Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába küzd a FIFA, egyre hangosabbak a politikai hangok a világbajnokságon

Minich Réka

Publikálva 21/11/2022 - 17:29 GMT+1

Anglia Irán ellen lépett pályára a katari világbajnokságon, ahol az európai csapat 6-2-re győzött. A sok gól mellett a mérkőzés előtti tiltakozásokról is rengeteg szó esett. Úgy látszik, hogy Gianni Infantino és a FIFA a játékosokat ugyan sikeresen el tudta rettentetni a szivárványos csapatkapitányi karszalagtól, de a szurkolókat nem lehet ilyen könnyen lerázni.

BBC-Expertin Alex Scott (l.)

Fotó: Imago

Az iráni szurkolók és a csapattagok az országukban – sokszor életük kockáztatásával – tüntetőket támogatták, Alex Scott pedig a BBC pálya melletti közvetítésében viselte a letiltott „One Love” karszalagot.
A sport, a labdarúgás és azon belül egy világbajnokság a világ egyik legnagyobb platformja arra, hogy valaki kifejezze a véleményét. A torna előtt rengeteg szó esett a katari állam által elkövetett emberi jogi visszaélésekről, főleg a vendégmunkások kizsákmányolásáról és a homoszexuális kapcsolatok büntethetőségéről.
Több európai szövetség arra készült, hogy szivárványos, One Love feliratú csapatkapitányi karszalaggal hívja fel a figyelmet az LMBTQ közösség nehéz helyzetére. Gianni Infantino ugyan szombaton még – egy egészen szürreális beszédében – úgy fogalmazott, hogy ő is meleg, de végül hétfőre már egészen másképp gondolta. A FIFA kilátásba helyezte, hogy a játékosok ezért akár sárga lapot is kaphatnak, ez pedig már túl nagy rizikó lett volna, a szövetségek visszakoztak.
Ebben a helyzetben viszont a BBC-nek dolgozó, korábbi angol válogatott játékos, Alex Scott úgy döntött, hogy majd ő használja fel a lehetőséget, hogy megjelenítse a szivárványos szimbólumot. Az az Alex Scott, aki picit többet kockáztatott egy sárga lapnál, mivel maga sem heteroszexuális, ezért pedig akár börtön, sőt halálbüntetés is járhat Katarban.
Scott a világbajnokság előtt még azon gondolkodott, hogy bojkottálja a részvételt, de aztán saját elmondása szerint rájött, hogy az lett volna a könnyű megoldás.
„Sokáig gondolkodtam rajta, hogy mi lenne a jó megoldás, rengeteg emberrel beszéltem. Imádom a munkámat, ráadásul ha ott vagyok, akkor van rá lehetőségem, hogy a fontos és komoly témákról is beszélhessek, ez pedig mindennél fontosabb. Négy éve én voltam az egyetlen női szakértő a BBC-nél, szerintem egy pozitív folyamatot sikerült elindítanom. Remélem, hogy amit most kiemelünk, az néhány év múlva már ugyanúgy kevésbé lesz gond.”
A BBC közvetítésében Rio Ferdinand az Angol Labdarúgó Szövetséget kritizálta. Szerinte nekik kellett volna erősebben kiállni.
„A szövetségnek ki kellett volna állnia az elképzelései mellett, ehelyett az első bukkanón kártyavárként omlottak össze. Óriásit szólt volna, ha Harry Kane mégis a szivárványos karszalagban vonul ki a pályára, na akkor mit csinált volna a FIFA? Focistaként egyszerűen nem tudsz jó döntést hozni, ez egy nehéz helyzet számukra, főleg, amikor még a meccs napján változtatnak.”
Micah Richards egyetértett korábbi válogatott csapattársával:
„Mi legfeljebb csak fel tudjuk hívni a figyelmet valamire, de már a párbeszéd is sokat segít.”
Az iráni válogatott tagjai egészen másképpen gondolkodnak a társadalmi problémákról, pedig számukra szó szerint élet-halál kérdése lehet, hogy szembemennek a hazájukat vezető rezsim ellen.
Szeptemberben egy 22 éves iráni lányt, Mahsa Aminit letartóztatta a rendőrség, mert a nem megfelelően viselte a fejkendőjét, a haja kilátszott alóla. Utoljára akkor látták őt életben, amikor egy rendőrségi kisbusz hátuljába tuszkolták, néhány órával később halott volt. A hivatalos indoklás szerint szívrohamot kapott, de a teste tele volt bántalmazás nyomaival. Az eset után országszerte tiltakozások kezdődtek, amik a vallásos államrendszer nőket elnyomó törvényei ellen kezdődtek.
Azóta több százan haltak meg az utcai zavargásokban, és több tízezreket letartóztattak. A kialakult helyzet miatt többen azt is felvetették, hogy az iráni labdarúgó válogatottat ki kéne zárni a világbajnokságról, de végül ott lehettek. Anglia ellen a csapat bizonyította, hogy nem szabad őket azonosítani az országuk vezetőivel, hiszen senki nem énekelte a himnuszt. A szurkolók közül volt, aki néma maradt, mások füttyszóval tiltakoztak az iráni rezsim ellen.
Forrás: részben: eurosport.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés