Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Emery nagyot bukott a PSG-nél, de az Arsenalnál újra sikeres lehet

Eurosport
Eurosport

Publikálva 23/05/2018 - 11:48 GMT+2

Baszk sikerkovács vette át Arséne Wenger helyét a kispadon.

Fotó: Eurosport

A spanyol Unai Emery veszi át Arsene Wenger helyét az Arsenal labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján. Az elmúlt két szezonban a Paris Saint-Germaint irányító tréner érkezését a sajtó az elmúlt napokban már tényként kezelte, a londoni klub pedig szerda délelőtt jelentette be hivatalosan a kinevezését.

"Unai kiemelkedő eredményekkel rendelkezik, több klasszissá váló fiatal játékost nevelt ki karrierje során. Izgalmas és progresszív játékot játszat csapataival, ami tökéletesen illeszkedik az Arsenal filozófiájába" - olvasható Ivan Gazidisnak, a klub főigazgatójának a szerdai közleményében.
Emery a PSG-vel idén a bajnokságot, a Francia Kupát és a Ligakupát is megnyerte, míg egy évvel korábban utóbbi két sorozatban diadalmaskodott, a Bajnokok Ligájában viszont elmaradt a várakozástól, mindkétszer a nyolcaddöntőben búcsúzott az együttese. A francia sztárcsapatot megelőzően a Sevillát irányította, amellyel háromszor nyerte meg sorozatban az Európa-ligát.
Az Arsenalnál Emerynek súlyos örökséget kell átvennie, a csapatot ugyanis a legutóbbi 22 évben Arsene Wenger irányította. A francia szakember - aki egy hónapja jelentette be, hogy távozik - a londoni egyesület történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő trénere volt. Háromszor nyert angol bajnoki címet (1998, 2002, 2004) és hétszer FA-kupát (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017).
picture

000_1185ZA.jpg

Fotó: Eurosport

Az angol sajtóban hetek óta találgatták, ki foglalja el Wenger megüresedett székét. Sokáig a Juventusnál sikert sikerre halmozó Massimiliano Allegri tűnt befutónak, ő azonban közel sem annyira biztos, hogy távozik Torinóból. Felmerült két korábbi arsenalos, Patrick Viera és Mikel Arteta neve is, ám végül a tapasztaltabb Emeryt választotta az Arsenal vezetősége.

Arteta jól teljesített az interjúk során

Az Ágyúsok vezetősége több szakemberrel is interjúzott, többek között a Manchester Citynél Pep Guardiola asszisztenseként dolgozó Mikel Artetával is. Őt elég jól ismerik az Emiratesben, játékosként öt szezont húzott le a klub színeiben, csapatkapitány is volt, majd innen is vonult vissza 34 évesen. Azóta segédedzőként dolgozott, a Citynél ráadásul az egyik legnagyobbtól tanulhatott.
Vezetőedzőként egyelőre nincs tapasztalata, azonban több helyen is kiemelték, Guardiola nagyon sokra tartja a 36 éves szakembert, állítólag olyan mérkőzés is volt 2016-ban - épp az Arsenal ellen -, amikor Arteta meccselt a kétszeres BL-győztes mester helyett. A taktikát többször is ő magyarázta el a csapatnak, de azt is a javára írják, hogy Raheem Sterling rengeteget javult a befejezéseknél.
Korábbi edzői, játékostársai egyaránt elismerően beszéltek a vezetői képességeiről, az Arsenal vezetősége azonban túl kockázatosnak ítélte az ő kinevezését. Pedig a stílusát illetően valószínűleg közel állt volna a wengeri filozófiához, Arteta a Barcelona akadémiáján nevelkedett, és Guardiolától is a labdabirtoklásra épülő játékrendszert, a juego de posiciont tanulhatta el. 
Emery kevésbé kockázatos választás, taktikailag azonban jelentős változtatással jár.

A popcorn is elfogy, annyit videózik

Wenger legnagyobb erénye nem az aprólékosan felépített taktika volt, általában nagy szabadságot biztosított a játékosainak. Emery ellenben az aprólékosan felépített taktika híve, előszeretettel bombázza a játékosait videóelemzésekkel. Korábbi játékosa, Joaquín, akivel a Valenciánál sikeres éveket töltött együtt, egyszer viccesen meg is jegyezte, olyan hosszúak voltak a videós szeánszok, hogy még a popcornból is kifogyott.
picture

000_DV1948297.jpg

Fotó: Eurosport

Ez a fajta taktikai érzék jól jött pályafutása nagy részében, a legtöbb csapatánál nem könnyítették meg a helyzetét az anyagiak. 2011-ben például bajnoki bronzig vezette a Valenciát, pedig a két klasszis David, Silva és Villa is elhagyta a klubot. A Sevillánál szinte évente kellett új csapatot építenie, de a kukázós igazolások istenének, Monchinak is hála, megoldotta a feladatát.
Legnagyobb erényének azt tartják, hogy a tehetséges, de még nem feltétlenül kiforrott játékosaiból képes kihozni a maximumot. A fiatal Juan Mata, Jordi Alba és Vitolo is az ő kezei között bontakoztak ki, de Ivan Rakitic kissé megfeneklett karrierjének is ő adott lendületet, ahogyan a sérülései miatt formán kívül futballozó Éver Banega sem járt rosszul Emeryvel.

Minden klappolt, aztán jött a PSG

A 2016-os Európa-liga-győzelem után - ami zsinórban a harmadik volt - már a legnagyobb halak érdeklődtek a baszk mester iránt, végül a Paris Saint-Germain lett a befutó. Ahol egészen másfajta erényeket kellett megmutatnia, a taktikázás mellett az egók kezelése is épp olyan, sőt, talán még fontosabb feladata lett volna. Ebben nem mutatott kompetenciát, ami tulajdonképpen már az első évében a bukását okozta.
Kénytelen volt például változtatni a taktikán, mivel az általa kedvelt, letámadásra, gyors akciókra, direkt passzjátékra és kontrákra épülő stílus nem aratott nagy sikert a játékosok körében. A bajnokságban becsúszott pár kellemetlen eredmény, ami után kénytelen volt lazítani az elképzelésein, és visszatért a türelmesebb passzjáték, ami a bajnokságban jól működött, a BL-ben már kevésbé.
Sokan Neymar érkezésével magyarázzák a bukását, de a brazil csak az utolsó cseppek egyike volt, a játékosoknak korábban is közvetlen kapcsolatuk volt a tulajdonoshoz, aki tolmácsolta is a kéréseket. Neymar érkezése rontott a helyzeten, például Emery kénytelen volt visszavenni a videózásból, a 222 milliós támadója ugyanis unalmasnak találta ezeket.

Megint újraépítheti magát

Emery korábban bukott már meg edzőként, a Szpartak Moszkvától nagyjából fél év után küldték el. Ezt követően helyre kellett ráznia kissé megtépázott renoméját, most valami hasonló vár rá az Arsenalnál. Ahol, ha lehet hinni a híreknek, nagyjából 50 milliós büdzsét kap az igazolásokra, vagyis a Premier League éllovasaihoz képest ismét hátrányból indul. 
Neki talán ez a szerep áll legjobban, a következő idényben ráadásul ismét visszatér a legsikeresebb kupasorozatába, az Arsenal a bajnoki hatodik helyével az EL-ben indulhat. Amilyen verseny van az első négy helyért, nehéz dolga lesz odaérni a legjobbak közé, így még az is elképzelhető, hogy a Bajnokok Ligájához az EL-menetelésen keresztül vezet a legkönnyebb út.
A stílusváltás látványos lesz, azonban a rendelkezésére álló keret alkalmas az általa favorizált 4-2-3-1-es rendszerhez, ahogyan valószínűleg a játék sebességével, intenzitásával sem lesz gond Pierre-Emerick Aubameyanggal vagy Henrikh Mkhitaryannal a fedélzeten. Emery valószínűleg nem lesz hosszú távú megoldás - ez Wenger után egyébként is nehezen értelmezhető az Arsenalnál. 
Arra azonban képes lehet, hogy a következő években fejlődőpályára állítsa a klubot,ennél többet valószínűleg nem is várnak tőle.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés