Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A PSG-nél Mbappé a probléma, a problémát viszont a PSG okozta

Szabó Christophe

Frissítve 14/10/2022 - 18:42 GMT+2

Kylian Mbappé esetében komoly baj, hogy a játékos nagyobbnak gondolja magát a párizsi klubnál. Az még nagyobb baj, hogy a párizsi vezetés, a média és a maga francia köztársasági elnök is elhitette vele: tényleg nagyobb mint a Paris Saint-Germain.

Kylian Mbappe

Fotó: Getty Images

“A Barcelonánál utáltam én is magasan, fent a szélen játszani. Utáltam. De meg kellett tennem a csapat érdekében.”– nyugtázta Thierry Henry a héten, amikor arról kérdezték, mit szól Kylian Mbappé legújabb ügyéhez. Majd hozzátette:
az embereknél mindig van nagyobb. Ez pedig a klub.
Mindössze 16 meccsel azután, hogy Kylian Mbappé meghosszabbította a szerződését a Paris Saint-Germainnel, a legújabb hírek szerint távozni akar a klubtól, mert nem kapta meg azokat a garanciákat, amelyek a vezetőség előzetesen megígért neki.
Mint ismert, Mbappé a nyáron hosszas huzavona után végül azért nem igazolt el a Real Madridhoz, hanem maradt a Paris Saint-Germainnél, mert a párizsi vezetés megígérte neki: nagyobb beleszólást kaphat a klub belügyeibe és az átigazolások alakulásába. Mint akkor írtuk, a klub ezzel igencsak mélyre hajolt és megalapozta azt, hogy még nagyobb súrlódások legyenek az amúgy sem stabil szervezetben:
„Akárhogy nézzük, Mbappé “félszakmai igazgatónak” való kinevezése egy borzalmasan rossz szakmai döntés, amivel a klub csak még tovább növeli a szervezetében uralkodó káoszt. Érthető, miért kecsegtető a többlet-hatalom Mbappénak, de egy ilyen felállás feszültséget kelt az öltözőn belül, mindennapos súrlódásokat okoz a vezetőséggel és olyan folyamatos találgatásokra nyit ajtót, ami a legkevésbé sem hiányzik az amúgyis zajos párizsi zsibvásárnak.” – írtuk a hosszabbítás napján.

Mi is történt azóta?

Akárhogy nézzük, Kylian Mbappé már nem az AS Monaconál focizó tinédzser. Kyky-ből Kylian lett: egy képzett médiaszereplő, aki okosan és megfontoltan nyilatkozik, és aki a közösségi médián túl a francia válogatott összetartásain is annyira ügyel az imázsára, hogy nem fotózkodik akármilyen szponzorral. Az utóbbi időben viszont egyre inkább olyan színben tűnt el, mint aki mindent kontrollálni akar és aki mindenbe szeretne beleszólni.
picture

Kylian Mbappe

Fotó: Getty Images

Egy majdnem levonult a pályáról, amikor egy kontránál nem kapott meg passzt Neymartól. Egy későbbi góljánál látványosan visszafogta az örömét. Nemrég az Instagramon élcelődött azon, hogy nem szeretne ékcsatárt játszani a párizsi játékrendszerben.
A konlfiktust elodázta, hogy PSG jól kezdte az idényt. A francia bajnokságot megnyugtató előnnyel vezetik, a Bajnokok Ligája csoportjukban is az élen járnak, a csapat még egyik sorozatban sem kapott ki. Csakhogy a PSG két másik sztárja, Neymar és Lionel Messi is sokkal jobb formát mutatnak tavalyi önmagukhoz képest, ami mostanra beárnyékolta Mbappé teljesítményét.
Párizs nincs híján a muníciónak, és az új edző, Christophe Galtier szerkezetváltása is működni látszik, épp ezért is tűnik gyenge kifogásnak az, hogy Mbappé egy olyan poszton szeretne játszani, ahol egy csatár körül tud elmozogni: Galtier 3-4-3-as felállásában, Messi és Neymar mellett egész egyszerűen nincs szükség még egy ékcsatárra.
Mbappé viszont nem hagyta annyiban a dolgot. A Reims elleni döntetlennel végződő meccsen, melyen nem játszott se Neymar (pihentették), se Messi (sérülés), Mbappé nem tudott annyira lubickolni.
A Nemzetek Ligájában egy Ausztria elleni győzelem után úgy nyilatkozott: “A francia válogatottban mást kérnek tőlem. Itt több szabadságom van. A coach tudja, hogy ott van Oliver Giroud, aki 9-esként leköti a védőket, én szabadabban mozoghatok a vonalak között. A PSG-nél más, nincsenek meg ezek. Ott nekem kell ékben játszanom.”
picture

Olivier Giroud és Kylian Mbappé

Fotó: Getty Images

Kylian Mbappé szemmel láthatóan elégedetlen, de nem lehet tudni, hogy pontosan miért. A párizsiak holdudvarába bejáratosnak számító két francia újságíró, Romain Molina és Julien Laurens serint Mbappé azt az ígéretet kapta a nyáron, hogy a klub le fogja igazolni Bernardo Silvát, Martin Skriniart és Robert Lewandowskit – három olyan játékost, akikből egy sem érkezett végül a francia fővárosba.
Pletykák szólnak arról, hogy Neymartól is szerettek volna megszabadulni, de ez sem sikerült elintézni. A klub cáfolta az elégedetlenségről szóló értesüléseket, a sportigazgató, Luis Campos pedig visszadobta a labdát azzal, hogy azt nyilatkozta: „meglep, mert napi kapcsolatban vagyok Kyliannal és sosem szólt nekem vagy az elnöknek, hogy távozni szeretne januárban.”

Önmagában az, hogy Kylian Mbappé megfogalmazhat ilyen kéréseket, abszurd gondolat.

Az, hogy a klub képes tenni azért, hogy teljesítse, még több kérdést vet fel. A hírek szerint a csapat dél-amerikai és frankofón klikkje is elfordulni látszik Mbappétól, amiért a mindennapokban úgy viselkedett, mint aki a focin túl is mindenben eljárna. A hírek szerint a francia ajkú barátaival, Hachraf Hakimivel és Presnel Kimpembével is elhidegült a kapcsolata.
Az elégedetlenségen túl ugyanakkor semmi sem utal arra, hogy Mbappé januárban el tudna igazolni egy másik csapathoz. A PSG állítólag 400 millió euróban maximalizálná az árát, miközben a 3 éves szerződéséről kiderült, hogy 2+1 éves megállapodást írt alá, melyben a +1 év kizárólag játékos saját döntésétől függ. Ha Mbappé úgy akarja, akár másfél év múlva elmehet, így a PSG-nek vagy most, vagy a következő nyáron kell eladnia ahhoz, hogy busás bevétele legyen az ügyletből. A helyzet ettől még kusza és a Real Madrid oldaláról is inkább szkeptikusak, hogy egy ilyen ügyletet véghez vigyenek.
Addig is, maradt a szappanopera. A párizsi vezetés a nyáron az edző Mauricio Pochettino és a sportigazgató Leonardo kirúgása után két kompetens és a múltban már együttműködő szakembert (Christophe Galtier és Luis Campos) boronált össze, viszont egyetlen döntéssel okozott egy sokkal nagyobb problémát: Kylian Mbappét föléjük emelte. Nemcsak ők, de maga a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron képes volt elhitetni vele: a klubnál még ő is fontosabb.
Ami marad, az a káosz. Mbappé pedig vagy itt, vagy egy másik klubnál rá fog döbbenni, hogy nem lehet mindig abban a pozícióban, amiben jelenleg van.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés