszolták el a Stamford Bridge-re vezető utat, majd onnan csak Petr Czech hathatós közreműködése után voltak hajlandóak félreállni. A City végül elsőként publikálta távozását az ESL-ből, amit annak idején maga az UEFA-elnök is hangosan üdvözölt.
Az interjú végén Khaldoon Al Mubarak, követve a Liverpool-tulaj John Henry közelmúltbeli tettét, magára is vállalta a Szuperliga-csatlakozást meghozó döntést:
Nem fogom megpróbálni azt taglalni, hogy miért döntöttünk a csatlakozás mellett. Ehelyett inkább magamra vállalom, mert én hoztam a döntést, ami hiba volt. Elnézést kérek a szurkolóinktól.
Forrás: Sky Sports

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés