Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Új szelek fújnak Párizsban: Mbappét a szünetben lecserélték, majd a lelátón duzzogott

Németh Dániel

Frissítve 02/03/2024 - 20:16 GMT+1

Kylian Mbappé számára már 45 perc után véget ért a Monaco elleni találkozó. Bár sokan sérülésre gyanakodtak, Luis Enrique elárulta, az ő döntése volt a csere. A világbajnok támadó nehezen viselte a helyzetet, nem is tért már vissza a padra, helyette a lelátón foglalt helyet az édesanyja társaságában. Hatalmi harc vagy csak nevelési célzatú tockos?

Luis Enrique és Kylian Mbappé

Fotó: Getty Images

Két egymást követő bajnokin is idő előtt lecserélték Kylian Mbappét.

„100%-ig edzői döntés volt. Előbb vagy utóbb hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy Kylian nélkül játszunk. Ez az én döntésem volt, amit a csapat érdekeit szem előtt tartva hoztam meg”nyilatkozta Luis Enrique a Monaco elleni 0-0-s döntetlent követően.
A Paris Saint-Germain vezetőedzője a szokásosnál is több kérdést kapott a csapat legnagyobb sztárjával kapcsolatban, és nem véletlenül: már a szünetben úgy döntött, hogy lekapja a pályáról Mbappét. A világbajnok támadó pont úgy viselte a döntést, ahogyan a hozzá hasonló sztárok szokták: rosszul. A szünetet követően már nem tért vissza a padra, helyette a lelátón tűnt fel az édesanyja társaságában, és onnan nézte végig a hátralévő 45 percet.
Ezzel mintegy szimbolikussá téve a PSG-től való elszakadását, a döntés véglegességét.
Számtalanszor láttunk már olyat a futballban, hogy egy játékos az utolsó pillanatban meggondolta magát, és a már mindenhol elkönyvelt átigazolás helyett maradt a fenekén. Olyan nagyon még csak nem is kell messzire menni, hiszen legutóbb épp Mbappé volt az, aki már-már Florentino Pérez tenyerébe csapott, hogy aztán egy vargabetűvel mégis újabb szezonokra kötelezze el magát a PSG mellett. A tendenciák azonban mindig árulkodóak.
2022-ben a PSG vezetői kitartóan udvaroltak Mbappénak, egyre felfoghatatlanabb ajánlatokkal puhították, sőt, még a francia elnök is beszállt a kampányba. Most mintha mindegyik fél beletörődött volna a támadó eligazolásának elkerülhetetlenségébe, és ezzel egy új korszak kezdődött a PSG-nél: a játékosuralom évtizedét követően a hatalom egyre inkább az edzők és a sportvezetők kezébe kerül.
Vagyis, ha Enrique szerint a csapata hatékonyabban játszik Mbappé nélkül, úgy hozhatja le a pályáról, hogy nem kell a jövőjét féltenie miatta.
Pár héttel ezelőtt meg sem fordult volna hasonló Enrique fejében. Februárig minden mérkőzést végigjátszott Mbappé, amit végig tudott játszani, a bejelentés óta azonban nem érinthetetlen: a Nantes ellen csereként szállt be, a Stade Rennais ellen a 65. percben hívta le a pályáról az edző, a Monacóval szemben pedig már csak 45 perc jutott neki.
A szinte biztos bajnoki cím ismeretében – a mostani döntetlennel ideiglenesen 12 pontra nőtt a Bresttel szemben a párizsiak előnye – nem nevezhető sorsdöntőnek a Monaco elleni rangadó, ám egy ilyen cserének mégis üzenetértéke van. Enrique megtehette volna, hogy 10 perccel később hívja le a pályáról, és hivatkozhatott volna mondjuk a közelgő Bajnokok Ligája mérkőzésre, amit ugyan kétgólos előnyről vár a csapat, nagyobb súllyal bír a bajnokinál. Az edző azonban nem így tett.
Profi vagyok. Nincsenek problémák. Úgy szeretném kezelni ezt a helyzetet, ahogyan az a csapat számára a legjobb.
- ismételte meg.
A döntés tehát nem annyira taktikai, sokkal inkább stratégiai volt – Enrique mindenki számára világossá tette, hogy mostantól kezdve az ő kezében van a gyeplő. Ha Mbappénak rossz napja van, lehozhatja a pályáról. Ha Mbappé nem azt teszi, amit ő mond, lehozhatja a pályáról. Új szelek fújnak Párizsban. A kérdés csak az, vajon ezek a húzások inkább nevelői célzatú tockosokká enyhülnek, vagy a következő hetek a hatalmi harcokról szólnak majd a fővárosiaknál.
picture

Luis Enrique és Kylian Mbappé

Fotó: Getty Images

Nem először fordult elő, hogy Enrique kritikus volt Mbappé játékával kapcsolatban. Novemberben például a Stade Reims elleni találkozó után úgy fogalmazott: „ma nem voltam különösebben boldog Kylian miatt”. A nyilatkozat azért is váltott ki nagy visszhangot, mert a világbajnok csatár mesterhármassal zárta a 3-0-ra megnyert mérkőzést.
„Az edzők nagyon furák” – ismerte el Enrique. „A gólokhoz nincs mit hozzáfűznöm. Viszont úgy gondolom, többet is segíthetne a csapatnak. Másképp. Ő lesz az első, akinek ezt elmondom, nem pedig ti, mert ez nem egy magánbeszélgetés. Természetesen úgy gondolom, hogy Kylian a világ egyik legjobb labdarúgója. Ez nem kétséges. De többre van szükségünk és többet várunk tőle.”
Nincs abban semmi meglepő, hogy egy Barcajax-stílust képviselő edző mást is számon kér a játékosától, mint a gólokat. Még nagyarányú győzelmek után is előfordult, hogy Enrique hangot adott az elégedetlenségének, amiért nem kontrollálták eléggé a találkozót. „Messze vagyunk az elvárásaimtól” – mondta a Lyon 4-1-es legyőzése után. „Szeretném, ha többet birtokolnánk a labdát, tudatosabbak lennénk azzal kapcsolatban, mikor kell a mélységet támadnunk, és mikor nem.”
Enrique olyan edző, aki a kollektív munkát többre értékeli az egyéni zsenialitásnál, és ezt a szemléletet próbálja meghonosítani a PSG-nél. Bizonyos kompromisszumokkal Mbappét is be lehet építeni egy ilyen rendszerbe, Enrique pedig a 2015-ben triplázó Barcelonával bizonyította, hajlandó engedményeket tenni, ha a csapat érdeke azt követeli meg. Most viszont egy picit más a helyzet, mert ezúttal nem ő az, akinek alkalmazkodnia kell.
Valahol viszont mindegyik félnek az az érdeke, hogy megtalálják az arany középutat.
picture

Kylian Mbappé

Fotó: Getty Images

Mbappé pályafutását aligha vetné vissza, ha mellékszereplővé válna a következő hónapokban, de a klub történetének egyik legfontosabb játékosaként – legendájaként – biztosan szebb búcsút szeretne annál, minthogy a VIP-vendégekkel szelfizik a meccsek közben. Enrique pedig – még ha ez a csapat messze nincs is készen – nem mondhat le arról a lehetőségről, hogy már az idén BL-t nyerjenek. Arra pedig sokkal nagyobb az esély Mbappéval, mint nélküle.
Minél kevesebb meccs dönt a győzelemről, annál nagyobb a véletlen szerepe. A BL egyenes kieséses szakaszában gyakran az nyer, aki jobban uralja a pillanatot, és nem az, amelyik a szezon nagy részében hatékonyan kontrollálta a meccseit. A pillanatot még mindig a világklasszisok uralják a legjobban, Mbappé pedig már két világbajnokságon bizonyította, lehet rá számítani ezekben a helyzetekben.
Ráadásul a teljesítményére – még ha Enrique ideális támadóját nem is fedi le tökéletesen – nem lehet panasz. Az őt övező dráma és felhajtás ellenére magasan a PSG leggólerősebb játékosa, 33 mérkőzésen 32 gólt és 7 gólpasszt hozott össze. Csak összehasonlításképp: Randal Kolo Muani 12, Ousmane Dembélé 11, Gonçalo Ramos és Marco Asensio 9-9 találatban működött közre minden sorozatot figyelembe véve.
Konklúzió: ha számít a mostani szezon – és miért ne számítana – szüksége van Mbappéra a PSG-nek és Enriquének.
De néhány hónapig még Mbappénak is a PSG-re. A világbajnok támadó világéletében tudatosan építgette a karrierjét, minden egyes megnyilvánulásával őrizve az Mbappé-brandet, aminek nyilvánvalóan ártana, ha azzal kerülne be a hírekbe, hogy a lelátón duzzog a lecserélése után. Ezek ugyanis sokkal könnyebben kitörnek a Ligue 1-buborékból, mint az a tény, hogy sorozatban hatodszor lehet gólkirály a hazájában.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés