Kylian Mbappé marad. A játékos ugyan még nem erősítette meg a hírt, de a nemzetközi sajtó egyöntetű értesülései szerint csak idő kérdése a nagy bejelentés.
Először is: egy kicsit álljunk meg és örüljünk annak, hogy vége lett. Vége a „BREAKING” - értesüléseknek; a jól értesült olasz tap-in mesterek szivárogtatásainak és az Mbappéhoz intézett sajtótájékoztatói papagájkodásoknak. Végre, vége. Ebben a pillanatban nem is érdekes, hogyan döntött, csak örüljünk, hogy egy ideig letekerhetjük a hangerőt. Félő ugyanis, hogy nem sokáig lesz halk a zene.
A döntés előkészítéséről
Premier League
Cristiano Ronaldo elhagyná Manchestert, de nem nagyon kapkodnak érte
26/06/2022 16:07
Kezdjük azzal, hogy ez a történet nem most kezdődött, hanem közel egy éve. Kylian Mbappé tavaly nyáron, a szerződése lejárta előtt 1 évvel jelezte a Paris Saint-Germain vezetőségének, hogy el akar menni, tessék kisajtolni a helyzetből a legtöbbet és váljunk el békében. A Real állítólag egy ponton 170 millió eurós ajánlatot is benyújtott, de a PSG vezetői nemet mondtak, megkockáztatva, hogy egy évvel később Mbappé magától sétál ki az ajtón.
Mbappé mindvégig azt érzékeltette, hogy menni akar. A portré-interjúiban elejtett morzsákból az szűrődött át, hogy nem szeretett volna leragadni a PSG mikrokozmoszában, új tapasztalatokra, új kihívásokra és valami másra vágyott. Hatalmas szappanbuborékoknak tűnik – amit nehéz elvitatni, legfeljebb a súlyán lehet vitatkozni –, de Mbappé gyerekkora óta Real Madrid szurkoló, kedvenc játékosa Cristiano Ronaldo volt, sőt, a nagyapjának is tett egy fogadalmat, hogy egyszer Madridban fog játszani.
Ami biztos: Mbappé gyerekkorától kezdve csodagyerek volt, akit egészen fiatalon körbevittek Európa nagyobb akadémiáira. Mbappénak van ajándék Chelsea-meze, Londonban állítólag egy próbajátékon Tammy Abrahammel verhetetlen párost alkottak, és a CR7-tel készült közös képét is egy bizonyos Zinedine Zidane kattintotta, akivel az egyik akadémiai látogatásán találkozott. Mbappé mindig is ott volt a nagyok radarján és volt egy karrierterve: korának megfelelően kijárni a ranglétrát.
Ezt az útvonalat nem is ő maga, hanem a családja rajzolta meg. Mbappé szülei olyan emberek, akik pontosan értik az élsportot: édesapja Bondy futballklubjának vezetője, az anyja korábbi algériai válogatott kézilabdázó, egyikük sem most jött le a falvédőről, kezdettől fogva fel voltak vértezve a sajtó, az ügynökök és a klubvezetők nyomásának. Épp ezért eddig működött a karrierterv. Ne égesd el a szárnyaid, teljesíts jól, fejezd be a tányérod, köszönj szépen mindenkinek és ha a Real Madrid akar téged 16 éves korodban, te akkor is inkább a Monacóhoz szerződsz, mert ott biztosan játszani fogsz. Párizs is így illett a képbe: Monaco után jöhetett a szülőváros, a pénz és a Bajnokok Ligája-ambíció találkozása.
Ezen az íven haladva kellett most döntenie. Mbappé nem vak, pontosan tudja, hogy a PSG nem úgy működik, mint egy klub, hanem mint egy nagyra nőtt falu, ahol épp megnyerték az Eurojackpotot. Ami van: pénz, ambíció és zaj. Ami nincs: nyugalom, megtervezettség és Bajnokok Ligája-győzelem.
Természetesen nem kell úgy tenni, mintha Mbappét ne érdekelné a pénz: az elmúlt 1 évet a hírek szerint azzal töltötte, hogy mindenre nemet mondott, árversenyt generált és megvárta, ki fogja bemondani a legnagyobb összeget. További feltételként a saját imázsjogait is szerette volna megtartani (ebben a francia szövetséggel is beleállt egy szkanderbe) ami biztosan fontos szempont volt neki, de egyelőre nem tudjuk, hogy ebben miben nyújtott mást a Madrid és Párizs. Tegnap Mbappé édesanyja azt nyilatkozta, hogy a két ajánlat közel azonos volt és hogy a Madrid több imázsjogról lett volna hajlandó lemondani.

https://i.eurosport.com/2022/02/15/3318591.jpg
Adódik a kérdés: hogyan tudta a tavaly még kikosarazott, egész évben visszautasított, imázs-jogokban is rosszabb ajánlatot letevő PSG mégis felülkerekedni a Real Madridon?
A válasz az, hogy a PSG nagyobb beleszólást kínált Mbappénak a klub belügyeibe. A részleteket több újságíró is belebegtette, de sem a játékos, sem a PSG vezetősége nem tért ki ennek részleteire. Mbappé a pénzen túl akart még valamit. Egy ígéretet, egy projektet, egy célt.
Mbappé nem a pénz miatt maradt Párizsban – ugyanazt megkapta volna Madridban is. Mbappé azért maradt Párizsban, mert azon túl, hogy ő lehet a párizsi projekt közepe, ő lehet a tervezője annak a projektnek, aminek ő lesz a közepe.
A döntés helyességéről
Ha mindez igaz, akkor akárhogyan szépíthetjük, de a PSG hihetetlenül mélyre hajolt, Mbappé pedig elfogadott egy mérgezett ajándékot.
Nincs a világon még egy olyan klub, ahol egy 23 éves játékost olyan szintre emelnek, mint a klub szakmai igazgatóját, neadj’ isten ügyvezető igazgatóját. Mbappé labdarúgó, akit arra szerződtetnek, hogy focizzon. Lehet, hogy jelenleg a világ egyik legjobb labdarúgója, aki meccseket dönt el, tönkrenyeri a francia bajnokságot és a brandje a világ négy sarkára eljut. De ez pontosan ennyi, és nem több.
(Fontos kiemelni, hogy nem tudjuk a részleteket, vagyis nincs letisztázva, hol lesz Mbappé helye a PSG szervezetében. Nem tudjuk, mi lesz az edző Mauricio Pochettinóval, akiről úgy tudni, rossz viszonyt ápol Leonardóval (szakmai igazgató), de az öltözőt egyelőre maga mellett tudhatja. És azt sem tudjuk, hogy Leonardoval mi lesz.)
De képzeljük el azt a helyzetet, amikor minden hétfőn délelőtt a Parc des Princes egyik irodájában leül Leonardo, Mbappé, négy hivatalnok és egy titkárnő, majd elkezdenek arról beszélgetni, hogy miként áll Julian Draxler szerződése, valamint milyen újabb portugál tehetséget szeretnének leigazolni. Képzeljük el, ahogy ezután Mbappé lesétál az öltözőbe és az edzője megkérdezi, „mi újság az igazolásokkal?”. Képzeljük el, ahogy erről érdeklődik a sajtó. Képzeljük el az átigazolási hírgyárat. Képzeljük el, hogy Mbappé egy sérülés után felépül, de az edzője a játékos akarata ellenére mégsem játszatja. Képzeljük el, ahogy a következő Bajnokok Ligája-kiesés után Mbappé szabadkozik az általa javasolt új igazolások befuccsolása miatt.
Akárhogy nézzük, Mbappé “félszakmai igazgatónak” való kinevezése egy borzalmasan rossz szakmai döntés, amivel a klub csak még tovább növeli a szervezetében uralkodó káoszt. Érthető, miért kecsegtető a többlet-hatalom Mbappénak, de egy ilyen felállás feszültséget kelt az öltözőn belül, mindennapos súrlódásokat okoz a vezetőséggel és olyan folyamatos találgatásokra nyit ajtót, ami a legkevésbé sem hiányzik az amúgyis zajos párizsi zsibvásárnak.
„Egyetlen játékos sem lehet nagyobb a klubnál” – hirdette Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi menedzsere, aki ezzel biztosította, hogy egyetlen játékos sem került szereptévesztésbe. A PSG volt olyan kétségbeesett, hogy Mbappénak felajánlotta, hogy legyen több a klubnál. Mbappé pedig volt annyira ambíciózus és naív, hogy élt ezzel.
Az, hogy a Real Madrid hoppon maradt, tulajdonképpen még előnyére is válhat. Florentino Perez, a klub elnöke addig ment a licitben, ameddig lehetett, mégsem adta meg azokat a jogköröket, amiket a PSG odaígért Mbappénak.
https://i.eurosport.com/2022/02/16/3319708.jpg
Futballszakmailag nézve Mbappé helye is nehezen volt elképzelhető rövid távon: a számait nézve Mbappé hasonlóan jó befejező, mint Karim Benzema, miközben olyan attribútumai vannak, mint Vinicius Jr.-nak és egy olyan jobb szélen nyílt volna lehetősége játszani, ahol Rodrygo vagy Federico Valverde sokkal több energiát fordított a védelmi munkára. Egy szóval: Mbappé inkább státusz igazolás lett volna, de lehet, hogy megborította volna a Real Madrid csapatjátékát. Mbappé inkább státusz igazolás lett volna: a Real a következő 10 év legjobb játékosát tudhatta volna magáénak.
Most a PSG tervezhet vele a következő 3 évben. De nagyon úgy fest, hogy hatalmas árat fog fizetni érte – nemcsak euróban.
Labdarúgás
Cristiano Ronaldo egy napig sem volt Bayern München-játékos a sajtóban
24/06/2022 13:02
Premier League
„Az MU könyvet írhatna arról, hogy ne igazolj” – az ex-liverpooli beleszállt a nagy riválisba
12/06/2022 15:02