Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Íme, 12 focista, akiről már nem mondanád meg, hogy valaha Rafa Nadal egyik kedvenc klubjában is

Eurosport
Eurosport

Publikálva 26/06/2019 - 16:16 GMT+2

A La Ligába feljutó Mallorca történetéből válogattunk össze egy tucat labdarúgót.

Fotó: Eurosport

Az RCD Mallorca először jutott fel a spanyol labdarúgó-bajnokság első osztályába azóta, hogy a 2012/13-as szezonban kiesett onnan. Összegyűjtöttünk 12 olyan, máshonnan ismerős futballistát, akik valaha megfordultak Rafael Nadal egyik kedvenc egyesületénél is. 

A Mallorcát még 1916-ban alapították, szerény sikereket ért el a század végéig, amikor viszont megnyerte a spanyol Szuperkupát (1998-ban) és 1999-ben döntős volt a KEK-ben, ahol 2-1-re kikapott a Laziótól, a sorozat utolsó kiírásában. A Copa del Reyt (2003-ban) is elhódították.
De idővel a klub a spanyol harmadik vonalban találta magát. Most viszont két éven belül kiharcolták a másodosztályt, majd idén a La Liga-szereplés jogát is. A Deportivo La Corunával vívott playoff-párharcban 2-0-ra elveszítette az első felvonást a Baleár-szigetek legrégebbi klubja, a visszavágót viszont 3-0-ra a Mallorca nyerte, így feljutott az élvonalba. Utóbbi mérkőzésen Rafael Nadal is ott szurkolt a lelátón.
A meccset 21 ezer néző követte a helyszínen, köztük Rafa Nadal is. A 12-szeres Roland Garros-győztes teniszező Mallorcán nőtt fel, a klub egyik legnagyobb szurkolója, korábban részesedést is vásárolt a klubban. A találkozó  után posztolt is egy fotót a pályára özönlő szurkolókról az Instagramon. „Erre nincsenek szavak. Első osztály. Hihetetlen érzés."
Azért, hogy felhívjuk a figyelmet arra, mekkora dolog a Mallorca feljutása, összegyűjtöttünk 12 olyan labdarúgót, akikről talán ma már nehezen jutna eszünkbe, hogy valaha fociztak az egyesület mezében. 

Samuel Eto’o

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 154
Samuel Eto’o három spanyol bajnoki címet és két Bajnokok Ligáját is nyert a Barcelonával, illetve Serie A-t és BL-t az Interrel, miközben a Barca után a második legtöbb meccsét a Mallorcában játszotta. Öt évet töltött ennél a csapatnál a négyszer Afrika legjobb labdarúgójának megválasztott csatár. 
66 gólt szerzett az RCD mezében, előbb a Real Madrid kölcsönjátékosaként szerepelt itt, majd a La Liga másik óriásához, a Barcelonához szerződött innen. Eto'o az egyik legjobb Európában szereplő csatár volt a maga idejében, később megfordult a Chelsea-ben, az Evertonban és a Sampdoriában is. A 38 éves támadó még mindig aktív, az előző idényt a Quatar SC-ben töltötte. 
picture

Etoo.jpg

Fotó: Eurosport

Ivan Campo

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 34
Ivan Campóra főleg az angliai éveiből emlékezhetünk, de a bozontos hajú védő a Real Madridot hagyta ott a Bolton Wanderers kedvéért, hat idényt töltött a Boltonnál. Mielőtt a Realban lehúzott volna öt szezont, egy évet a Mallorcánál is játszott, ahol 34 mérkőzésén egy gólt szerzett.
A Mallorca középpályáján nyújtott teljesítménye alapján figyelt fel rá a Real Madrid, ahol bajnoki címet nyert és két Bajnokok Ligája-győzelmet ért el. 2010-ben vonult vissza, az Ipswich és a Larnaca volt a két utolsó klubja. 
picture

Ivan_Campo.jpg

Fotó: Eurosport

Giovani dos Santos

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 32
Nagy ígéretként futballozott a Barcelonában, Giovani dos Santos karrierje akkor kezdett hanyatlani, amikor 2008 nyarán a Tottenhamhez igazolt. A mexikói csatár nem tudta meggyőzni Harry Redknapp menedzsert a képességeiről, és elkezdték kölcsönadni, egy évadot Mallorcán is eltöltött.
Hat gólt szerzett és hat gólpasszt osztott ki ott tartózkodása alatt a La Ligában, de így sem tudta megakadályozni csapata kiesését. Végleg nem tudták megszerezni, így Dos Santos a Villarrealhoz került, ahol kissé felélénkítette karrierjét. A 30 éves támadó 88 meccsen szerepelt az MLS-ben a Los Angeles Galaxy mezében, idén március óta nincs klubja. 
picture

dos_santos.jpg

Fotó: Eurosport

Quinton Fortune

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 8
Fortune karrierje Spanyolországban kezdődött, 1995-ben nyolc mérkőzést játszott a Mallorca színeiben, mielőtt elvitte volna az Atlético Madrid. 1999-ben szerződött a Manchester Unitedhez, ahol tagja volt a 2013-as bajnokcsapatnak. 2010-ben Doncasterben fejezte be az aktív játékot, korábban Olaszországban és Belgiumban is megfordult a dél-afrikai válogatott középpályás. 
picture

Quinton Fortune.jpg

Fotó: Eurosport

Finidi George

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 48
Finidi zsinórban három holland bajnoki címet nyert az Ajaxszal, a Bajnokok Ligája-trófeát is elhódította a '90-es évek közepén, mielőtt a Real Betishez szerződött volna. De mielőtt egy meglepő váltással az Ipswich elvitte volna 2001-ben, egy szezont eltöltött Mallorcán a nigériai jobbszélső. 
Öt gólt szerzett a klub mezében, aki a Betis kiesése miatt váltott egyesületet. Három évvel később Finidi visszatért a Mallorcához, ahol még 14 mérkőzésen szerepelt, mielőtt 2004-ben visszavonult volna. 
picture

finidi.jpg

Fotó: Eurosport

Jonas Gutierrez

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 102
Mielőtt a Newcastle Unitedben 205 mérkőzésen pályára lépett volna, Jonas Gutierrez 102 meccsen a Mallorcában is szerepelt, öt góllal zárt ott. 
Gutierrez teljesen felépült a hererákból, amellyel a Newcastle-nél töltött ideje alatt küzdött. Onnan visszatért Spanyolországba, a Deportivo La Corunához. A 35 éves középpályás híres a Pókember-maszkos ünnepléséről, a legutóbbi szezonját Argentínában töltötte. 
picture

Jonas Gutierrez.jpg

Fotó: Eurosport

Alan Hutton

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 17
Alan Hutton a 2012/2013-as szezon második felét kölcsönben töltötte a Mallorcánál, miközben az Aston Villa játékosa volt. A skót válogatott jobhátvéd annak ellenére is szívesen maradt volna spanyol klubjánál, hogy az kiesett, de a Villa visszarendelte őt, majd a következő évadra kölcsönadta a Boltonnak. 
A birminghamieknél lejár a szerződése a napokban. Karrierje legjobb részét a Rangersnél töltötte a kezdeteknél, ahonnan szerződtette a Tottenham. 
picture

Hutton.jpg

Fotó: Eurosport

Lauren

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 84
Lauren tagja volt az 1998-ban spanyol Szuperkupát nyerő Mallorcának. A jobbhátvéd később az Arsenalnál töltötte legjobb éveit, ahol két bajnoki címet és három FA-kupát is nyert, és elmondhatja magáról, hogy alapembere volt az Ágyúsok 2003/2004-es veretlenül a Premier League élén záró csapatának.
Még mallorcai játékosként nyerte meg Kamerunnal az Afrika-kupát, és őt választották meg a torna legjobbjának. A spanyol Córdoba labdarúgójaként vonult vissza 2010-ben.
picture

Lauren.jpg

Fotó: Eurosport

Lionel Scaloni

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 34
Az argentin labdarúgó-válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni 34 mérkőzést játszott a Mallorcában a Lazio kölcsönjátékosaként. A jobbhátvéd 18 hónapot töltött a spanyol egyesületnél, mielőtt visszatért volna Rómába, illetve 2015-ben visszavonult volna az Atalantából.
Scaloni a West Hamnél is megfordult kölcsönben 2006-ban, FA-kupa-döntőbe segítve a londoniakat. A jelenleg 41 éves Scaloni korábban spanyol bajnokságot és kupát is nyert a Deportivóval. 
picture

Scaloni.jpg

Fotó: Eurosport

Sander Westerveld

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 6
Sander Westerveld a holland FC Twente és a Vitesse kapusaként tűnt fel. Hazáját a Liverpool kedvéért hagyta el, ahol két éven át ő volt az első számú hálóőr, mielőtt a Real Sociedad szerződtette volna. A Mallorcánál kölcsönben védett, de nem járt sok szerencsével, csak hat meccsen állt ott a kapuban. 
Rövid időre visszatért Angliába, a Portsmouth és az Everton is igényt tartott rá. A most 44 éves Westerveld a dél-afrikai Ajax Cape Town kapusedzőjeként tevékenykedik.
picture

westerweld.jpg

Fotó: Eurosport

Thomas Partey

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 38
Thomas Partey az elmúlt években Diego Simeone Atlético Madridjának fontos tagjává vált, de kezdetben nehéz dolga volt. A 2013/14-es szezonban a kieső Mallorcánál játszott kölcsönben a másodosztályban, ahol öt gólt szerzett. 
A következő évet az Almeriában töltötte szintén kölcsönben, ahol már annyi tapasztalatot szerzett, amennyi elég volt, hogy az Atlético megtartsa. Tagja volt a 2017/18-as szezonban Európa-ligát nyerő csapatnak, a mögöttünk hagyott idényben pedig 42 meccsen erősítette az Atléticót. 
picture

Thomas Partey.jpg

Fotó: Eurosport

Jonathan de Guzman

Mérkőzéseinek száma a Mallorcában: 37
Jonathan de Guzman a profi karrierje első öt évét a Feyenoordnál töltötte, mielőtt a Mallorcához szerződött volna. 37 mérkőzéssel és hat góllal később már a Villarreal játékosa lett. Azóta pedig egy utazóügynök benyomását keltve megfordult a Swansea-nál, a Napolinál, a Carpinál, a Chievónál, jelenleg az Eintracht Frankfurt játékosa. 
A 31 éves középpályás 14-szeres holland válogatott, pályafutása során kénytelen volt több különböző sérüléssel is megküzdeni.
picture

De_Guzman.jpg

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés