Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Xavi lehet az új Guardiola a Barcelonánál?

Eurosport
Eurosport

Publikálva 08/05/2019 - 14:07 GMT+2

Ideiglenes időszak jöhet a Barcelonánál, amíg a klub legendája beletanul az edzősködésbe.

Fotó: Eurosport

Miután a Barcelona sorozatban a második évben búcsúzott úgy a Bajnokok Ligájától, hogy háromgólos előnyt adott el egy párharc visszavágóján, rendkívül bizonytalannak tűnik Ernesto Valverde helyzete. Az edzőt nagyon sok szempontból támadják, és támadták már a liverpooli összeomlást megelőzően is, a helyzet megoldásában pedig szerepet játszhat Xavi visszavonulása az aktív játéktól.
Sok csapat esetében írhatnánk azt, hogy története legsúlyosabb vereségét szenvedte el, ha 4-0-s zakóval esne ki a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A Barcelona esetében ez azért nem teljesen biztos, mert a múltban is előfordult vele hasonló (elég csak az 1994-es, Milan elleni BL-döntőre gondolni, ahol ugyanez lett az eredmény), és az elmúlt időszakban is elég sűrűn szalad bele nagyobb vereségekbe a csapat.
Ahogy arra az egyik barcelonai sportnapilap, az El Mundo Deportivo cikke is rámutat: a Barcelona az elmúlt három szezonban negyedszer szenved 3-0-s vagy 4-0-s vereséget a Bajnokok Ligájában idegenben, és bár az első ilyen alkalmat a csapat legnagyobb fordítása, az általunk a 12 legnagyobb feltámadás közé választott La Remontada követte a Paris St-Germain ellen, a Juventus, a Roma és a Liverpool elleni zakók a kiesést jelentették.
12 feltámadás, aminél csak Jézusé volt nagyobb... | HosszabbításÚgy gondoljuk, nincs abban semmi blaszfémia, hogy amikor a legnagyobb feltámadást ünnepeljük, szót ejtsünk néhány kevésbé jelentős, de az adott pillanatban Jézuséhoz hasonlatosnak mutatkozó pillanatról is. Jöjjön tizenkét tanítvány, akik megmutatták, a sportban is létezik a feltámadás. Te hol voltál, amikor Solskjaer azzal a furcsa mozdulattal beverte Oli Kahn kapujába a labdát a Bayern München elleni BL-döntő utolsó pillanatában?
A tendencia pedig még ijesztőbbé válik, ha abba is belegondolunk, hogy a négy vereség két különböző edzőhöz kötődik. Luis Enrique barcelonai pályafutásának végét jelentette a Juventus elleni BL-kiesés, és hiába nyerte meg Ernesto Valverdével a csapat tavaly és idén is a spanyol bajnokságot, és nyerheti meg május végén másodszor a Király-kupát is, az El Mundo Deportivo szavazásán ezen sorok megírásakor nagyjából 8 ezer barcelonai drukker adta le a szavazatát, és kétharmaduk szerint Valverde tehető leginkább felelőssé a csapat kieséséért.
Kérdés persze, hogy az edző mennyiben felelős például a klub játékospolitikájáért. Neymar eladása után a Barcelona olyan szempontból nehéz helyzetbe került, hogy a megszokotthoz képest is erőn felül kellett áldoznia az átigazolási piacon. Ugyanakkor az biztos, hogy a Dortmundban brillírozó Dembélé és a Liverpoolban kulcsemberként számításba vett Coutinho is maximum kiegészítő ember lett Valverde irányítása alatt, és akkor az olyan játékosokról, mint Vidal, Arthur és Malcom nem is beszéltünk, akik egyelőre nem igazán illeszkedtek be a Barcelonába.
picture

Valverde feje fájhat az újabb kiesés után

Fotó: Eurosport

És itt érdemes egy gondolat erejéig megállni, és beleképzelni magunkat egy barcelonai szurkoló szemszögébe. Amikor feltűnt az első csapatban Puyol, Xavi és Iniesta, majd nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Messi és Busquets, aztán visszatért Manchesterből a szintén a klub utánpótlás akadémiáján, a La Masián nevelkedett Piqué, a csapat edzője pedig az akadémiáról kikerült Guardiola lett, úgy tűnt, hogy ez lesz a normális a jövőben is. Azóta viszont Sergi Roberto kivételével nem nagyon tudta senki bejátszani magát az akadémia neveltjei közül az első csapatba, és neki is teljesen más poszton kell teljesítenie manapság, mint utánpótlás-karrierje során.
És bár az első csapat a klub anyagi helyzetének javulását követően megengedhette magának, hogy a legnagyobb sztárok közül mazsolázzon, még egy Neymar sem tudott akkora kedvenccé válni, mint amilyenek a fent felsorolt játékosok voltak. Valverdének Barcelonában nagyon sokan azt is felróják, hogy nagyon kevés lehetőséget ad kevésbé fontos mérkőzéseken a Barcelona B játékosainak, akinek azért jóval nagyobb része érkezett a klub utánpótlásából. Az idei szezonban vált epizódszereplővé az a Carles Alená, akitől mindenki nagyon sokat várt, aki figyelemmel követi a következő generációk fejlődését is a különböző utánpótlás-korosztályokban. Az viszont egyértelműen látszik, hogy az új Xavira még várnia kell a katalán szurkolóknak.
A Barcelona legendája múlt héten jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul, és edzőként szeretné folytatni pályafutását. Xavi játékoskarrierje érdemi részét a katalán klubnál töltötte, amióta elhagyta Barcelonát, leginkább pénzt keres a katari Al-Szaddban. Ennek azonban az idei szezon végén vége lesz.
Xavi Hernandez visszavonul. Újra. Most végleg..? | Hosszabbítás2017 után ismét bejelentette visszavonulását a focista
Az persze már egy másik kérdés, hogy nem igazán jellemző, hogy egy újonc edző ekkora feladatot kapjon. A nagy elődnek tekinthető Pep Guardiola is eltöltött egy szezont a Barcelona B edzőjeként, mielőtt átvette az első csapat vezetését. És hiába tűnik úgy, hogy Xavi személye idális lehet a Barcelona vezetésére, az valószínűtlen, hogy első edzői feladataként rábíznák az első csapatot az újonc trénerre.
Így aztán egyféle hatalmi vákuum, vagy ideiglenes időszak jöhet a következő 1-2 évben Barcelonában. Xavi minden bizonnyal valamilyen szerepet fog kapni a klubnál, az is lehet, hogy egyből a Barcelona B-nél fogja kezdeni, ahogy kezdte Guardiola is. A közvélemény viszont Valverde fejét követeli az újabb nagyarányú vereség után, és a klub vezetése se szokott túl sokat agyalni azon, hogy egy-egy fájó vereség után menessze az edzőjét. De hogy ki tölti ki a Xavi érkezéséig hátralévő éveket, azt nem tudni. Egy biztos: a Barcelona szurkolótábora inkább látna szívesen egy helyi ismerőst, mint egy sztáredzőt a csapat kispadján.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés