Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

21 éves szerb tehetség lehet Ronaldo utódja a Real Madridnál

Eurosport
Eurosport

Publikálva 23/05/2019 - 15:29 GMT+2

Luka Jovic hatékonysága jól jönne a befejezéseknél küszködő madridiak számára.

Fotó: Eurosport

A mögöttünk álló idény finoman szólva is felejthetően sikeredett a Real Madrid számára: a Bajnokok Ligájából már a legjobb 16 között búcsúzott, a spanyol bajnokságot csak a harmadik helyen zárta, messze lemaradva a rivális Barcelonától és a Király Kupában is a katalánoktól kapott ki. Leginkább a támadósor szorul erősítésre, amit a Frankfurt 21 éves tehetségével, Luka Joviccsal turbózhat fel a klub. 

Egy évvel ezelőtt a Real Madrid 94 gólig jutott a La Ligában, aminél csak a bajnoki címet megszerző, egy híján 100 találatot szerző Barcelona teljesített jobban. 2018/19 során ezt a teljesítményt megközelíteni sem tudta a szezon közben kettő edzőt is elfogyasztó, 63 találattal szerénykedő madridi csapat. Julen Lopetegui, Santiago Solari és végül az óriási meglepetésre visszatérő Zinedine Zidane sem tudott csodát tenni a Real, Cristiano Ronaldo távozásával igencsak megrendülő támadójátékával.
Pusztán a véletlen műve, mégis nagyon árulkodó, hogy a portugál 2017/18 során épp 31 gólban vállalt szerepet közvetlenül (26 gól, 5 gólpassz). Ronaldo pótlására tavaly nyáron még csak kísérletet sem tett Florentino Perez, a 30 millió euróért igazolt Mariano Diaz kétségtelenül ügyes játékos, ám az többé-kevésbé a legelejétől világos volt, hogy legfeljebb Karim Benzema helyettese lehetne, az ötszörös aranylabdás távozásával keletkező űrt nem fogja tudni betölteni. És valóban: idény végére három gólt tudott összekaparni a legendás 7-est mezt megöröklő támadó.
picture

075_grAficos-realmadr190519_np8tt.jpg

Fotó: Eurosport

Legtöbben talán Gareth Bale-től várták, hogy Ronaldo góltermésének legalább egy részét magára tudja vállalni, végül azonban Benzema bizonyult a madridiak legveszélyesebb játékosának. Minden sorozatot figyelembe véve 30 góllal zárta az idényt, ami a Santiago Bernabeuban töltött 10 éve alatt a második legerősebb teljesítményének felel meg. Bajnokságban elért 21 találata azt jelenti, hogy a Real góljainak kereken a harmadát ő szerezte. Rajta kívül egyetlen Real-játékos sem jutott 10 fölé a szezonban.
Benzema újjászületése - ha ezt lehet annak nevezni - kétségtelenül jó hír a madridiak számára, azonban a támadó idén decemberben már betölti a 32-t. Zidane vélhetően a következő idényben még támaszkodhat a franciára, azonban rajta kívül is szükség lesz valakire, aki képes megbízhatóan szállítani a gólokat. Sajtóhírek szerint a klub elsődleges célpontja a Frankfurt 21 éves támadója, Luka Jovic, akiről úgy gondolják, ideális társ lenne Benzema mellé, ugyanakkor sokoldalúsága miatt egycsatáros rendszerben is megállná a helyét.
Leginkább az ára aggaszthatja a madridiakat, ugyanis a Frankfurt legalább 60 millió eurót kér a támadóért, akit ennek a tizedéért vásárolt meg anno a Benficától. Jovic Európa-liga-elődöntőig vezette csapatát, ott is csak büntetőkkel maradtak alul a németek a Chelsea ellenében. A sorozatban lőtt 10 találatával holtversenyben a góllövőlista első helyén áll (Olivier Giroud társaságában, de a nyolcgólos Pierre-Emerick Aubameyang is előzhet még), a Bundesligában pedig 17-szer vette be az ellenfelek kapuját 32 mérkőzésen.
picture

043_dpa-pa_120332261.jpg

Fotó: Eurosport

Jan-Age Fjortoft, a Frankfurt egykori játékosa úgy gondolja, a szerb támadó tökéletesen illene a spanyol óriáshoz, ahol a minőségi társak mellett még jobb teljesítményre lenne képes. "Jelenleg ő a világ egyik legtehetségesebb játékosa. Ezek a klubok mindig is a hozzá hasonló futballistákat keresték. Több mint 20 gólt szerzett, fiatal és erős. Bizonyos, hogy még többet fog fejlődni, és hogy érettebb játékos lesz. Az a fajta srác, aki bárhova is megy, gólokat fog szerezni. Egy ilyen csapatnál is ontaná a gólokat."
Jovic a góljai mellett ötször előkészítőként jeleskedett Európa egyik legdinamikusabb támadósorában. Ante Rebic és Sebastien Haller társaságában végigrobogtak Európán, bőven teljesítve ezzel a Bayern Münchenhez távozó Niko Kovac után kinevezett Adi Hutter elvárásait. Madridban abból a szempontból hasonló helyzetben találná magát, hogy Benzema személyében egy fizikálisan erős támadó segíthetné, ahogy tette azt Haller Frankfurtban. Rebic közben a labda nélküli mozgásával nyitott területet a szerb csatár számára. 
Zidane Madridjában rengeteg játékos van, aki képes területet nyitni, azonban a támadósornak hatékonyabbá kell válnia, hogy az első időszakához hasonlóan fényes eredményeket produkáljon. Jovic történetesen épp az a fajta könyörtelen befejező, aki hiányzik a Blancók keretéből. Többféle helyzetből képes veszélyesen játszani, mindkét lábbal és fejjel is megbízható, tökéletes időzítéssel érkezik a tizenhatoson belülre lőtt labdákra. Amikor pedig épp nincs jobb megoldás, hajlandó távolról is próbálkozni.
"Ő lesz a legjobb csatár Európában" - Luka Jovic bámulatos felemelkedése | HosszabbításA 21 éves szerb csatár olyan klubok célkeresztjében szerepel, mint a Real Madrid és a Liverpool, ő pedig éppen a Chelsea-vel néz szembe az Európa-liga elődöntőjében. Az Eintracht Frankfurt épp 3-0-ra legyőzte a Schalkét, és a Commerzbank Arena mosolygós arcai között Fredi Bobic is elégedettnek érezhette magát.
Csapattársai és ellenfelei ugyanazt mondják róla, leginkább a kapu előtt hatékonyságát emelik ki. Ygy volt ezzel Alexander Meier is. "Ő a legjobb befejező, akivel valaha játszottam" - mondta a Guardiannek. "Az edzéseken rögtön látszott, hogy elképesztő érzéke van a gólszerzéshez. Megvan hozzá mindene. Jól fejel és lő ballal és jobbal egyaránt. Pontosan tudja, hogy a tizenhatoson belül hová fog érkezni a labda. Még mindig nagyon fiatal, de már most rendkívül magabiztos és hidegvérű."
Savo Milosevic, a szerb válogatott egykori játékosa "született gyilkosnak" nevezte, míg a válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Mladen Krstajic a Barcelona klasszisához, Luis Suárezhez hasonlította a támadót. Az uruguayi ebben az idényben 21 gólig jutott a bajnokságban, ezzel a 36 gólos Lionel Messi mögött a második lett a góllövőlistán. Amennyiben hozzá hasonló produktivitást érne el Jovic a Real Madridnál, betölthetné a Ronaldo távozásával keletkező űrt a csapatban.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés