Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tíz ok, amiért érdemes elolvasni a klasszis futballszakíró Liverpool-könyvét

Eurosport
Eurosport

Publikálva 25/05/2018 - 08:34 GMT+2

Könyvajánlónk.

Fotó: Eurosport

A Liverpool története 10 meccsben című könyv a világ egyik legjobb futballszakírójának, Jonathan Wilsonnak zsinórban már a harmadik magyarul megjelent kötete az alapmű, a Futballforradalmak és a kapusokról szóló Kívülállók után. Sőt, a Könyvfesztiválon már belelapoztunk a negyedikbe is, amely Az argentin foci - Argentína futballtörténete a kezdetektől Messiig címet viseli, és amelyet terveink szerint a nyáron szintén bemutatunk nektek.
Az Akadémiai Kiadó pazar Kanári Könyvek sorozatából korábban már írtunk Dominic Bliss igényes, minden részletre kiterjedő munkájáról, aminek központjában a legendás edző, a Grande Torino atyja, Egri-Erbstein Ernő kalandos élettörténete áll.
Döbbenetes háborús dráma a legnagyobb magyar edző életrajza | HosszabbításTalán a valaha volt legjelentősebb magyar futballszakember volt Egri-Erbstein Ernő, mégis csak kevesen ismerik a történetét. A napokban megjelent életrajzi könyv bemutatóján jártunk, beszéltünk a szerzővel, és kicsit hosszabban a legendás edző idősebb lányával, aki az elképesztően drámai könyv néhány fontos elemét is kibontotta nekünk.
Ahogy beszámoltunk minden idők egyik legjobb labdarúgója és edzője, a sportágra talán a legnagyobb hatást gyakorló futballfilozófus, a 2016 márciusában elhunyt Johan Cruyff önéletrajza, a Totális foci könyvbemutatójáról és a kötetről is közöltünk kritikát.
Johan Cruyff, az öntörvényű futballforradalmár | HosszabbításÚjabb izgalmas olvasmányt köszönhetünk az Akadémiai Kiadó Kanári Könyvek sorozatának, ezúttal minden idők egyik legjobb labdarúgója és edzője, a sportágra talán a legnagyobb hatást gyakorló futballfilozófus, a tavaly márciusban elhunyt Johan Cruyff önéletrajza, a "Totális foci" jelent meg magyarul. Ott jártunk a Kazimírban tartott könyvbemutatón és megírtunk véleményünket a műről is.
A Liverpool története 10 meccsbenazért is aktuális darab, mert a Bajnokok Ligája döntőjébe jutó Liverpool a szezon egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatta. Ebből a műből megismerhetjük a klub múltját, tradícióit, azt a DNS-t, amely összeköti a klub menedzsereinek munkáját az egyesület filozófiájával.
Ez a könyv tíz forrásmeccsen keresztük mutatja be a Liverpool történetét: az utazás az 1898/1899-es szezon legfontosabb mérkőzésének elvesztésétől egészen a 2005-ös isztambuli döntőig tart. Az első két vizsgált meccsről még nem készültek felvételek, ezek esetében a korabeli tudósítások szolgáltak forrásként, de mivel akkoriban a riportokat a meccsek közben írták az újságírók, ezek tartalmát nem befolyásolta a végeredmény ismerete. Az utánuk következő nyolc meccsről készült DVD-ket rongyosra néztük, miközben próbáltunk jellemző mintákat keresni, és átverekedni magunkat a sportágra oly jellemző felületes elemzés rengetegén, hogy ráleljünk az adott mérkőzés teljes megértése felé vezető ösvényre.”- írja pazar előszavában Jonathan Wilson
"Az alábbi tíz mérkőzést nem azért választottuk ki, mert ezek a legjobb meccsek, amelyeken a Liverpool valaha pályára lépett. Nem is azért, mert önmagukban, vagy a sorozat későbbi szakaszára gyakorolt hatásuk miatt a legfontosabbak voltak. Hanem azért, mert vagy a Liverpool karakterének formálásban volt szerepük, vagy mert valamiféle fordulópontot jelentettek, legyen az akár egy korszak vége, akár egy újabb kezdete."
Kimaradt például az 1989. április 15-én a Nottingham Foresttel játszott FA-kupa-elődöntő, a Hillsbrorough-tragédia. Többször tesz rá utalást a könyvben, de ahogy Wilson írja, "a kitárgyalásához egyszerűen nem lenne elég egy fejezet."
Nem szoktunk ilyet csinálni, de ezt a könyvet kivételesen az utolsó fejezettel kezdtük el olvasni, és így is haladtunk végig, visszafelé. Időben az áll hozzánk a legközelebb, pedig már az a meccs is 13 éves lesz idén májusban. Igen, arról a bizonyos isztambuli csodáról szól, amikor a Liverpool 0-3-ról fordított az AC Milan ellen és büntetőkkel hódította el a Bajnokok Ligája trófeáját. Ez tíz mérkőzés közül az utolsó, amit Jonathan Wilson tárgyal. Mondjuk nekünk emiatt támadt némi hiányérzetünk. Annak ellenére, hogy mintha tegnap lett volna az a legendás finálé, csak eltelt közel másfél évtized, jó lett volna kapaszkodónak még egy meccs, mondjuk az Arsenallal játszott 4-4 2009-ből.
A szokásos olvasmányos stílust kapjuk Wilsontól, lenyűgöző részletességgel, bár sokszor volt az az érzésünk, hogy túlírta a könyvet, van 50 oldalas fejezet is, és néha hosszadalmas a felvezetés, bár Wilson szeret mindent kontextusba ágyazni, és ez viszont a javára válik. Sok mérkőzés minden apróságot tartalmazó felidézésétől eltekintettünk volna, inkább azok hatására helyeztünk volna nagyobb hangsúlyt. 
A magyar fordítás szokás szerint remek - ez így szokott lenni az Akadémiai Kiadó focis sorozatában -, amely az összeszokott csatárpáros, Hegedűs Henrik és kollégánk, Mártha Bence érdeme. Mivel mi gyakran toplistákban gondolkodunk, mint Nick Hornby Pop, csajok, satöbbijének főhőse, vagy Pető Péter és Csunderlik Péter, a Page Not Found-blog és könyv szerzői, jöjjön a tíz pontunk, amiért bátran ajánljuk ezt a könyvet:
1. Jó elolvasni a Liverpool tavaszi BL-menetelésének tudatában
Az 1892-ben alapított Liverpool FC történetének lenyűgöző ábrázolását kapjuk meg a könyben 2005-ig bezárólag. Jürgen Klopp csapata az év egyik legnagyobb meglepetését okozva menetel tavasszal a Bajnokok Ligájában, a negyeddöntőben kettős győzelemmel kiejtette a Premier League idei bajnokát, a Manchester Cityt, a legjobb négy között pedig álomjátékkal 5-0-ra is vezettek Mohamed Salahék az AS Roma ellen, végül 5-2-vel futottak neki a visszavágónak, amelyen bár 4-2-re kikaptak, bejutottak a döntőbe, ahol a Real Madrid lesz az ellenfelük. A kötetből megtudhatjuk az alapokat, az egyesület tradícióit, korábbi menedzsereinek filozófiáját.
2. Imádjuk a listázós cikkeket, filmeket, könyveket, ez is pont ilyen
Nem szokványos a könyv szerkezete, felépítése, még ha a kiválasztott meccsek időrendben szerepelnek is. 10 mérkőzésen keresztül kapjuk meg a Liverpoolt történetét, az első 1899-es, az utolsó 2005-ös. Nem száraz, hanem olvasmányos, már-már regényes erényeket is csillogtat. Vissza- és előreutalásokkal van tele, hősökkel, főszereplőkkel, izgalmakkal.
3. A 2005-ös BL-siker sok apró mozzanatát megismerhetjük
Ahogy az összes fejezetben, itt is megkapjuk a tárgyalt időszak előzményeit és következményeit. Ebben az esetben visszamegyünk a 2000/2001-es szezonig. Megtudhatjuk Robbie Fowler távozásának okát (Gérard Houllier menedzser), hogy Rafa Benítez hibás felállást választott a Milan elleni BL-döntő kezdőcsapatában. Didi Hamann például a meccs előtt egy órával (mi meg most a könyvből) tudta meg, hogy nem kezd, Harry Kewell került be helyette. A mérkőzés szünetében káosz volt az öltözőben (0-3-nál nem csoda). "A szépítésből feltámadás lett, mégpedig minden idők egyik legnagyobb feltámadása." Szép mondatokat kap Milan Baros, a Pool meg nem énekelt hőse. Kiderül, hogy Houllier, Benítez elődje bement az öltözőbe a találkozó után. Eljutunk 2007-ig, sőt 2009-ig is, amikor egy hét alatt három varázslatos K.O.-t aratott a Liverpool. A Bajnokok Ligájában 4-0-ra kiütötték a Real Madridot, idegenben döngölték földbe a Manchester Unitedet 4-1-re, végül 5-0-ra lemosták az Aston Villát. A Benítez utáni éráról, a 2010-et követő időszakról is kapunk részleteket.
4. Felvillannak az utóbbi 25 év leglátványosabb európai kupadöntőjének előzményei
A Liverpool történetének egyik legfantasztikusabb szezonja volt a 2000/2001-es. A Pool az összes kupasorozatot megnyerte, amiben abban az évadban elindult. Elhódították az FA-kupát, a Ligakupát és az Alavés 5-4-es legyőzésével az UEFA-kupát is. Számunkra az utóbbi meccs talán a leglátványosabb és legszórakoztatóbb döntő, amit valaha láttunk. A könyvbe azonban nem ez kapott egy teljes fejezetet, hanem az AS Roma felett idegenben aratott 2-0-s siker. Itt is messziről indít Wilson, felidézi Graeme Souness és Roy Evans menedzseri korszakát, az átigazolásokat, és kapunk egy szezon-összefoglalót is. Szerinte Houllier menedzseri teljesítményének szakmai csúcsa a Roma elleni 2-0, pedig az elődöntőben a Barcelonát búcsúztatta a Pool. Aztán jött az Alavéssel vívott örökké emlékezetes csata, amelyet a modern futball legnagyobb európai kupadöntőnek tartanak Angliában. Megismerhetjük Houiller és a kulcsjátékosok szerepét a pazar szezonban, csak annyit írunk: Gary McAllister!
5. A leggólgazdagabb Pool-meccsek közül itt van egy 1991-ből
Az 1990 utáni időszakból mindössze három mérkőzés kapott helyet a tízben. Az első ezek közül egy 1991-s FA-kupa-meccs, méghozzá az Everton elleni városi derbi, ráadásul egy újrajátszás. Itt is hosszú évadértékelőbe van ágyazva a kiválasztott parti, visszamegyünk Hillsborough-ig, az Arsenal ellen a 92. percben elbukott bajnoki címig (Fociláz!). Kenny Dalglish, a Liverpool menedzsere az Evertonnal játszott 4-4-es döntetlenről így vélekedett: "Ha játszottak a két csapat történetében ennél jobb derbit, akkor valaki küldje el nekem a felvételét. Három gyönyörű támadással mutattuk meg, hogyan is kell gólt szerezni ebben a játékban, de sajnos háromszor mutattuk be azt is, milyen a szörnyű védekezés."
Dalglish annyira elfárad az évek alatt edzőként, hogy elhatározta, bármi is lesz ennek a meccsnek a végeredménye, lemond. "Erre a mérkőzésre már minden önbizalmam elpárolgott." Két nappal később távozott is a Pool kispadjáról. 
6. Megtudhatjuk, miért lehet olyan jó Liverpool-szurkolónak lenni
"A Heysel-tragédia utáni eltiltás kábé azt jelentette, hogy a Liverpool egyszerre volt bűnös és mártír is a szememben, ami csak növelte a vonzerejét. A 80-as évek végétől szurkolok a Liverpoolnak, és hát nem lehet azt mondani, hogy sikerélményekben gazdag lenne ez a kapcsolat. A reformátusoknál van az a szép megfogalmazás a házasságkötésnél, hogy vele megelégszem, vele tűrök, vele szenvedek. Valahogy így vagyok én is a Liverpoollal. Eszembe sem jutott átsomfordálni egy másik csapathoz." - ezt Gazdag József, újságíró mondta áprilisi Tesis a világ-interjúnkban. Ennek kifejtésével találkozunk itt 430 oldalon keresztül. 
"Számos olyan szurkoló akadt, aki felháborodásában bojkottálta a Liverpool meccseit, de szép számmal voltak olyanok is, akik épp ellenkezőleg tettek: forradalmi hevülettel álltak a klub mellé."  - írja Jonathan Wilson a Heysel-tragédiát követő időszakról. 
7. Közelebbről megismerhetjük a Liverpool hőseit
Bill Shankly, Bob Paisley, Kevin Keegan, Greame Souness, Kenny Dalglish, Ian Rush, John Barnes. Mindannyian a Liverpool legendái, akikről megtudjuk, hogyan kerültek a Poolhoz, olvashatunk róluk történeteket, megismerhetjük elhíresült mondataikat, legjobb meccseiket, a trófeák elnyerésében játszott szerepüket. Mindezt kontextusba ágyazva, ahogy azt a szerzőtől megszokhattuk. 
8. A klub legnagyobb, legeredményesebb menedzserei mind kapnak egy, vagy több fejezetet
A tíz felidézett meccsből négy a '70-es vagy a '80-as évekből való, a klub legsikeresebb időszakából. Ezeken keresztül rengeteg érdekességet kapunk Bill Shankly, Bob Paisley menedzseri korszakáról, edzői filozófiájukról, munkamódszereikről, meccseléseikről. Kenny Dalglishsal és Graeme Sounesszel játékosként és menedzserként is találkozhatunk. Rajtuk kívül Gerard Houllier és Brendan Rodgers egy-egy nevezetes mérkőzése is terítékre kerül. Mivel a könyv Angliában 2004-ben jelent meg először, a klubnál 2015 óta edzősködő Jürgen Klopp értelemszerűen nem kaphatott helyet, pedig milyen jó lenne olvasni mondjuk a 2016-os Dortmund elleni Európa-liga-elődöntőjük (4-3) visszavágójáról vagy éppen az idei Bajnokok Ligája-fináléról.
9. Aki elolvasta, elmondhatja magáról, hogy az addig magyarul megjelent össze Wilson-könyvet olvasta
A futballrajongók alapműve a nem magyar szerző által jegyzett könyveken kívül - a Fociláz mellett - a Futballforradalmak. Nagyon jó újra és újra elővenni és fellapozni egy-egy aktuális történet apropóján. A kapusokról szóló Kívülállók is ilyen, még ha nem is akkora mértékben, mint elődje. A Liverpool története 10 meccsben szűkebb térben mozog, időben viszont hasonló a történeti íve, hiszen egy klub teljes múltját megmutatja. Wilson mindig nagyon alapos munkát végez, ez most is így van. 
10. Ha esetleg ez a cikk nem is, a könyv előszava biztos meghozza a kedvet az egész elolvasásához
Már az elősző első oldala beránt, Wilson elmeséli, milyen kalandos körülmények között jutott el az isztambuli stadionba, és majdnem lemaradt Paolo Maldini 1. percben lőtt góljáról. Megtudhatjuk, hogy készítette el tudósítását a felejthetetlen fináléról, hogyan és miért állította össze éppen ezt a listát a Liverpool bőséges történetéből. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés