Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Barca és a Real is a bajnoki címre hajt

Eurosport
Eurosport

Publikálva 14/05/2016 - 12:45 GMT+2

A Barcelona a Granada, a Real Madrid a Deportivo otthonában szerezné meg a bajnoki címet.

Fotó: Eurosport

A hétvégén az utolsó fordulót rendezik a La Ligában, ahol a címvédő Barcelona és a Real Madrid vannak még versenyben a bajnoki címért. Ehhez a Barcának a Granadát, a Realnak pedig a Deportivót kellene legyőznie a 17 órakor kezdődő találkozókon.
Zidane kinevezésekor még kevesen gondoltak volna arra, hogy a Benítez alatt kissé megzuhant csapatot képes lesz stabilizálni és tűzoltás helyett komoly trófeákért küzdhetnek majd a fővárosiak. Pedig a kezdeti nehézségek után pontosan ez történt. A Bajnokok Ligája döntőjében a városi rivális Atlético ellen lépnek majd pályára Milánóban, a spanyol bajnokság pedig szintén elérhető közelségbe került a Barcelona botlásait követően. Jelenleg egyetlen pont a két csapat között a különbség, vagyis a képlet egyszerű: ahhoz, hogy a francia tréner biztosan kupagyőzelemmel kezdje a madridi karrierjét edzőként, a Realnak meg kell vernie a Deportivót, a Granadának pedig valahogy pontot kellene szereznie a Barcelonától.
picture

Fotó: Eurosport

Mindez nem ígérkezik könnyű feladatnak. Azt követően, hogy április közepén zsinórban három meccset veszített a Barca, és a Reallal szembeni 12 pontos előnyük jelentősen megfogyatkozott, a bajnokságban négy meccse veretlenek és még gólt sem kaptak, eközben ráadásul 21 gólt szereztek. Ebben az időszakban Luis Suárez gyakorlatilag a hátán vitte csapatát, az uruguayi játékos 15 (!) gólban működött közre gól vagy gólpassz formájában ezen a négy találkozón.
A Granadával kapcsolatban vannak már rossz élményei a katalánoknak, 2014 áprilisában 1-0-ra kikaptak a spanyol kiscsapattól, ami akkor végül a bajnoki címről szőtt álmaikra hatalmas csapást mért. Igaz az a csapat teljesen más helyzetben volt, a kaput Pinto őrizte, Martin Montoya volt a jobbhátvéd, Busquets belső védőt játszott, Alex Song szűrte az ellenfél támadásait, Messi sérült volt, Neymar pedig még nem vette a spanyol bajnokság ritmusát.
picture

Fotó: Eurosport

A csapat edzőjét akkoriban nem Luis Enriquének hívták, a rosszul sikerült szezont követő átalakítások alatt ülhetett le a csapat kispadjára, vele együtt Luis Suárez, Ivan Rakitic, Claudio Bravo, Marc Ter Stegen és Jeremy Mathieu érkezett a játékosállomány megerősítésére. Mint ismert a szezont végül triplázással zárta a Barca, azaz a BL, bajnoki cím és kupagyőzelem is összejött a katalánoknak. Triplázás idén már biztosan nem lesz, de a bajnoki cím és a kupagyőzelem idén is meglehet Enriquének. A kupadöntőre ugyanakkor saját bevallása szerint még nem gondol a tréner.
"Izgatottak vagyunk, szeretnénk megnyerni a bajnokságot egy remek mérkőzéssel. Nehéz találkozó következik, de rajtunk múlik mi lesz. Ugyanúgy megyünk ki a pályára, ahogyan az eddigi 37 bajnokin. Számomra most egyetlen döntő létezik: a Granada elleni meccs. Utána majd beszélhetünk a kupáról is."
A Real Madrid a Barcához hasonlóan jó formában érkezik a Deportivo elleni mérkőzésre, február óta veretlenek a bajnokságban. Némi aggodalomra az adhat okot, hogy a legutóbbi három találkozót már kifejezetten nehezen nyerték meg, mindegyik esetben 1-1 gól volt a különbség a csapatok között. Ebben az időszakban többször Gareth Bale játéka jelentette a különbséget, akinek két alkalommal is sikerült a hajrában bebiztosítani csapata győzelmét, jó teljesítményére Ronaldo sérülése miatt szükség is volt. Habár a legutóbbi, Valencia elleni bajnokin Modric és Bale sem játszottak, ezúttal várhatóan a legerősebb felállásában léphet pályára a Real Madrid. Mivel a BL-döntőre csak két hét múlva kerül sor, ezért a játékosok pihentetését sem kell szem előtt tartani.
A találkozót megelőzően Zidane kollégájához hasonlóan arról beszélt, hogy úgy kell pályára lépniük, mintha döntőben lennének.
"Tudjuk mit kell tennünk. Számunkra ez egy döntő, így a legjobbunkat kell nyújtani, hogy bezsebeljük a három pontot. Semmi más nem jár a fejünkben, csak ez a mostani találkozó. Más csapatokról most nincs mit mondanom. Még mindig hiszünk abban, hogy megnyerhetjük a bajnokságot. Megnyertük a legutóbbi 11 bajnokinkat és egészen az utolsó másodpercekig küzdeni fogunk a sikerért."

Forgatókönyvek

Jelenleg a Barca vezet 88 ponttal, a Real 87-nél jár. Amennyiben a Barcelona megnyeri a saját mérkőzését természetesen bajnok, ebben az esetben nem is érdekes a Real mérkőzése a bajnoki cím szempontjából. Ha viszont döntetlent játszanak, vagy esetleg kikapnak, akkor a Real egy győzelemmel előzhetne. Fontos megjegyezni, hogy Ronaldóéknak mindenképpen meg kell nyerni a maguk meccsét ha bajnoki címet szeretnének, ugyanis pontegyenlőség esetén a spanyol bajnokságban az egymás elleni mérkőzések eredményei számítanak. Mivel az első mérkőzést 4-0-ra nyerte a Barca, a visszavágót pedig "csak" 2-1-re nyerte a Madrid, ezért Messiék vannak előnyben.
A találkozókat magyar csatornák is közvetítik élőben, igaz a Real Madrid esetében a magyar jégkorong válogatott mérkőzése miatt minimum negyed órás csúszásra kell számítani.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés