Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Extra cserékkel védik az agyrázkódást szenvedő játékosokat Angliában

Eurosport
Eurosport

Publikálva 21/01/2021 - 14:24 GMT+1

A Premier League lehet az első, ahol bevezetik a két extra cserét biztosító új rendszert.

Fotó: Eurosport

A Premier League lehet az első bajnokság a világon, ahol bevezetik az plusz cserelehetőséget a fejsérülést szenvedő játékosok esetében. 

Bizonyos szempontból történelmi bejelentést tett hétfőn az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League versenybizottsága: az angol lesz az első bajnokság a világon, ahol a közeljövőben próbajelleggel bevezetik az extra cserelehetőséget a pályán fejsérülést szenvedő játékosok számára. Az egyelőre hivatalos kezdési időpont nélküli tesztidőszak alatt a csapatok akár két plusz játékost is lecserélhetnek majd, ha fennál az agyrázkódás gyanúja, ezzel megelőzve a tartós következményeket. 
PL közleményében egészen pontosan így hangzik a szabály megfogalmazása:
"A játékosok egészségét szem előtt tartva a Premier League protokollja maximum két extra cserelehetőséget engedélyez a csapatok számára, az ellenfél pedig ugyanennyi cserét használhat fel. Az agyrázkódás-cserék száma független a korábban már végrehajtott cserék számától."
A döntés némileg váratlanul jöhet azok számára, akik nem követték az eseményeket, de valójában egy Angliában már hónapok óta tartó párbeszéd eredménye. Az utóbbi időben a helyi médiában egyre nagyobb visszhangot kaptak a fejsérülések hosszútávú súlyos hatásai. Riportok születtek olyan egykori játékosokról, mint a legendás Sir Bobby Charlton, aki valószínűleg ezek hatására szenved demenciában. 
picture

pl-agyrazkodas.jpg

Fotó: Eurosport

A bajnokság vezetése már decemberben megállapodott az új, ideiglenes szabályok alapelveiben. A döntést elősegítették olyan, a szezon során történt látványos esetek, mint az Arsenal-Wolverhampton meccsen történt ütközés, melynek során a Wolves csatára, Raul Jimenez koponyatörést szenvedett, a vele ütköző David Luiz viszont félidőig pályán maradt. 
Még a tavalyi év végén előkerült egy másik sztárjátékos története, ami a hosszútávú következményekről adott tanúbizonyságot. A jelenleg a Benficában focizó Jan Verthongen mesélte el, hogy még a Tottenham játékosaként szenvedett fejsérülést a 2019-es Ajax elleni BL-elődöntőn, ennek hatásai pedig egészen a tavaly tavaszi leállásig nem múltak el.
"Sok ember nem tudja, de rengeteget szenvedtem annak az ütésnek a hatásaitól: fejfájás és szédülés gyötört. Nem kellett volna folytatnom a játékot. 9 hónapot szenvedtem miatta és nem tudtam hozni azt a teljesítményt, amit szerettem volna."
Verthongen esete arra is rávilágít, játékosként milyen nehéz kezelni egy ilyen helyzetet:
"Nem tudtam, mit kéne tennem. Meccs meccset és edzés edzést követett. Minden alkalommal jött valami új hatás. Aztán jött a leállás és tudtam pihenni két hónapot, utána sokkal jobb lett."
Remélhetőleg az új cserelehetőség bevezetésével már a pályán mérsékelhetők lesznek ezek a hatások, emellett pedig egy egészségesebb légkört is teremthetnek, ahol a játékosok nyíltabban mernek beszélni az ilyen problémáikról. 
Az ideiglenes próbaidőszak szabályai a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel, a FIFA-val egyetértésben születtek, de egyelőre kizárólag Angliában érvényesek. Más bajnokságok nem adtak hírt arról, hogy hasonló megoldásban gondolkodnának, a The Athletic információi szerint azonban némileg más keretek között, de a február elején tartott klubvilágbajnokságon is tesztelik majd az ötletet. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés