Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Még nagyobb szeletet hasíthatnak ki a sztárcsapatok a brutális Premier League-tortából

Eurosport
Eurosport

Publikálva 12/06/2018 - 16:52 GMT+2

Több pénzt kapnak a nemzetközi jogdíjakból származó bevételekből.

Fotó: Eurosport

Az angol labdarúgó-bajnokság legjobb - az egyszerűség kedvéért nagy hatosnak - nevezett klubjai nem csak a pályán aratott sikereknek, hanem a tárgyalóasztal mögött végzett tevékenységüknek is örülhetnek. Most épp annak, hogy az eddiginél több pénzt kaphatnak a bajnokság nemzetközi jogdíjaiból származó bevételekből. 

Régóta nem titok, hogy a Premier League legnagyobb marketingerővel rendelkező klubjai gőzerővel lobbiztak azért, hogy a bajnokság nemzetközi jogdíjainak értékesítéséből származó bevételeket teljesítményarányosan osszák szét a klubok között. A jelenlegi rendszer értelmében mindenki ugyanannyit kap, ezen akartak változtatni a nagyok.
Ebben a vitában tulajdonképpen mindenkinek igaza van, hiszen valóban az aktuálisan csúcson lévő klubok teszik eladhatóvá nemzetközi piacon a sokak által legizgalmasabbnak tartott bajnokságot. Ugyanakkor a kiscsapatok álláspontja is érthető, a Premier League izgalmaihoz az is hozzátartozik, hogy még a papíron leggyengébb csapatokat sem lehet leírni, amihez szintén szükség van a pénzre. Salamoni döntés született.
picture

000_14V5JL.jpg

Fotó: Eurosport

Azé legyen a pénz, aki a figyelmet hozza

Elsőként a Manchester City és a Liverpool vezetősége állt az ügy mellé, amihez a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham is csatlakozott. Az érvük az, hogy a nagy figyelmet, ezzel együtt a nagy pénzt a sztárcsapatok biztosítják a ligának (ebben bőven van is igazság), és az angol foci népszerűsítésében szerzett érdemeiket anyagilag is jobban honorálni kellene.
Az európai topbajnokságok közül messze a Premier League értékesíthető legjobban nemzetközi szinten. A legnagyobb bevételt sokáig a hazai közvetítési jogok biztosították, azonban az utóbbi egy évtizedben ugrásszerűen nőttek a nemzetközi szerződésekből befolyó bevételeik. Szakértők ráadásul úgy számolnak, várhatóan ezek a bevételek még tovább fognak növekedni az előttünk álló időszakban.
Vagyis azt nem nehéz belátni, miért lobbiznak a bajnokság legerősebb csapatai a bevételek elosztásának újragondolása mellett.
A Premier League bevételeit kifejezetten arányosan osztják szét a liga csapatai között, különösen a többi bajnoksággal összevetve. Három tételt is egyenlően osztanak szét: a hazai tévés jogdíjak felét, a reklámbevételeket, illetve a nemzetközi tévés jogokból származó pénzeket. Ezen kívül a helyezés és a televíziós közvetítések száma alapján is jár nem csekély mennyiségű pénz, elsősorban ezek alakítják ki a különbségeket. 

A többi topbajnokság a topcsapatoknak kedvez

A mögöttünk álló idényben a két manchesteri klub kapta a legtöbb pénzt az angol bajnokságban, fejenként nagyjából 150 millió fontot, de még a csont nélkül kieső West Bromwich Albion is kapott 95-öt. Az egyenlően elosztott bevételek miatt 74 millió teljesítménytől függetlenül járt az élvonalbeli kluboknak, erre jöttek rá a teljesítményarányos juttatások.
picture

000_YG3QD.jpg

Fotó: Eurosport

A Premier League-nél tehát idén 1,6-szor annyi pénz járt a bajnoknak, mint a kiesőnek, ami elég jónak mondható. A többi topligában arányaiban kevesebb pénzt osztanak vissza a kiscsapatoknak, miközben jóval kisebb összeg áll rendelkezésre. A Serie A-ban és a La Ligában körülbelül 2,5-szeres, a Bundesligában 3,3-szoros a különbség a legtöbb és legkevesebb pénzt kapó klubok között.
Az utóbbi néhány évben mindegyik nagy bajnokságban újragondolták az elosztás feltételeit, és jelentősen csökkentették a leggazdagabb és legszegényebb klubok közötti különbséget. Spanyolországban például az előző rendszer alapján a Real Madrid és a Barcelona közel tízszer annyi pénzt kapott, mint a ligautolsó, az új szerződés alapján viszont a bevételek 50%-át egyenlően osztják szét, ami nagy segítség a bennmaradásért küzdőknek.

A többség mégis elfogadta

Ahhoz, hogy egy ilyen fontos szabályváltoztatást elfogadjanak az angol bajnokságban, kétharmados többségre van szükség. Ami azt jelenti, hogy a 20 élvonalbeli klubból 14-nek a módosításra kell voksolnia. Nem nehéz belátni tehát, mi volt eddig a legnagyobb buktató. A klubok többségének egyszerűen nem állt érdekében az újraelosztásra, ezzel együtt a kevesebb pénzre voksolnia.
picture

000_14V7LO.jpg

Fotó: Eurosport

Korábban arról lehetett hallani, hogy az Everton, a Leicester City és a West Ham a nagy hatossal együtt szavazna, de ez még mindig kevés volt a többséghez.
Richard Scudamore, a Premier League ügyvezető igazgatója talált olyan megoldást, amire mindegyik fél rábólintott. Ennek értelmében a 2019/20-as szezonban a jelenlegi rendszer szerint osztják majd szét a nemzetközi jogokból származó mintegy 3,3 milliárdos bevételt. Ha viszont tudják ezt a következő szerződéskötésnél növelni - eddig ezzel nem volt probléma - a többletbevételt már teljesítményarányosan osztják szét.
A nagy hatos azért is elégedett lehet, mert a pénzelosztás arányát a jelenlegi 1,6:1-ről 1,8:1-re módosítják. Scudamore ennek szükségességét azzal magyarázta, hogy a rendszer 1992-es kialakításánál még nem tartották fontosnak a nemzetközi bevételeket, mivel a mostanihoz képest még elenyésző volt az abból származó összeg, és zömmel a hazai bevételekre támaszkodtak. 

Árnyoldala is van a rengeteg pénznek

Tavaly októberben a BBC szemlézett egy tanulmányt, ami azt vizsgálta, hogyan hatott az angol élvonalért küzdő klubokra az arányos elosztás. Ebben érdekes módon arra az eredményre jutottak, hogy a rendszer nem feltétlenül biztosítja a felzárkózás lehetőségét a feljutóknak, mivel a másodosztályú klubok sokszor a hosszú távú anyagi érdeküket figyelmen kívül hagyva küzdenek a Premier League-szereplésért.
Az anyagi csődöt kockáztatják a Premier League-ért küzdő klubok | HosszabbításA televíziós jogdíjakból származó bevételek igazságos elosztásának köszönhetően a Premier League-ben még a kiesés ellen küzdő klubok is jelentős bevételekre tehetnek szert. A rendszernek azonban árnyoldalai is vannak, ugyanis az élvonalért küzdő egyesületek akár a fizetésképtelenség határáig is képesek elmenni, hogy a Premier League-ben játszhassanak.
A 2008 és 2016 közötti feljutók közül egyedül a Crystal Palace tudott hosszabb távon is profittal zárni, a többi 19 klub veszteséget termelt. Sokan nem is tudták megvetni a lábukat az élvonalban, minden harmadik klub azonnal visszacsúszott a másodosztályba, három szezon alatt pedig kétharmados volt a kiesési arány.
Az elemzés szerint ez annak tudható be, hogy ezek a klubok gazdaságilag kimerülnek a már stabilabb lábakon álló csapatok elleni harcban. A jelentés egyik szerzője azt mondta, a legtöbben úgy látják, a Premier League garanciát jelent az anyagi biztonsághoz, a valóság azonban az, hogy komoly károkat is okozhat az egyesületeknek.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés