Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zinedine Zidane már 10 éve odáig volt Eden Hazard játékáért, a nyártól együtt dolgozhatnak

Eurosport
Eurosport

Publikálva 20/06/2019 - 14:44 GMT+2

A Real Madrid már korábban is próbálta megszerezni a belgát, idén sikerült.

Fotó: Eurosport

Zinedine Zidane már 2010-ben beszélt arról, mennyire szereti Eden Hazard játékát. Kilenc év elteltével lett a játékosa, nyártól együtt dolgoznak a Real Madridnál.

"Csukott szemmel megvenném Eden Hazard-t." - Zinedine Zidane nem ezen, vagy a múlt héten mondta ezeket a szavakat. Nem is tavaly, 2017-ben, vagy egy évvel azelőtt. A Real Madrid régi-új vezetőedzője még 2010 áprilisában nyilatkozta ezt, vagyis közel egy évtizede, amikor is a francia legenda elnöki tanácsadóként tért vissza a Bernabéuba, Hazard pedig 19 esztendősen még a Lille futballistája volt. Szintén Zidane volt az, aki azt mondta a belgáról, hogy "ő a jövő sztárja".  Most, 28 évesen ő jelentheti a Real jövőjét, nem csak úgy, mint galaktikus, hanem a következő öt év kulcsembere, hosszú távon.
Ez az előre jelzett igazolás krónikája, az egyik, amelyben mindkét fél nyitott volt a kölcsönös vonzerejükkel kapcsolatban. Hazard őszintén beszélt a Realba szerződéséhez fűződő vágyáról, de közben a lojalitásáról is biztosította - nem a madridiakat, vagy Zidane-t -, hanem a Chelsea-t. Sosem csinált titkot abból, hogy elvágyódik Londonból, bár nyilvános közleményeivel nem mindig voltak megelégedve, mindig tiszteletben tartották a szándékait, és ígéretét, hogy a dolgokat a helyes útra terelje, hátha hajlandó a Kékeknél maradni. Nem lázadozott, amiért a Real is szerette volna őt, ez is az oka annak, hogy miért tartott ilyen sokáig Spanyolországba szerződnie. Ehelyett elkötelezte magát a Chelsea iránt, és várt az alkalomra. 
picture

Zidane.jpg

Fotó: Eurosport

És miközben kitartott, nyert. A hetedik, Chelsea-nél töltött szezonja után Hazard elhagyta a Stamford Bridge-t, Európa-liga-sikerrel búcsúzott, amely már a második volt angol egyesületével, kétszer volt a Premier League bajnoka, Ligakupát és FA-kupát is nyert a londoniakkal. 2015-ben ő volt az Év játékosa PL-ben.
Annak az évnek a nyarán Zidane, a Real Madrid B-csapatának, a Castillának az edzője javasolta a belga leigazolását, ahogy tette azt 2010-ben is. 2015 novemberében így fogalmazott: "Cristiano és Messi után Eden az a játékos, akit a legjobban kedvelek. Lenyűgöző őt látni futballozni." Amikor a Real Madrid vezetőedzője lett, az ajánlás már kérésre változott. 2017 tavaszán a Madrid terve az volt, hogy megszerzi Hazard-t és Thibaut Courtois-t is, ha tudja. 2018 nyarának elején mielőtt Zidane távozott volna a kispadról, újra ezt kérte. Ezen a nyáron, a Bernabéuba visszatérve már inkább nem kérte, hanem kifejezetten igényelte őt.
Korábban mások miatt - Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Isco, Marco Asensio - nem lett volna akkora szükség Hazard-ra, nem volt annyira sürgető a megszerzése, és sokaknak kétségei is voltak vele kapcsolatban a klubnál. De a kapcsolat már régen megalapozott volt, a szándék egyértelmű, a darabok a helyükre kerültek. Amikor Zidane 2019-ben visszatért, és nagyobb jogosultságot kapott a csapat felépítéséhez, a belga középpályás abszolút elsőbbséget élvezett. 
Közben a Real Madrid volt Hazard számára is az elsődleges célállomás. Nem kényszerített ki egy korai távozást, de elősegítette mielőbbi eligazolását. 2017 novemberében elismerte a Real iránti csodálatát. Egy hónappal később az édesapja, Thierry elismerte, hogy fia elutasította a szerződése megújítását, így válaszolhatott volna a Madridból érkező hívásra, ha jött volna. A tavalyi világbajnokság idején interjút adott a L’Équipe-nek, amelyben arra ösztönözte a Királyiakat, hogy ezt tegyék. A harmadik helyért vívott mérkőzés után pedig azt mondta, hogy "hat csodálatos Chelsea-év"  után talán itt az idő valami mást is megtapasztalni. "Már ismertek a preferenciáim" - mondta. 
picture

Hazard_Real_2.jpg

Fotó: Eurosport

Mindenki tudta. "Edennek velem kéne jönnie" - mondtaCourtois. "Bárhová megyek, vinném magammal Edent". Addigra Courtois tudta, hogy valószínűleg Madrid felé tart, és Hazardtól eltérően felkészült arra, hogy kockáztassa a konfrontációt, hogy kikényszerítse az üzletet. Azt remélte, Hazard csatlakozik hozzá, de a helyzetük különbözött: Courtios-nak egy évvel kevesebb volt hátra a szerződéséből, mint Hazard-nak, és ez létfontosságú különbség. 
"A Madrid érdeklődött irántam, ezt mindenki tudja. Amennyiben le szeretnének igazolni, tudják, mit kell tenniük érte." - nyilatkozta Hazard, de a dolog nem volt ennyire egyszerű. A Chelsea kijelentette, hogy játékosa nem eladó, így a várakozás tovább tartott. 
Ráadásul Zidane is távozott. De az érdeklődés nem múlt el. Hazard rámutatott, hogy a Madrid még mindig a Madrid, Zidane nélkül is. És bár a múlt nyár még túl hamarnak bizonyult, az idő neki dolgozott. Decemberben Hazard az alábbiakat mondta a Radio Montecarlónak: "Mindenki tudhatja, hogy mindig is szerettem a Real Madridot, már Zidane előtt is. Az idei év után egy esztendő van hátra a szerződésemből, szóval meglátjuk."
Ez a tény mindent megkönnyített. Két héttel ezelőtt a Real elnöke, Florentino Pérez azt közölte, hogy "Hazard a világ egyik legjobbja, már tavaly is szerettük volna leigazolni. Most, hogy már csak egy év van hátra a szerződéséből, könnyebben ment a dolog."
picture

Perez_Hazard.jpg

Fotó: Eurosport

Most, hogy Zidane visszatért Madridba, ő az, akinek a munka hátralévő részét el kell végeznie. Vinicius, Asensio, Isco, Rodrygo, Lucas Vázquez, Brahim Díaz, Karim Benzema, a szintén új igazolás, Luka Jovic és talán még Bale is a rendelkezésére fog állni, nyilván nem mindegyikük fog beférni a kezdőcsapatba. Vinicius például Hazard posztján szerepel, a bal oldalról tör be, és a Real szörnyen sikerült szezonjában éppen ő volt az egyetlen fénylő csillag. 
Hazard az az ember, akit Roberto Martínez, a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya úgy jellemzett, hogy "van olyan jó, mint bárki a világon", Enzo Scifo "géniusz"-nak nevezte őt, korábbi chelsea-s csapattársa, Kepa  Arrizabalaga úgy írta le, mint egy "igazán remek játékos, aki a világ bármely csapatában kezdőember lenne". A Real jobbhátvédje, Dani Carvajal pedig úgy véli, Hazard "világklasszis: évek óta láthatjuk, hogy így van. Megadhatja nekünk azt a szikrát, ami kell. Egy olyan jótevőnk lehet, aki nem bujkál, aki fut, gólpasszokat ad, és gólokat is szerez. Biztos vagyok benne, hogy minőséget adhat nekünk."
Vinicius még csak 19 éves, nyilvánvalóan inkább Hazard lesz tagja a kezdőcsapatnak, a kérdés az, hogy körülötte kik fognak szerepelni. 
picture

Hazard_Real_labda.jpg

Fotó: Eurosport

Zidane elismerte, hogy a Madrid felállása meg fog változni: a jelenlegi 4-3-3-ban Hazard eredeti pozíciójával a bal oldalon a támadóhármas egyik tagja lesz, vagy éppen hamis kilences. De Zidane igazán elkötelezett volt a 4-3-3 felé Bale, Benzema és Ronaldo szerepeltetésével és a 4-4-2, elöl Hazard-ral nem lehetséges. Valószínűbb az az opció, hogy a Real 4-2-3-1-et fog játszani, Hazard pedig közvetlenül a csatár mögött fog elhelyezkedni. Szóba jöhet még a 4-2-1-3-as felállás, amiben a belga lesz az 1. Mindenesetre a Real meg van győződve arról, hogy Hazard-ral  nem lesz probléma: ő a megoldás, amit először Zidane vett észre még tíz évvel ezelőtt.
"Megpróbáltuk Hazard-t madridi játékossá tenni néhány éve, de eddig nem sikerült." - mondta Pérez.
Pipa.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés