Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Összeomlik-e a Premier League?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 24/06/2016 - 13:08 GMT+2

A britek kilépnek az EU-ból, ez pedig a bajnokságukra is hatással lehet.

Fotó: Eurosport

Nagyon érdekes jövő előtt áll nem csak Európa, nem csak Nagy-Britannia, hanem a Premier League is, ugyanis a britek csütörtökön úgy szavaztak, kilépnek az Európai Unióból. Mindez azt jelenti, hogy számtalan játékos, aki az elmúlt évtizedben a szabad európai munkaerő-áramlásnak köszönhetően igazolt a szigetországba, most nem tehetné meg. A teljesség igénye nélkül csak a mostani focisták közül David De Gea, Dimitri Payet, N'Golo Kanté, Romelu Lukaku, Anthony Martial, Jesús Navas, vagy éppen Hector Bellerín sem játszhatna a Premier League-ben jelenleg - és akkor például Cristiano Ronaldóról még nem is beszéltünk, aki anno nem szerződhetett volna 18 évesen a Manchester Unitedhez.
És hogy miért? Nos, a szabályok miatt. Jelenleg a Premier League szabályokkal védi magát az EU-n kívülről érkező munkaerő korlátlan áramlása ellen, most pedig, hogy kilépnek az EU-ból, ez a kör sokkal szűkebb lesz, és már nem csak az EU-n (illetve az Európai Gazdasági Térségen (EGT)) kívüli, hanem minden Nagy-Britannián kívüli munkással szemben hasonlóan kellene fellépniük.
A mostani rendszer minden nem EU-s, vagyis kilépés esetén nem brit játékos esetén az adott játékos hazájának FIFA-világranglistás helyezésétől, illetve a játékos válogatott meccseinek számától teszi függővé, hogy ki kaphat munkavállalási engedélyt. A keretet nem maga a PL, hanem a Home Office, vagyis a belügyminisztérium dolgozta ki, de a PL képviselőinek is volt beleszólásuk.
Ha egy FIFA-ranglistán top 10-es válogatott játékosa szerződne a PL-be, akkor az átigazolás előtti két évben a saját nemzeti válogatottja által játszott meccsek 30 százalékán pályára kellett lépnie ahhoz, hogy garantáltan megkapja a munkavállalási engedélyt. A ranglistán 11-20. helyek közötti országoknál ez az arány már 45 százalékra ugrik. A 21-30. között már 60 százalék a határ, 31-50. között pedig már 75 százalék. Efölött teljesen egyedi elbírálás alapján adják csak ki a munkavállalási engedélyt.
Persze a rendszerben van sok kiskapu, ha elsőre elutasítják a kérvényt, 5000 fontért (2 millió forintért) újra be lehet adni külön elbírálásra, ahol már egyéni pontrendszer alapján döntenek arról, beengedjék-e az adott játékost. Ez a bajnokságban játszott percek, lőtt gólok és egyéb eredmények alapján történik.
Papíron mostantól, gyakorlatilag két éven belültől számítva úgy tűnik, ez a szigorú elbírálás a 27 EU-tagországra is kiterjed majd. Ha a mostani rendszer az elmúlt években vonatkozott volna már a nem brit EU-s országokra is, Cristiano Ronaldo biztosan nem tudott volna a Manchester Unitedhez igazolni 2003-ban 18 évesen, de például Bogdán Ádám sem kerülhetett volna nemrég a Liverpoolhoz.
Megszűnnének az olyan kiskapuk is, mint az EU-n belül szabadon igazolható 16-18 év közötti játékosok (Héctor Bellerín és Cesc Fábregas is így került az Arsenalhoz, Adnan Januzaj pedig a Manchester Unitedhez) megszerzése, vagy az EU-s útlevélért folyamodó afrikai és dél-amerikai játékosok könnyebb leigazolása. Nyilván visszamenőlegesen nem fogják alkalmazni a szabályrendszert, de árulkodó adat, hogy a PL 2016-17-os szezonját megkezdő 20 csapatban összesen 99 olyan (csak EU-s) játékos található, aki automatikusan nem, tehát legfeljebb külön kérvény után kapott volna munkavállalási engedélyt.
picture

ngolo_kante

Fotó: Eurosport

Ők persze maradhatnak a PL-ben, ahogy a többiek is, de az új EU-s játékosok érkezése nehezebbé válhat. A legnagyobb sztárok, mint például Paul Pogba, Robert Lewandowski vagy Leonardo Bonucci eddig és ezután sem lennének gondban, ha a PL-be igazolnának, de a közepes sztárok, kisebb játékosok (és az angol másodosztály, illetve a skót első osztály jelentős része) nem tudnának felmutatni elegendő válogatott meccset a garantált munkavállalásihoz.
Mindez felértékelné a brit játékosok szerepét, ugyanakkor ha kevesebb sztár lenne a PL-ben, az megkérdőjelezné, hogy a tavaly 5 milliárd fontért eladott közvetítési jogok még mindig érnek-e annyit, vagy sem. A dolog nyertese persze a brit foci lehetne, hiszen a helyi fiataloknak sokkal nagyobb esélye lenne eljutni a felnőtt csapatig, és ott kiemelkedőt mutatni, mint amennyi esélyük most van, de nagy kérdés, ezzel mennyit esne a bajnokság általános színvonala. A PL amúgy is leszállóágban van kicsit, mert hiába fizetnek a játékosokért irdatlan összegeket az angol klubok, és hiába adnak nekik csillagászati fizetéseket, az európai klubfutballban egyre inkább lemaradnak a spanyolok és a németek mögött. Nagy kérdés még, hogy a minőségi brit focisták ára mennyire meredeken emelkedne, illetve hogy az alsóbb vonalbeli csapatokat mennyire rabolnák le a nagyok - vélhetően mindkettőre a "nagyon" a helyes válasz.
Az elmúlt szezonban 432 európai játékosa volt a Premier League-nek, nekik vélhetően nem kell elhagyniuk majd a szigetet, de az újonnan érkezők nem fognak azonnal letelepedési- és munkavállalási engedélyt kapni.
A Gareth Bale-ügyNem csak az Angliába igazoló külföldieket érinti érzékenyen ez az egész herce-hurca, hanem a Real Madridot is, amely az Eb-n is brillírozó Gareth Bale-t foglalkoztatja. Eddig ugyanis a walesi válogatott játékos EU-s állampolgárnak számított, az új szabályok életbe lépésekor viszont nem fog annak - mindez azért érdekes, mert a spanyol bajnokságban három, nem uniós focistát alkalmazhatnak a csapatok, így pedig a Királyiaknál a brit Bale lenne a negyedik James Rodríguez, Danilo és Casemiro mellett. Mindez azt jelenti, hogy (mivel vélhetően Bale-hez foggal-körömmel ragaszkodnak) egyiküktől meg kellene válniuk: Jamesnek ugyan kifelé állt a szekere rúdja, és érte jó pénzt lehetne kapni, de ő maradna. Casemiro alapember Zidane-nál, így igazából egy esélyesre szűkült a távozók sora: a tavaly 30 millióért vett Danilón viszont, mivel nagyon nem vált be, vélhetően csak tekintélyes pénzbukással tudna túladni a Real, amelynél vélhetően szintén szívják a fogukat a brit döntés miatt.
"Ez egy sokkoló eredmény, hiszen elég, ha csak négy olyan játékost nézünk meg, akik sztárokká váltak tavaly, és akiknek az új szabályozás értelmében esélyük sem lett volna Angliába igazolni: Kané, Martial, Payet vagy éppen Lukaku. Nagyon kíváncsi lennék, hogy a Premier League mennyire lenne nézőcsalogató, illetve hogy ezen játékosok klubjai mire mentek volna ezek nélkül a focisták nélkül az elmúlt esztendőben. Mostantól az ilyen kérdésekkel is el kell kezdenünk foglalkozni" - mondta a befektetési tanácsokkal foglalkozó Keith Harris a Sky Sportsnak.
"Lehet talán némi pozitív hatása is a dolognak, hiszen az esetlegesen bajban lévő klubok könnyebben fognak maguknak befektetőt találni, mivel a hír hatására szerintem legalább tíz százalékkal csökkenni fognak az árak, így pedig a külföldi üzletemberek szívesebben fognak beszállni a PL-be, amely még így is szinte biztosan a világ egyik legnagyobb biznisze marad. Van két év arra, hogy meghozzuk a kellő szabályokat, és nem szabad abból kiindulni, hogy most hirtelen minden erős zuhanásnak indult, mert ez a piac hatása: ha sokkot kap, zuhan. Türelmesnek és okosnak kell lenni" - zárja gondolatait Harris.
Hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljunk a cikk végén: vélhetően nem, de az biztos, hogy amint lezárulnak a kilépési tárgyalások, új korszak köszönt be az angol fociban, amihez ki tudja, ki fog a legjobban alkalmazkodni.
A cikk részben az Index vonatkozó írásának elemeit vette át.)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés