Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Foci-vb - Amikor Infantino önt még egy adag olajat a tűzre, aztán belevigyorog a kamerába

Németh Dániel

Publikálva 21/11/2022 - 14:22 GMT+1

Gianni Infantino, ahhoz képest, hogy a FIFA-ra előszeretettel hivatkozik politikamentes szervezetként, egészen jól kiismeri magát a XXI. századi politikában. A vb előtti beszédének egyetlen célja lehetett: kiélezni a Nyugat-Kelet szembenállást, hogy amíg az átlagemberek egymást anyázzák a közösségi oldalakon, addig se a FIFA-val foglalkozzanak. Aztán előbb-utóbb a foci úgyis mindent megold.

Gianni Infantino működése nem sokban különbözik a politikusokétól

Fotó: AFP

Sajátos eszközökre van szükség, amikor a menthetetlent kell menteni.
Ahhoz képest, hogy a Gianni Infantino által vezetett szervezet arra kérte a vb-n résztvevő országokat, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól, elvégre ez itt mégiscsak a fociról szól, ő maga szégyentelenül játszik a modern politika kottájából. Manapság a politikát aligha lehet a közös ügyek intézésének folyamataként leírni, amikor annak hangadó szereplői egyetlen dologra összpontosítanak: hogy valamilyen töréspont mentén kettéválasszák és megosszák a társadalmat.
Azokat az országokat leszámítva, ahol 97,5%-os többséggel választják újra a Vezetőt, rendre ugyanaz a jelenség figyelhető meg: egymással szembenálló csoportok (szekták), akik a közösségi oldalakon gerjesztett hisztérikus zajban a másik véleményét totálisan figyelmen kívül hagyva harsogják a sajátjukat. Vagy (és többnyire így) azokat a kétbites paneleket, amiket a fentebb említett politikusok a tömegek szájába adtak; ehhez az élményhez nem kell nagyon messzire utaznunk.
Világszerte láthatjuk, hogy a módszer működik, a csoportok között nincs átjárás, nincs közösködés, és még az egykoron meglévő konszenzus (mindannyian egy nemzethez tartozunk) is felbomlani látszik. Infantino – a megtestesült XXI. századi karrierpolitikus – ugyanezt a műveletet hajtotta végre a vb előtti beszédével, csak hát valamivel nagyobb léptékben, itt ugyanis egy Nyugat-Kelet tengely mentén hirdette meg a globális front lövészárkait.
Szó sincs arról, hogy mindezt Infantino találta volna fel, egyszerűen egy meglévő jelenséget sikerült felerősíteni, felnagyítani. Viszont pontosan tudta, hogy a saját szektáján belül (jelen esetben a Kelet) ünnepelni fogják az európaiak 3000 éves elnyomására vonatkozó kijelentést, míg a másik oldal táborát csak hergelni fogja a 45 perces beszéddel. Ez is a modern hatalmi struktúrák jellegzetessége: fogj egy részigazságot (a gyarmatosítás helytelen) és e mentén reflektálj a világ dolgaira.
Innentől pedig már tulajdonképpen nyert ügye van Infantinónak, mert amíg a szembenálló csapatok összecsapnak a közösségi oldalak kommentmezőiben, addig is kevesebb szó esik a valós problémákról, mondjuk a FIFA velejéig romlott működéséről. Infantino csak felteszi a kezét, mondván, a FIFA teljességgel politikamentes szervezet, amelynek az a célja, hogy a világ minden tájára eljusson a labdarúgás, aztán vigyorogva kacsint egyet a kamerába.
picture

Gianni Infantino

Fotó: Getty Images

Szép is lenne egy olyan világban élni, amelyben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség valóban érvek és ellenérvek mentén határoz arról, hova viszi el a világ egyik legnagyobb sporteseményét, amely a labdarúgás ünnepeként hivatott funkcionálni. Csakhogy az már rég kiderült: a katari világbajnokság elsősorban a katari sportwashing-gyár ünnepe, és kívülről nagyon úgy tűnik, hogy az öltönyös FIFA-vezetők is egész jól érzik magukat a VIP luxusában, pezsgőt kortyolgatva, mert nekik ugye azt is szabad.
A nyitómeccs leplezetlenül megmutatta, mennyire testidegen a foci-vb ebben az országban. A lelátók ugyan megteltek, olyannyira, hogy a lelkes műsorközlő 67 ezer főről számolt be a 60 ezres stadionban, de a helyszíni beszámolók szerint a második félidő elejére a stadion negyede kiürült. Szurkolásról, mint olyanról nem is igen lehetett beszélni, a fizetett drukkerek egy darabig próbálkoztak, de aztán lassacskán tompa morajlássá csitult az átszűrődő zaj.
Az már azért egy szint, amikor a vuvuzela is vonzóbb alternatívának tűnik, csak azért, mert az legalább valami.
Hamar kiderült az is, hogy hiába a nyolchónapos edzőtábor, a dollármilliókból felépített Aspire Akadémia, az országba vitt know-how, futballügyileg közelében sincs Katar a FIFA-ranglista által tükrözött 50. helynek. Ecuador – amely papíron csak hat hellyel áll a katariak előtt – sebességben, technikában, taktikában egyaránt kilométereket vert a házigazdára, és a második gól után már nem is különösebben erőltette meg magát, annyira biztos volt a győzelmében.
picture

Saad Al Sheeb közppontban volt a nyitómeccsen, de nem a pozitív értelemben

Fotó: Getty Images

Újdonságnak nem újdonság, mindenesetre valahol megnyugtató, hogy a világon nagyon sok mindent meg lehet venni pénzzel, ám a foci nem tartozik közéjük. Pontosabban: ott, ahol már vannak gyökerei, vehetsz magadnak prémium terméket, megvásárolhatod a világ legjobb futballistáit, összerakhatod a legerősebb csapatot, ám a saját futballkultúrád kialakításához ez nem elégséges. A futball ugyanis alapvetően alulról építkezik, a társadalom szerves részét képezi.
A katari világbajnokság ilyen téren önmagát leplezte le, és még ez sem garancia arra (sőt), hogy akármilyen változást remélhetünk a FIFA működésében. Infantino hosszú időre bebetonozta magát a piramis csúcsára, a 48 csapatos (atyaég) világbajnokság atyját legfeljebb akkor lehetne leváltani, ha ráégne valamilyen korrupciós botrány. De a Blatter-Infantino csere is bizonyítja, itt nem elég a bűzlő fejtől megszabadulni, a FIFA problémái sokkal mélyebbre gyökereznek.
Ezek a nagy szervezetek, a NOB vagy a FIFA, nem ma kezdték ezt a szakmát, a történelmi tapasztalatok pedig azt mutatják, bárhova is viszik el a legbecsesebb terméküket, a sport előbb vagy utóbb elviszi a show-t. Várhatóan Katarral sem lesz ez másként: az első napokban, talán az első héten még fel-fellángolnak a rendező országgal kapcsolatos viták, de aztán egyre inkább arra irányul a figyelem, ami a pályán belül zajlik. A futball ünnepe, ugyebár.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés