Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az elegáns zseni, aki mélységből irányít

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/05/2016 - 20:59 GMT+2

A Real Madrid játéka Luka Modric nélkül nem létezne.

Fotó: Eurosport

A Real Madrid olyan csapat, aminek nem kellene működnie. Gyakran nem is működik. Túl sok sztárjátékosuk van, akik mind azzal foglalkoznak, hogy helyzeteket alakítsanak ki, vagy gólokat szerezzenek. Emiatt sokszor probléma az egyensúly és a felállás. A velük kapcsolatos sztereotípia, hogy a kiváló játékszervezőikkel felőrlik a gyengébb csapatokat, de a labdaszerzők hiánya miatt szenvednek Európában.
Ehhez a várakozáshoz képest jobban teljesítenek - három év alatt a második Bajnokok Ligája-döntőjüket játszhatják. Ebben a szezonban ehhez a viszonylag egyszerű sorsolás is kellett, az egyenes kieséses szakaszban a Roma, Wolfsburg és a színtelen-szagtalan Manchester City hármast kellett legyőzniük, de a legfontosabb láncszem a menetelésben Luka Modric volt.
Két évvel ezelőtt a sorsolásuk keményebb volt. A Madridnak akkor a Dortmundot és a Bayern Münchent kellett verni, mielőtt az Atlético ellen döntőztek. A csapatuk már akkor is nehézsúlyú volt, de sikerült megtalálni a megfelelő játékstílust. Asier Illaramendi és Isco kisebb szerepet kaptak, a csapat motorja Xabi Alonso, a körülötte robotoló Modric és Angel Di María "BBC"-t kiegészítő játéka volt.
picture

Fotó: Eurosport

A robotolás Modriccsal kapcsolatban nem a megfelelő kifejezés. Energikus játékos ugyan, de mindez nagyfokú eleganciával is társul. A játékolvasási képessége egészen különleges. Hihetetlen adottságai vannak ahhoz, hogy a megfelelő időben legyen a megfelelő helyen, ami sokkal szorgalmasabbnak és gyorsabbnak mutatja a valóságnál. Ez a képessége az oka annak, hogy amikor a Dinamo Zagreb ificsapatából kikerült, még a klasszikus tízes posztján szerepelt a két támadó mögött, a karrierje későbbi felében pedig képes volt egyre visszavontabb szerepkörben játszani.
A horvát válogatottban és a Real Madridban egyaránt olyan csapatokban találta magát, ahol más kreatív játékosok is vannak. Bár első ránézésre aprónak tűnhet - és ahogyan Barney Ronay egyszer a Guardianben írta, úgy néz ki, mint egy kisfiú, aki boszorkánynak öltözött - mindig hajlandó és képes volt arra, hogy egyre mélyebben szerepeljen. Azzal, hogy Xabi Alonso elment és Casemiro fejlődése (főleg a sérülései miatt) finoman szólva sem egyenletes, Modric gyakran a "legmélységibb" irányító lett.
A technika és az intelligencia mellett mindig volt benne keménység. Amikor hat éves volt, és kitört a háború Jugoszláviában, evakuálni kellett családját szülővárosából, Zatonból és gyermekkorának jelentős részét egy zadari hotelban töltötte néhány kilométerre a tengerparttól. Az édesapja harcolt a háborúban, a nagypapája pedig a civil áldozatok között volt. Amikor a háború véget ért, édesapja beíratta a Dinamo Zagreb akadémiájára, ekkor 18 éves volt. Szinte azonnal elküldték kölcsönbe a bosnyák bajnokságban lévő Zrinjski Mostar csapatába. Ez a bajnokság tanította meg neki hogyan kerülheti el a fizikai csatákat a rá jellemző forgolódással. "Ha egyszer játszottál Boszniában, bárhol képes vagy rá" - mondta a játékos. Első szezonjában a liga legjobbjának választották.
https://www.youtube.com/watch?v=RGZzx6wjhtk
Modric a válogatottban Zlatko Kranjcar alatt mutatkozott be, egy Argentína elleni 3-2-es siker alkalmával 2006-ban. Kranjcar "nagyon tehetséges, erős jelenléttel és remek szervező képességgel" rendelkező játékosként írta le az akkor 20 éves Modricot. Azaz gyakorlatilag azokat a tulajdonságokat sorolta fel, amelyek egy mélységi irányítót sikeressé tehetnek.
"Talán nem fogja fizikailag uralni a játékosokat maga körül, de a gyors lábai, az egyensúlya és a térlátása elég lesz ahhoz, hogy megállja a helyét. Nagyon különleges játékos. Nagyon jól bánik a labdával. Gyorsan gondolkozik. Mindkét lábával ügyes és képes egész nap futni és focizni."
Eleinte voltak, akik aggódtak a fizikai hiányosságai miatt. Amikor 2008-ban egyértelművé vált, hogy lejárt az ideje a Dinamo Zagrebnél, a Barcelona és a Chelsea is érdeklődött iránta. Mindkét csapat megfigyelői aggódtak a látszólagos törékenysége miatt. Damien Comolli, a Tottenham akkori sportigazgatója azonban nem kételkedett ilyesmiben, márciusban látta a Skócia elleni válogatott mérkőzését. "Hideg volt és a skót játékosok folyamatosan próbálták megfélemlíteni, megrúgni" - mondta Comolli. "Egyszerűen viszont képtelen voltak elérni. Ő uralta a pályát. Számomra a mérete soha nem volt kérdés."
A kreativitása hatalmas előny lehetne a Madrid számára, ha Modric mellett lenne egy klasszis védekező középpályás és így többet léphetne előre segíteni a támadásokat. Egy ilyen típusú játékos hiánya - mert Casemiro még messze nem klasszis - tökéletesen beleillik abba a koncepcióba, amit Florentino Pérez a csapatépítésről gondol, ez a Makelele-fiaskó láthatólag meg nem tanult leckéje.
picture

Fotó: Eurosport

Amikor Toni Kroos jó formában van, akkor képes ellátni a védelmi feladatokat is, de amint romlik a teljesítménye, Modricnak kell nagyobb felelősséget vállalni. A Modric-Kroos kettős átmeneti megoldásnak tűnik így is hosszútávú helyett, különösen egy olyan erőforrásokkal rendelkező csapat esetében, mint amilyen a Real Madrid.
Modric egyike annak a három játékosnak a La Ligában, aki 90%-os passzolási hatékonyság felett jár. Közülük neki van a legtöbb kulcspassza, ami jelzi, hogy nemcsak a labdabirtoklás megtartásában, de a helyzetek kialakításában is rendkívül hasznos. Mérkőzésenként bemutatott 1,5 szerelése és 1,9 labdaszerzése mutatja, hogy a védekezésben is rendkívül hasznos. A kreativitása még a mostani szerepkörében is kiemelkedő.
Múlt héten az Atlético játékosát, Kokét megkérdezték, kit választana a Madrid keretéből, akivel szívesen játszana együtt. Cristiano Ronaldót, Bale-t vagy Benzemát figyelmen kívül hagyva azt felelte: "Modricot, mert imádom ahogyan irányítja a csapatát."
(A cikk Jonathan Wilson Luka Modric: The elegant maestro dictating from deep című írása alapján készült.)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés