Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Xhakával tör a bajnoki címre Wenger

Eurosport
Eurosport

Publikálva 25/05/2016 - 18:41 GMT+2

Arsene Wenger 30 millió fontot fizetett a játékosért, sokat nyerhetnek vele.

Fotó: Eurosport

Az Arsenal szurkolók elégedettek lehettek, amikor a közösségi oldalakon bemutatták az Arsenal mezben pózoló Granit Xhakát. A szezon még egy hete sem ért véget, de az Ágyúsok hamar, még az Európa-bajnokságot megelőzően elkezdték a csapat erősítését. Az Arsenal szerdán hivatalosan is megerősítette a játékos megszerzését, akiért 30 millió fontot fizettek, ezzel a klub történetének 3. legdrágább játékosa lett.
picture

Fotó: Eurosport

Az Arsenal számára ideális középpályásnál nemcsak a játékszervezés, de a labda megtartása is fontos tulajdonság, hogy megfelelően kontrollálhassák az ellenfél játékát. A szezon során az Ágyúsok birtokolták legtöbbet a labdát a Premier League-ben (56,9%), ez olyan, amit Wenger alapvetően elvár a játékosaitól.
A tavalyi átigazolási szezon - ahol Wenger nem igazolt mezőnyjátékost - utólag elgondolkodtatta a szurkolókat, különösen miután végül 2. helyen végeztek, 10 ponttal a bajnok Leicester mögött. Petr Cech érkezésével ugyan egy fontos láncszemet igazolt a kiszámíthatatlan Wojciech Szczesny helyére, de más problémákat csak januárban oldott meg Mohamed Elneny érkezésével. A nyári befektetés elmaradása azt eredményezte, hogy a csapatnak nem maradt esélye a bajnoki címre.
Santi Cazorla, Jack Wilshere, Aaron Ramsey és Francis Coquelin sérülése óriási szerepet játszott abban, hogy nem tudták megnyerni a bajnokságot, amire 2004 óta nem látott sansza volt Wengeréknek. Xhaka érkezése nemcsak növeli az Ágyúsok opcióit a középpályán, de pontosan azt a minőséget hozza a csapathoz, amire a bajnoki címért küzdő Arsenalnak szüksége van.
picture

Fotó: Eurosport

Miután a Manchester United, Manchester City és a Chelsea is új időszakba kezd bele új menedzserrel, a folytonosság kulcsfontosságú lehet, még akkor is, ha néhány szurkoló akkor lenne elégedett ha Wenger távozna a csapattól. Xhaka érkezésével ráadásul olyan játékost szerzett, aki tökéletesen passzol a menedzser labdabirtoklás-alapú elképzeléseihez.
Egyedül Xabi Alonso (90,1) átlagolt több passzt a szezon során Xhakánál (82,7) a Bundesligában az előző szezonban. Xhaka rendelkezik a legtöbb pontos átadással (5511) a legutóbbi három szezont figyelembe véve a német bajnokságban, ezek jelzik figyelemreméltó passzjátékát. Az Ágyúsok képesek lesznek a dominanciájukat fenntartani az ellenfelek ellen, abban a biztos tudatban léphetnek pályára, hogy a középpálya közepén egy Xhaka képességű játékos mozgatja a csapatot. Emellett Xhaka rendelkezett a legtöbb pontos hosszú átadással is a szezonban (7,4), ami további dimenziókat nyithat a csapat támadásaiban.
picture

Fotó: Eurosport

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy rendkívül nehéz tőle elvenni a labdát, a labda megtartására való képességei kivételesek, csakúgy, mint a cselezési képessége. Nem Cazorlához hasonlóan irányítja a csapatot, ugyanakkor Xhaka rendelkezik a legjobb cselezési százalékkal (83,3%), azon 162 játékos közül, akik 50, vagy annál több alkalommal kísérleteztek ezzel az előző két Bundesliga szezonban.
Az ellenfelek megpróbálhatják arra kényszeríteni a svájcit, hogy megszabaduljon a labdától és feladja a labdabirtoklást, de jó adottságai vannak ahhoz, megtartsa a labdát. Ettől függetlenül sokan tartanak attól, hogy Wenger védekező középpályásnak igazolta elsősorban. A Borussia Mönchengladbachnál Xhaka gyakran mélységi irányítót játszott, játékával lehetővé téve Mahmoud Dahoud számára, hogy feljebb lépjen és segítse a támadásokat.
Ez olyan szerepkör, amit képes lehet ellátni, miután a fiatal játékos előző idényben 2,4 szerelést és 2,7 labdaszerzést hozott meccsenként csapatának. Ha védekező középpályásként számítanak rá, az lehetővé tenné Wengernek, hogy az általa kedvelt, 4-2-3-1-es formációban Wilshere, Cazorla vagy Ramsey mellett játsszon, ebben az esetben természetesen a támadásban nyújtott teljesítménye limitáltabb lenne.
A támadásra gyakorolt potenciális hatását figyelembe véve azonban nagy luxus lenne főleg védekező szerepkört szabni rá. Különösen, ha figyelembe vesszük a legnagyobb gyenge pontját. Xhaka volt az egyike annak a négy játékosnak az európai top 5 ligában, akik három piros lapot is kaptak a szezon során, ezzel összesen hat mérkőzésen nem léphetett pályára eltiltás miatt. A tapasztalatlansága is hozzájárulhatott ahhoz, hogy kissé túlzottan is forró fejjel állt hozzá a meccsekhez, de ez olyan gyengeség, amit ki lehet nevelni egy játékosból.
Időbe telhet mire sikerül valóban megmutatni képességeit, mivel Xhaka egy olyan bajnokságból érkezik, ahol lassabban játszottak a Premier League-nél. Az angol labdarúgás sebessége - legyen szó bármilyen képességű játékosról is -, sokszor korlátozza a játékosok kibontakozását az első szezonban. A játékstílusa miatt azonban jó esély van arra, hogy nagy segítség lesz a középpályának a gyengeségeitől függetlenül.
Bár elsőre úgy tűnik, hogy az Arsenal túlfizette kissé Xhakát, olyan játékosról van szó, akivel erősebb lesz a csapat és hozzáteszi a kerethez azt a minőséget és mélységet, ami jelentősen növeli a bajnoki címre való esélyeiket.

A cikk Ben McAleer Xhaka Can Make the Difference for Arsenal in Next Season's Title Pursuit című írása alapján készült.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés