Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Teljes a La Liga mezőnye

Eurosport
Eurosport

Publikálva 20/06/2016 - 10:58 GMT+2

Az Osasuna két év után tér vissza a spanyol első osztályba.

Fotó: Eurosport

A franciaországi EB árnyékában viszonylag kevés szó esik a nemzeti bajnokságokról, pedig a kontinensviadal és a nyári uborkaszezon ellenére ezen a fronton is zajlanak még az események.

Hogy mást ne mondjunk, a hétvégén véget ért a play-off a spanyol első osztályba való feljutásért, ami azt is jelenti, hogy teljessé vált a Primera División 2016-17-es mezőnye. Legutóbbi, másodosztállyal foglalkozó írásunkban már megemlékeztünk a két közvetlen feljutó Alavés és Leganés csapatairól, hozzájuk csatlakozott most az Osasuna is. A pamplonai klub így két év után tér vissza a legmagasabb osztályba. Ezzel az is eldőlt, hogy hiába volt két katalán csapat (Girona és Tarragona) is a négy osztályozós között, mindketten elbuktak a feljutóval szemben, így az spanyol első osztályban továbbra is csak a Barcelona-Espanyol duó képviseli majd a tartományt.
picture

Az Osasuna játékosai és az örömittas szurkolók vasárnap hajnalban

Fotó: Eurosport

De hogyan is zajlottak az elmúlt két hét során lejátszott osztályozók? A elődöntők során a Córdoba-Girona párosítás hozta a várt izgalmakat, az andalúz csapat hazai pályán elért 2-1-es előnyét otthon dolgozta le a Girona, a katalánok 3-1-es győzelmükkel jutottak be a play-off döntőjébe. Az Osasuna már simábban, a Tarragona ellen kettős győzelemmel jutott tovább, a hazai 3-1-et egy idegenbeli 3-2 követte. A Nástic így hiába végzett mindössze három ponttal a még közvetlen feljutó Leganés mögött, nem bírt az osztályozós helyekre épphogy odaérő Osasunával.
A döntő első felvonásán a pamplonaiak tovább folytatták győztes sorozatukat, 2-1-re verve a Gironát. A szombat esti visszavágón tehát elég lett volna egy 1-0-s győzelem is ahhoz, hogy a piros-fehérek történetük során először feljussanak az első osztályba. Ám miközben néhány száz kilométerrel arrébb 20 ezer magyar szurkoló ünnepelte a győzelemmel felérő döntetlent Izland ellen, a hazaiaknak semmi sem jött össze. A 90 perc során végül nem hogy ledolgozni nem tudták hátrányukat, a második félidő elején egy kontratámadás végén az Osasuna szerzett vezetést, ami már nem is változott a hátralévő időben. Feljutott tehát az Osasuna, akik így 37. első osztályú idényüket kezdhetik majd a következő szezonban.
picture

Másnap a játékosok a városháza erkélyéről köszöntötték az Osasuna szurkolóit

Fotó: Eurosport

A mérkőzés lefújását követően természetesen hatalmas fieszta vette kezdetét a bikafuttatásáról is ismert városban. A Plaza del Castillo-n több ezren gyűltek össze, ahol petárdázás és görögtüzezés közepette kántálták, hogy bizony aznap éjjel egész Pamplona alaposan le fog részegedni (persze spanyolul rímelt is). A játékosok a hajnali órákban érkeztek a városba, ahol jó spanyol szokás szerint még javában tartott a buli, amihez a csapat is csatlakozott. Vasárnap aztán hivatalosabb keretek között is megünnepelték a pamplonaiak a feljutást, a csapat egy nyitott tetejű buszon szelte keresztül a várost, majd a városháza erkélyéről köszönték meg a több ezer jelenlévő fanatikusnak az egész éves támogatást.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés