Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Újabb rossz hírek a Barcának: sérült kulcsjátékosok és egy éledező ellenfél

Németh Dániel

Frissítve 04/03/2024 - 21:49 GMT+1

A hétvégi Athletic Bilbao elleni mérkőzésen a Barcelona két kulcsemberét, Frenkie de Jongot és Pedrit is hosszabb időre elveszítette. Mindez nem jó hír a jövő heti Bajnokok Ligája-visszavágó előtt, főleg, hogy a pár hete még kilátástalanul futballozó Napoli egészen másik arcát mutatja Francesco Calzona érkezése óta.

Pedrit vigasztalják a sérülését követően - fotó: Jose Breton

Fotó: AFP

Finoman szólva sincs jó szezonja a Barcelonának, de még az ág is húzza a csapatot.

Joan Laporta tavaly az előremenekülés stratégiáját választotta, és az anyagi problémák ellenére agresszívan igazolt, bízva abban, hogy a sportsikerek segítenek a klubon. Az elképzelés egyik része működött: a Barcelona az igazolások hathatós közreműködésével három év szünet után újra bajnok lett Spanyolországban, ám egyetlen sikeres(ebb) szezon még nem oldotta meg a nagyobb horderejű problémákat.
Az elnök számára most is az okozza a legnagyobb fejtörést, hogyan lehetne kikászálódni abból a hatalmas gödörből, amibe beásta magát a klub a sorozatos rossz döntésekkel. A La Liga szabályzata miatt szinte biztos, hogy a nyáron meg kell válnia néhány értékesebb játékosától, a mostani állás szerint ugyanis többet költene a megengedettnél. Ráadásul a projekt középpontjának szánt Xavi januárban közölte: a szezon végén távozik a Barcától, és nyíltan beszélt az irreális elvárásokról.
Ezek alapján nem csoda, hogy a 2023/24-es idény sem pont úgy alakul, ahogyan azt megálmodták. 27 forduló elteltével 8 pont a Barca hátránya a Real Madrid mögött, a Spanyol Kupából rég kiesett, a Bajnokok Ligájában pedig csak 1-1-es döntetlenre futotta a szezon során másodszor edzőt váltó Napolival szemben. Egyelőre a BL-ben, de talán még a bajnokságban sem reménytelen a helyzete, ám jelenleg semmi sem utal arra, hogy a katalánok összekapják magukat a tavaszra. Sőt.
Miután a Real Madrid vitatott körülmények között döntetlent játszott a Valenciával, ott volt az esély a Barcelona előtt, hogy közelebb lopózzon a riválisához, ám az Athletic Bilbao elleni 0-0-val maradt a különbség. A gondot ezúttal sem maga az eredmény jelenti, hiszen a baszkok hazai pályán borzasztó erősek idén, hanem két kulcsjátékos sérülése: Frenkie de Jongra az előzetes várakozások szerint egy hónap kihagyás várhat, Pedri pedig kétszer ennyi ideig lehet harcképtelen.
„Pedri és Frenkie sérülése sem nézett ki jól”mondta a mérkőzést követően Xavi. „Nagyon szerencsétlen. Úgy néz ki, több mérkőzést ki kell hagyniuk, akár hosszú időre kidőlhetnek. Két nagyon fontos játékosról beszélünk, akikre most talán sokáig nem számíthatunk. Abban bízunk, hogy kisebb a probléma annál, mint amitől tartunk, de ez hatalmas balszerencse a számunkra.”
picture

Frenkie De Jong - FC Barcelona

Fotó: Getty Images

A sérülések egyébként is meghatározták a Barcelona szezonját. Hosszú ideig nem számíthattak az előző szezonban emberfeletti teljesítményt nyújtó Marc-André ter Stegenre, a szezon első felében Pedri és De Jong is kihagyott pár hetet, Keita Baldé és Gavi pedig már csak a következő idényben léphet pályára. Pedri esetében ráadásul egy olyan sérülésről van szó, ami az egész pályafutását veszélyeztetheti, hiszen nem ez az első eset, hogy a combhajlítójával bajlódik.
Ami azt illeti: 2021 szeptembere óta 71 mérkőzést hagyott ki izomsérülések miatt, és ehhez jön még hozzá a mostani adag.
Az Athletic szerint a klubnál egy ideje nagyon óvatosan bánnak Pedrivel, engedélyezték neki, hogy külön edzésprogramot kövessen, a holtszezonban nagyobb hangsúlyt fektettek a fizikai felkészülésre, hogy erősebb és ellenállóbb legyen. Még az étrendjét is megváltoztatta, gluténmentes diétára váltott, és a kedvenc ételéről, a croquetasról is lemondott a siker érdekében. Úgy fest azonban, hogy az erőfeszítések hiábavalóak voltak, és ha műteni is kell, legalább két hónap kihagyás vár rá.
Pedri mindent megtett, hogy jól érezze magát és megszabaduljon a problémáitól. Most nincs más lehetőség, mint újra beleadni mindent. Nekünk pedig még több erőfeszítést kell tennünk, hogy segítsünk neki.
- fogalmazott Xavi.
A két klasszis játékos sérülése a jövő heti BL-visszavágó szempontjából sem jött jókor, ráadásul van még egy tényező, ami gondot okozhat Xaviéknak: ez a Napoli nagyon nem az a Napoli, amire a párharc előtt számítottak. Bár a minta még nagyon pici, az első négy meccs alapján úgy fest, Francesco Calzona irányításával visszatalált a Luciano Spalletti-féle útra az olasz címvédő, és hétről hétre nagyobb önbizalommal focizik.
picture

Victor Osimhen és Khvicha Kvaratskhelia is a tavalyi önmagát idézi

Fotó: Getty Images

Calzona épp a Barcelona elleni döntetlennel mutatkozott be, ami figyelembe véve, hogy gyakorlatilag egy napja volt felkészíteni a csapatot, bravúros eredménynek számít. Azóta a Cagliari otthonában ikszelt a Napoli (a hazaiak a 96. percben egyenlítettek), majd 6-1-re kiütötték a Sassuolót, a hétvégén pedig 2-1-re legyőzték a Juventust. Utóbbihoz szerencse is kellett, de már önmagában az a tény visszaadhatja a játékosok önbizalmát, hogy sikerült behúzniuk egy ennyire fontos meccset.
Talán nem is kell nekik ennél több, elvégre azt tavaly bebizonyították, hogy nagyon tudnak focizni, ha elkapják a fonalat, most ráadásul extra motivációt jelenthet, hogy egy sikeres BL-szerepléssel valamelyest kárpótolhatják a szurkolókat a pocsék bajnoki teljesítményért. Arról nem is beszélve, hogy a továbbjutással hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a következő idényben az olaszok indítsanak öt klubot a BL-ben, amivel a saját esélyeiket is növelik (az ötödik helytől négy pontra vannak).

De talán a legfontosabb: ha továbbjutnak, azzal elüthetik a Juventust a Klubvilágbajnokságon való részvételtől, ami már-már felérne egy sikeres szezonnal.

A feladat így sem könnyű, hiszen Calzona ennyi idő alatt nem oldotta meg a Napoli összes problémáját, a védelem például továbbra sem meggyőző, támadásban viszont sokkal jobban mutat a csapat. Figyelembe véve, hogy a pályán a Barcelona is hasonló gondokkal küszködik, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a párharc második felvonása őrült adok-kapokba megy át, ami nem feltétlenül tenne rosszat a BL-nek az álmoskás kezdést követően.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés