Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Itt a vb álomcsapata: őket várjuk a leginkább a katari tornán

Sergő Z. András

Frissítve 02/04/2022 - 17:20 GMT+2

Vajon kire leszünk a leginkább kíváncsiak az idei vb-n? Lionel Messire utoljára vagy Christian Eriksenre ismét? Jonathan Clauss tündérmeséje vagy Vinicius Junior megkoronázása lesz nagyobb szó? A pénteken megtartott sorsolással elérhető távolságban van a világbajnokság, ezért mutatunk 11 játékost, vele együtt 11 történetet, amit érdemes lesz figyelni az év végén. Te melyiket várod a legjobban?

Vajon kire leszünk kíváncsiak az idei vb-n?

Fotó: Eurosport

Sok kellemetlen rekordot elmondtunk már az idei katari világbajnokságról, de azt biztosan elmondhatjuk még, hogy erre a tornára kell a legtöbbet várni. Az egyébként mindig nyáron megtartott világbajnokság most – időjárási viszonyok miatt – november-decemberre került. Hogy az új időpont hogyan hat az egyébként bajnokságból érkező játékosokra, még nem tudjuk. Azonban így is mutatunk 11 játékost, éppen egy csapatra valót, akik valamilyen szempontból érdekesek lesznek az idei tornán.
A cikk végén az olvasót is kérdezzük: szavazzatok, melyiket várjátok a legjobban!

1. Az utolsó esély: Lionel Messi

Finoman szólva sem legjobb állapotában készül élete talán utolsó világbajnokságára minden idők egyik, ha nem a legjobb futballistája. A Paris Saint-Germainnél eltöltött időszakában jóval gyengébb teljesítményt nyújt, mint korábbi csúcsteljesítménye idején a Barcelonában.
Persze könnyen lehet, hogy éppen ez jön jól az argentin válogatottnak. Korábban mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy Barcelona több volt számára, mint egy egyszerű klub, sokkal inkább egy hely, ahol felnőtt. Sokszor érte ezért az a vád is, hogy a válogatott kevésbé fontos a számára.
picture

Messi y Estupiñán durante el Ecuador-Argentina

Fotó: Getty Images

Láss csodát, azzal, hogy Párizsba igazolásával megszünt ez a függőség, a tavaly nyári Copa Americán Messi is megnyerte első válogatott címét. Miért ne lehetne ugyanez most a vébén is, hiszen a dél-amerikaiak immáron 30 meccses veretlenségi sorozatban vannak. Páratlan befejezése lehetne egy páratlan életműnek.

2. Új korok védője: Alphonso Davies

A szélső hátvédek átkozzák azt a napot, amikor szembetalálják magukat a kanadai sztárral. Nem tévedés, Davies hátvéd, legfeljebb védekező középpályás, mégis az a típus, amit minden edző szeretne magának: jól álcázott szélső, aki látszólag hátul kezdi a meccseket, de a valóságban egész idő alatt a szélen száguldoznak, és úgy viselkednek, mint két vagy három játékos egy személyben.
Davis klubszinten, a Bayern München játékosaként egy ideje már mutatja, mire képes, Kanada azonban most lép először komoly nemzetközi porondra. Egy világbajnokság pedig egészen más, itt a fiatal játékos megmutathatja látványos futballját.

3. A következő nagy üzlet: Giovanni Reyna

A Borussia Dortmund továbbra is rendre ontja magából a játékosokat, akik tehetségként érkeznek hozzájuk, és szupersztárként távoznak tőlük. Tavaly nyáron Jadon Sancho, 2022-ben valószínűleg Erling Haaland az, ami jövőre az amerikai játékos lesz. Ő lesz a Borussia nagy fogásáról szóló pletykáinak első számú alanya.
Giovanni Reyna még mindig kissé következetlenül teljesít a Dortmundban és az amerikai válogatottban is, de hatalmas tehetség, és képes rendkívüli pillanatokra. Ha másra nem is (de talán azért mégis), most már elég jó ahhoz, hogy levegye Christian Pulisicről a kreatív és góllövő teher egy részét.
picture

Erling Haaland és Giovanni Reyna

Fotó: Getty Images

A legnagyobb klubok ma már tisztában vannak azzal a veszéllyel, hogy egy nemzetközi tornán nyújtott teljesítmény alapján nem érdemes sok pénzt költeni egy játékosra. Reyna potenciálját azonban mindenki ismeri, így néhány varázslatos katari pillanat meggyőzhet néhányakat: készen áll arra, hogy kiteljesítse azt.

4. Akinek fel kell nőnie: Pedri

Ha Pedri képessége és jelenléte a pályán nem győzne meg mindenkit, érdemes felidézni, milyen körülmények között remekel a Barcelonában. Azok után, amilyen állapotba a klub került – többek között, de nem kizárólag a pénzügyi gondok és Messi távozása miatt –, azt jelentette, gyorsan keresni kellett egy másik hőst. Valaki mást, aki vezére lehet a csapatnak.
Ekkor jött ez a sovány, kicsi tinédzser, s ez a döntés nagyon rosszul is elsülhetett volna. Bármilyen hihetetlen, mégis úgy tűnik, hogy ő nem csak megbirkózik vele, hanem egyenesen jól is áll neki a feladat. Úgy tűnik, a fiú már úton van a férfivá válás felé, de lehet, hogy ezt az utat Katarban fejezi be.

5. A tinédzser MVP: Jude Bellingham

Ahogy Jack Grealish a héten az angolok Elefántcsontpart elleni győzelmét követően említette, megdöbbentő, mekkora érettség van Jude Bellinghamben. Még csak 18 éves, és máris úgy tűnik, hogy bármilyen meccset képes irányítani.
Mégis úgy tűnik, nincs mindenki tisztában azzal, mennyire jó már most is, és milyen jó lehet. Gareth Southgate csapatában már eddig is biztos helye volt, de lassan szinte lehetetlen érvet felhozni az ellen, hogy rendszeresen ott legyen a kezdőben. Feltéve, hogy tényleg kezd, már most Anglia legfontosabb játékosa és a torna egyik legnagyobb sztárja lehet.

6. A hazaiak kedvence: Almoez Ali

Ritkán zajlik világbajnokság továbbjutásra ennyire esélytelen házigazdánál, mégsem szabad azonban elmenni a hazai csapat mellett. Főleg, hogy ismerjük az ilyenkor megjelenő hazai pálya előnyét, a hazai válogatott mindig erőre tud kapni. Katar pedig azért néha szintén képes meglepetést okozni.
picture

Almoez Ali avec le Qatar, 2021

Fotó: Getty Images

Ha a házigazdák jó benyomást akarnak kelteni, akkor valószínűleg Almoez Ali lesz a legfontosabb szereplő. Az ő jó játéka is kellett ahhoz, hogy a válogatott 2019-ben meglepetésre megnyerje az Ázsia-bajnokságot, 9 góllal gólkirály lett (ez kétszer annyi, mint a második helyezett góljainak száma), és elnyerte a torna játékosa díjat. Ali Szudánban született, de gyermekként Katarba költözött, ahol az Aspire Academy növendéke lett. Ez az az intézmény, amelyet 2004-ben hoztak létre, hogy Katarnak megfelelő hazai tehetségállománya legyen, és ne a világ minden tájáról származó honosított játékosokra támaszkodjon.
Ez bizonyos mértékig működött is, de az igazi hosszú távú cél a saját világbajnokságukon való tisztességes szereplés. Ha Ali hozza korábbi formáját, jó esélyük lesz arra, hogy ezt elérjék.

7. Akit mindannyian megkönnyezünk: Christian Eriksen

A 2021-es Európa-bajnokságon történtek mindannyiunk emlékezetébe égett. A Finnország elleni csoportmeccsen szívrohamot kapott dán középpályás pár percig életjelet sem adott magáról, az idei szezonban azonban már ismét a Premier League játékosa. Sőt mi több, Christian Eriksen a válogatottba is visszatérhetett. A március végi válogatott meccsen ráadásul egy-egy gólt is lőtt: az elsőt Amszterdamban, ahol profi pályafutását kezdte, a másikat odahaza, a Parken Stadiumban, ahol elsőre végzetesnek tűnő balesetét szenvedte el.
Feltételezve, hogy kijut a világbajnokságra, már az is óriási teljesítmény, hogy a történtek után pályára lép, és újra képviselheti a hazáját. De azért nagy tétben ne fogadjunk arra, hogy nem nyújt még néhány ilyen ragyogó, rendkívüli pillanatot!

8. Az elégtétel története: Atiba Hutchinson

Amikor Kanada novemberben lejátssza első mérkőzését a világbajnokságon, nagyjából 10 évvel veszünk azután, hogy a válogatott elnyerte története egyik legnagyobb vereségét. A 2012-es, Honduras elleni 8-1-es irtózatos zakó volt a végállomás a csapatnak a 2014-es vb selejtező-sorozatában. Nem jutottak az utolsó körbe sem.
Azóta szinte minden megváltozott Kanadában: minden, kivéve a Besiktas középpályását, Atiba Hutchinsont. Ő ott volt a csapatban azon a megalázó napon, és valószínűleg ott lesz a csapatban (ha nem is a kezdő 11-ben), amikor 1986 óta először kezdik meg a világbajnokságot. Minden bizonnyal nagy lesz a boldogság egy olyan emberben, aki megélte a legrosszabbat, és most a kanadai futball legjobbjának is része lehet.

9. A megtestesült tündérmese: Jonathan Clauss

Különleges körülmények kellenek ahhoz, hogy egy játékos öt év alatt a félprofi szintről a nemzetközi futballba kerüljön, de Jonathan Clauss-szal ez történt. Még 2017-ben sem volt biztos, hogy teljes értékű profi lesz, ezen a héten mégis bemutatkozott a francia válogatottban Dél-Afrika ellen. Clauss sikerének kulcsa, hogy Didier Deschamps a 3-4-3-as formációra váltott, és nem volt megfelelő jobbhátvédje, így a Lensben nyújtott kiváló teljesítményének köszönhetően megkapta a behívót.
Ha a formája folytatódik, és senki más nem mutatkozik be... nos, a világbajnokság lehet a csúcspontja egy olyan történetnek, amely egyébként csak annyit mondtunk volna: ilyen nincs, és mégis van.

10. A büntetőgyilkos: Edouard Mendy

Valósággal felrobbant a Chelsea Twitter-profilja, amikor annak kezelői hírt adtak arról, hogy Szenegál büntetők után verte Egyiptomot a világbajnoki selejtezőn, és kint van Katarban. Vagyis ami a legfontosabb: a rúgások idején Edouard Mendy állt a kapuban… a kritikák elsődleges célpontja természetesen Thomas Tuchel, a Chelsea menedzsere volt, aki a februári ligakupában a 120. percben hozta le Mendy-t. A londoni kékek ezek után elvesztették a döntőt.
A szenegáli kapus azonban nemcsak a vb-selejtezőn, hanem korábban az Afrika-kupa döntőjében is győzelemhez juttatta csapatát a 120 perc utáni büntetőrúgásokon. Adja magát a kérdés: vajon meg tudja-e ismételni a teljesítményt, ha szükség lesz erre a világbajnokságon?

11. Akit meg lehet koronázni: Vinicius Junior

Vinicius Junior jelenleg valószínűleg a világ legértékesebb játékosa. A Real Madrid sztárjának nem igazán van ára, mert soha nem adnák el. Karim Benzema mellett kulcsemberré vált,. De vajon Brazíliában is megtehetné ugyanezt?
Neymar 30 éves, és már egy évtizede van az ő vállán Brazília reményeinek terhe. Nagyjából azért, mert nem sok kihívója volt az alfahím szerepére. Vinicius Junior az az ember, aki képes lehet rá: Titének ez lesz az utolsó fellépése Brazília edzőjeként, így a világbajnokság megnyeréséhez és a tökéletes befejezéshez a formát és a tehetséget fogja választani az érzelmek helyett. Ez azt jelentheti, hogy Neymar helyett Vinicius Junior lesz a kulcsembere.

Melyik játékost várod a leginkább az év végi világbajnokságon?

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés