Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy történet véget ért, a legenda távozik Manchesterből

Eurosport
Eurosport

Publikálva 03/06/2016 - 11:55 GMT+2

A walesi legenda megunta a másodhegedűs szerepét.

Fotó: Eurosport

Ryan Giggs nem hosszabbít szerződést a Manchester United labdarúgócsapatával és a nyári holtszezonban elhagyja az Old Traffordot. A hírt a Sky Sportsra való hivatkozással szinte minden sajtóorgánum lehozta, jóllehet a klub részéről hivatalosan még nem erősítették meg a legenda távozását. A történetet még emészteni kell, hiszen Ryan Giggs neve és a Manchester United az évtizedek alatt összeforrt, szinte elképzelhetetlennek tűnt az egyik a másik nélkül. Hiszen vannak dolgok még a labdarúgáson belül is, amelyek összetartoznak, amelyek elválaszthatatlanok. Ilyen az MU-Giggs kapocs. Pontosabban ilyen volt...
A nyári holtszezonban elhagyja a Manchester United labdarúgócsapatát, s máshol folytatja szakmai pályafutását Ryan Giggs, aki legutóbb másodedzőként dolgozott a klubnál. A Sky Sports pénteki értesülései szerint a negyvenkét éves szakember, aki huszonkilenc éven keresztül állt az MU alkalmazásában, azért távozik az egyesülettől, mert az elmúlt héten vezetőedzőnek kinevezett Jose Mourinho a saját stábjával kezdi meg a munkát az Old Traffordon. Mourinhónak hosszú évek óta Rui Faria a másodedzője, ezért Giggs a továbbiakban nem tudja betölteni ezt a posztot Manchesterben. Giggs megbízott játékos-edző volt 2014-ben rövid ideig, amikor David Moyest menesztették a United vezetőedzői posztjáról. A korábbi kiváló walesi szélső jelenleg Dubajban nyaral, s a hétvégén tér vissza Angliába. (mti)
Husznkilenc év. Ez, ahogy mondani szokás még gombócból is sok. Ennyi éven át szolgálta Ryan Giggs a Manchester Unitedet. Érdekes, hogy a walesi a pályafutását a rivális City-nél kezdte, ám a 14. születésnapján nem más, mint maga Sir Alex Fergusson kopogtatott a lakásuk ajtaján, kezében egy szerződéssel, miután a fiatal játékos egy próbajátékon mesterhármast szerzett éppen a legendás szakember szeme előtt. Giggs ettől a pillanattól kezdve más csapat mezét nem húzta magára. Pedig érdeklődőkben nem volt hiány, vitte volna boldog boldogtalan, de ő hű maradt a "vörös ördögökhöz".
Ryan Giggs hosszú pályafutása alatt mindent megnyert, amit meg lehetett. Bajnokságot, FA Kupát, Ligakupát, Bajnokok Ligáját, Interkontinentális Kupát, UEFA Szuperkupát, a lényegesebbeket ráadásul nem is egyszer. Ő volt az a játékos is egyben, aki 1990 és 2013 között minden egyes bajnoki évadban legalább egy gólt szerzett csapata színeiben. Fénykorában talán nem volt nála jobb szélső a világon, nem véletlen, hogy fűzték is őt az angolok, hogy váltson országot és játsszon az angol válogatottban. Természetesen Giggs kategorikusan elzárkózott ettől az ötlettől, még annak ellenére is, hogy walesi válogatottként talán tudta, hogy soha sem fog kijutni Eb-re, vagy vb-re.

"Inkább ne lépjek pályára egyetlen világeseményen sem, mint hogy egy olyan ország színeit képviseljem, amely nem a szülőországom és a szüleimnek sincs hozzá semmi köze" - mondta el véleményét az országváltásról Giggs egykoron.

A walesi legenda számára aztán mégis csak megadatott, hogy pályára lépjen egy nagy világeseményen, hiszen Nagy Britannia színeiben ott volt a 2012-es londoni olimpián, mint a csapat egyik túlkoros játékosa, sőt gólt is szerzett.
Ryan Giggs neve 2016 június 3-ig egyet jelentett a Manchester Uniteddel. Talán még azok sem tudták elképzelni, hogy a walesi egyszer elhagyja a klubot, akik soha nem is szimpatizáltak túlzottan a "vörös ördögökkel". Én is közéjük tartozom.

Soha sem szerettem az MU-t, 1999 óta pedig különösen nem. Nem volt szimpatikus Sir Alex sem, annak ellenére, hogy elismerem a legendás menedzsert és a klubot magát is. Játékosokat viszont volt, hogy egyenesen imádtam az MU-ból. Ilyen volt Best - jóllehet őt csak videón láthattam - ilyen volt Cantona, ilyen volt Beckham és ilyen volt Ryan Giggs.

Emlékszem, a legendás fűzős MU-mezből még vettem is egyet, a hátán a walesi nevével. Lenyűgözött Giggs játéka, amit támadásban és vedekezésben művelt egyaránt, de ami leginkább szembetűnő volt számomra, az az volt, hogy milyen hatást gyakorolt a csapatra és a játékostársakra. Sokak szemében ő volt maga a Manchester United, ő testesítette meg mindazt, amit ez a klub jelent, képvisel. És akik így gondolják, igen közel járnak a valósághoz.
Meg voltam győződve róla, hogy egyszer ő lesz majd az, aki Sir Alex nyomdokaiba lép. A lehetőséget viszont nem adták meg neki. David Moyes mellett kellett volna megismernie a szakmát, ám miután a skótot a gyenge eredmények miatt menesztették, új tanítómestert kapott Louis van Gaal személyében. A holland kétség kívül nagy edzőegyéniség, ám ő sem tölthette ki szerződését, a BL-ről való lemaradás miatt menesztették, még az FA Kupa megnyerése sem mentette meg. Van Gaal kirúgása után talán sokan szívesen látták volna, hogy a walesi megkapja a karmesteri pálcát, ám az MU-nál ezt nem merték meglépni.  Hogy a Barcelona például kétszer is meglépte? Való igaz, de azért Guardiola és Enrique is bizonyított előtte. Manchesterben talán féltek, ami nem csoda. Az MU nem csak egy klub, hanem egy óriási gazdasági vállalkozás is egyben, egy cégbirodalom, amely nem csak a szurkolók, de a részvényesek miatt sem engedheti meg magának azt, hogy több sikertelen szezon után egy újabb következzen. És ennek esélye azért valljuk be meg lett volna, lévén Giggs menedzserként még nem bizonyított, rutintalan. A manchesteri vezetőség tehát a biztosra ment, leigazolta José Mourinhót, ugyan melyik nagy csapat tett volna másként? Amúgy maga Giggs is elmondta van Gaal menesztése után, hogy harmadjára már nem fogadja el az asszisztensi pozíciót, ennél már többre vágyik. Hogy hol bizonyíthat, azt még nem lehet tudni, de valószínűleg meg fogja kapni a lehetőséget, igaz nem az Old Traffordon. Egyelőre.
Manchesterben úgy néz ki, hogy feláldozták a legendát, feláldozták a klub emblematikus figuráját, elengedték a kezét. Ám a futballban előfordulnak tündérmesék, ha nem is sokszor, de néha igen, én legalábbis hiszek ebben. Ezért azt mondom, hogy Ryan Giggs lesz még az MU menedzsere és sikeres is lesz a klub élén, mert ha van ember, aki sikerre van ítélve, az Ryan Giggs. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés