Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jégveremben fogadta karibi ellenfeleit, vb-részvétel lett Kanada jutalma

Sergő Z. András

Publikálva 29/03/2022 - 18:08 GMT+2

Noha nemrég még mindenki csak nevetett a kanadai futballon, angol szövetségi kapitányával ott van a katari mezőnyben. Fontos volt a sikerhez Alphonso Davies, a Bayern München csillaga, de nem egyszemélyes csapatról van szó. Megnézzük, mire megy egy hokiőrült nemzet, ha csapata kijut a labdarúgó világbajnokságra.

Kanada válogatottja ünnepli a 2022-es vb-re való kijutást

Fotó: Getty Images

Ha 1986 és futball-vb, mindannyiunknak az irapuatói, szovjetek elleni 0-6 jut eszünkbe. Ez volt az utolsó világbajnokság, amelyen a magyar válogatott részt vett. Ennyi a közös a kanadai és a magyar csapatban. Mi ugyan nyertünk mérkőzést, Kanadának azonban három vereség és 0 rúgott gól jutott.
Kanada azonban most vasárnap – története során másodszor – kvalifikálta magát a tornára, így ott lesz az év végén Katarban. Ez pedig egy aranykorszak kezdete lehet, hiszen várhatóan a részben hazai rendezésű 2026-os tornán is elindulhatnak majd.
Az idei mérföldkőnek számító eredményt John Herdman angol edző irányításával érték el, aki 2012-ben és 2016-ban egymás után két bronzérmet szerzett a kanadai női válogatottal az olimpiai játékokon.
Azt talán nem állíthatjuk, hogy ő lesz a követkető angol edző, aki Sir Alf Ramsey 1966-os, angol válogatottal hazai pályán elért győzelme után megnyeri a világbajnokságot, de Kanada egyre jobb teljesítménye szembetűnő. Katarban is veszélyt jelent majd.

"Minden gyerek focizik"

Alphonso Davies a kanadai labdarúgás arca, bár Herdman és csapata a Bayern München védője nélkül volt kénytelen teljesíteni a kvalifikáció egy részét. Januárban szívbetegséget diagnosztizáltak nála. Jelenleg is gyógyul, de csak remélni tudja, hogy a világbajnokságon olyanokkal együtt szerepelhet, mint a Lille csatára, Jonathan David vagy a Besiktas csatára, Cyle Larin.
Rajtuk keresztül látható, hogy Kanadában egyre erősebb az utánpótlás – és a labdarúgás iránti szélesebb körű érdeklődés egy olyan országban, amely más sportágakra összpontosít.
„Kanada egy hokinemzet, de a futball az, amit a legtöbben űznek" – nyilatkozta Herdman a BBC Sportnak még januárban.
Jól beöltözött kanadai szurkolók
„Minden gyerek focizik, ez az igazság. Az országnak nagyon változatos a demográfiai összetétele. Sok bevándorlónk van, köztük én is, akiknek első szerelme a futball.
„De eddig nem volt olyan válogatott, ami tömegek szurkolását váltotta volna ki. A női csapat nagyon sikeres volt, de a férfi csapat nem törte át ezt a küszöböt. Itt az idő, hogy ez a válogatott bekerüljön az igazi kanadai sportrajongók tudatába.”

A melléjük szegődött időjárás

Emlékezetesek voltak azok a képek, amelyeken Kanada a hóval belepett pályán ünnepli a Mexikó ellen aratott győzelmét 2021 novemberében Edmontonban.
Az már korán látszott tehát, hogy az időjárás fontos tényező. Herdman és stábja pontosan tudta, hogy a CONCACAF kimerítő kvalifikációs menetrendje nem őket segíti.
„Amikor az emberek azt kérdezik, hogy miért nem jutott ki oly' sokáig a vébére, láthatjuk a CONCACAF-zóna kihívásait. Három mérkőzés hét nap alatt és több ezer kilométernyi utazás, hogy ezeket a meccseket lebonyolítsuk.”
A körülmények nagy szerepet játszanak, mivel Kanadának gyakran olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, akik esetében az otthoni klíma jelentősen eltér a kanadai játékosok által megszokottól.
picture

Cyle Larin gólját ünneplik a kanadaiak

Fotó: Getty Images

„Haitin júniusban 37 fok volt” – tette hozzá Herdman. „Az emberek cipője elolvadt a műfüvön.”
„Vannak olyan pillanatok ezeken a meccseken, amikor ott a feladás határán vagyunk. Hogy azt mondjuk: «OK, ehhez túl meleg van.» Itt volt az ideje, hogy az ellenfeleink is átérezzék ezt.”
A mexikói meccset tehát Edmontonban játszották, ahol -9 fokot mértek, de előtte havazott is – rengeteg hó esett.
„Játszhattunk volna barátságosabb klímában, talán még egy zárt, fedett stadionban is, de elég egyértelmű volt számunkra, hogy erre van szükség" – mondta Herdman.
Ez egy kemény nemzet, amely úgy nőtt fel, hogy műfüves pályákon és hidegben kellett játszania. Úgy tekintettünk erre, mint egy lehetőségre.

Az angol sikerkovács

Több, mint 20 éve, hogy a Durham megyei Consettben született Herdman otthagyta a Sunderland akadémiáját, hogy átvegye az új-zélandi női válogatott irányítását.
A döntés jónak bizonyult. Egyesek szerint a jelenleg 46 éves férfinak egy edzői posztra is lenne lehetősége, ha úgy döntene, hogy visszatér hazájába. Akár magasabb szinten, mint ahová játékosként jutott. A kanadai szövetséggel kötött szerződése ugyanis a 2026-os világbajnokság után jár le. Akkor még csak 50 éves lesz.
picture

John Herdman

Fotó: AFP

„Nem a legmagasabb szinten játszottam, és korai edzői éveimben ezt elég gyakran az orrom alá dörgölték. Ez arra késztetett engem, hogy keményebben kell dolgozni, bebizonyítani, hogy azon a szinten vagyok.”

Alphonso, az influenszer

Külön kiemelendő, hogy Kanada úgy tudta kiharcolni a világbajnoki részvételt, hogy magasan legjobb játékosa nem léphetett pályára utolsó néhány selejtezőjén. A három éve a Bayern Münchent erősítő középpályás még mindig csak 21 éves, de nagy szerepet tölt be a válogatottnál. Ghánában született, ő mégis az eleddig gyengébb teljesítményt nyújtó kanadai válogatottat választotta.
picture

Alphonso Davies

Fotó: Getty Images

Ráadásul most a kanadai futball népszerűségének elsőszámú előmozdítója. Képes a kanadai labdarúgást a réteg szórakozásából a mainstream társadalomba vinni.
„Ő egy influenszer, nemcsak a pályán elért eredményei, hanem a közösségi médiás jelenléte révén is” – mondta Herdman. A 11 éves lányom például megszállottja annak, amit a TikTokon csinál. Őt soha nem érdekelte a foci.
Alphonso Davies tehát az új felületeken új közönséget tud megszólítani. Azok, akik eddig csak távolról figyelték a labdarúgást, az új sztárokon keresztül és a világbajnokság közeledtével egyre inkább részesei lesznek.
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés