Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Xavi befejezetlen ügye, és az ok, amiért végül maradt Barcelonában

Németh Dániel

Frissítve 26/04/2024 - 15:52 GMT+2

Xavi csütörtökön bejelentette: meggondolta magát, és a következő idényre is marad a Barcelona vezetőedzője. A 44 éves klublegenda a döntését azzal indokolta, hogy újra érez magában erőt a folytatáshoz, és az előző hetekben meggyőzték arról, hogy hiba lenne most befejezni a munkát. Joan Laporta, a klub elnöke örül Xavi döntésének, és bízik benne, hogy az állandóság jó hatással lesz a csapatra.

Deco, Joan Laporta és Xavi - valóban annyira teljes az összhang, amennyire mutatják? - fotó: Joan Gosa

Fotó: AFP

Xavi elárulta, miért döntött úgy, hogy marad a Barcelona kispadján.

Januárban a Barcelona 5-3-ra kikapott a Villarrealtól, amely váratlan folyamatokat indított el. Xavi - miután úgy érezte, hogy a vezetőség és a közvélemény támogatását is kezdi elveszíteni – a találkozót követően bejelentette a távozását. A 44 éves klublegenda olyan problémákra is utalt, amiket előtte sok menedzser megtapasztalt már; az állandó nyomásra, az elkerülhetetlen médiazajra, ami lassan, de biztosan felőrölte őt és a stábját.
A bejelentés után azonban megfordult a Barcelona szerencséje: a csapat játéka egyértelműen javult, sorozatban 12 mérkőzésen veretlen maradt, amiből kilenc találkozót megnyert, köztük a Napoli és a PSG elleni Bajnokok Ligája-párharcokkal. Kis szerencsével az elődöntő is összejöhetett volna a sorozatban, ám Ronald Araujo kiállítása megpecsételte a Barcelona sorsát, és végül 4-1-re kikapott a visszavágónaz edző szerint vitatható körülmények között.
Xavi legnagyobb eredménye azonban nem feltétlenül a győzelmek számában mérhető, hanem a fiatalok be- és felépítésében. A katalánok edzője – tény, részben kényszerből – előszeretettel válogatott a La Masiáról, alatta lett alapember Alejandro Baldé, Lamine Yamal, illetve Pau Cubarsí. Ha őket kiegészítjük Gavival és Pedrivel – feltéve persze, hogy az egészségük nem hátráltatja őket a jövőben – erős alapokra építhet a Barcelona.
Joan Laporta már januárban is megpróbálta lebeszélni Xavit arról, hogy nyilvánosságra hozza a szándékait, az előző hetekben pedig arról győzködte, gondolja meg magát, és legalább töltse ki a 2025-ig szóló szerződését. A kívánsága végül teljesült, ami még csak nem is olyan nagy meglepetés: bőven érkeztek olyan hírek, miszerint a csapat javuló formája, valamint a játékosok támogatása miatt hajlandó folytatni a munkát a edző.
Hiszem, hogy ez egy befejezetlen projekt.
picture

Joan Laporta és Xavi

Fotó: Getty Images

„Folytatnunk kell a munkát, és most érzem magamban az erőt. Szerintem ez a legjobb döntés a klub számára. Hatalmas Barca-fan vagyok. Az elnök és a klubvezetés nagyon bízik bennem. A játékosok támogatása is kulcsfontosságú volt. Szeretném megköszönni a szeretetüket és a kiállásukat. Sokan, beleértve a játékosaimat, ráébresztettek arra, hogy ennek még nincs vége” – magyarázta az edző, aki arra is kitért, miért mondott le a posztjáról januárban.
„Szerintem ez szükséges volt a klub számára. Most már rossz döntésnek tűnhet, mert pont az ellenkezőjét érzem annak, amit hónapokkal ezelőtt. Feltöltődtem, tele vagyok akarattal. A szavamat adtam az elnöknek, hogy akármi is történjen, folytatni fogom. Amennyiben ők úgy döntenek, hogy mégsem ezt akarják, azt is el tudom fogadni.”
Laporta ehhez annyit fűzött hozzá, hogy örömmel vette tudomásul Xavi döntését, és a stabilitást kulcsfontosságúnak tartja a jövőre nézve.
„Tegnap este beszélgettünk, amely során elmondta, még mindig érdekli a projekt, nagyon bízik a keretben, illetve hogy szeretné továbbfejleszteni azt. Azt gondolom, hogy a stabilitás minden sporttal kapcsolatos projektben kulcsfontosságú, és ezt szeretnénk is biztosítani.”
Laporta számára azért is megnyugtató lehet Xavi maradása, mert az első számú utódjelölt a B-csapatot irányító Rafael Márquez volt, aki edzőként még nem dolgozott felnőttekkel, és nagyobb kockázatot jelentett volna a kinevezése. A bejelentés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne a katalánoknál: az Athletic információi szerint a vezetőség és Xavi között a jövőben is várhatóak súrlódások.
picture

Real Madrid - Barcelona

Fotó: Getty Images

A feszültség egyik fő forrása az átigazolási stratégia lehet. Xavi már több ízben is szóvá tette, hogy az észrevételeit sokszor figyelmen kívül hagyták a döntéseknél, ami megnehezítette a csapatépítést és új problémákat eredményeztek. Sok támogatásra ezúttal sem számíthat, anyagilag ugyanis továbbra sincs jó helyzetben a Barcelona, és a várakozások szerint elsősorban azt kell majd mérlegelniük, kit áldozzanak fel a könyvelés érdekében.
Néhányan Xavi edzésmunkáját is kritizálták a vezetőségből, amiért túl könnyű és rövid edzéseket tart. A stáb szerint ez nem igaz, mert pontosan annyit készülnek, amennyit a versenynaptár és a kettős terhelés lehetővé tesz, de már önmagában az baljós előjel, hogy vezetőségi szintről kritizálják az edzők módszereit. Korábban arra is volt példa, hogy Xavinak a felülről érkező nyomás hatására kellett változtatnia a kezdőcsapatán, aminek nem lett jó vége.
A helyzet tehát – hiába a pozitív sorozat és az új energiák – nem szívderítő Xavi szempontjából, és valószínűleg várnak még rá nagyobb harcok a színfalak mögött. Legalább ennyire fontos, hogy sikerül-e megőrizni azt a felszabadultságot, amit a januári bejelentése váltott ki. Ha igen, akkor a külső-belső problémák ellenére jó esély van arra, hogy Xavi sikeresen folytassa a munkáját, ellenkező esetben viszont nagyon hamar felizzanak a viták, vajon jó kezekben van-e a csapat.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés