Bűnben fogant, a halál tapad hozzá, mégis töretlenül közelít a labdarúgó vb.

A labdarúgó világbajnokság selejtezőinek a héten véget ért európai sorozatával 13-ra nőtt azon válogatottak száma, amelyek már biztosan ott lehetnek az éppen egy év múlva induló katari foci vb-n. A házigazdán és a dél-amerikai selejtezősorozatban már behozhatatlan előnyre szert tevő brazil és argentin válogatotton túl az öreg kontinensről biztosan ott lesz a 10 csoportgyőztes ország: Németország, Dánia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Spanyolország, Szerbia, Anglia, Svájc és Hollandia.
A maradék 3 európai helyre a márciusi pótselejtezők négyes tornáinak győztesei pályáznak. Legtöbb esélye Portugáliának, Olaszországnak, esetleg Svédországnak, Wales-nek vagy Lengyelországnak van. Utóbbinak nem lesz könnyű dolga, mert idegenben kell győznie valamelyik kiemelt csapat ellen.
Labdarúgás
A brit kormány engedélyezi a Chelsea eladását
EGY ÓRÁJA
Dél-Amerikában két hely kiadó még, jelenleg Ecuador és Kolumbia áll továbbjutásra, Peru 5. helye alapján interkontinentális pótselejtezőt játszik. Mindenesetre 4 fordulóval a vége előtt nagy a tülekedés az utolsó biztos Kijutó helyért: a 4. helyen álló Kolumbia és a 8. helyen álló Bolívia között mindössze két pont a különbség, az ottani csapatok között van Uruguay is, akik a 2010-es vb-n még a negyedik helyen végeztek.
Az Észak és Közép-Amerikát összefogó CONCACAF-zónában három biztos hely kiadó, a negyedik helyen végzett csapat pedig a júniusi interkontinentális pótselejtezőre jut. Két selejtezőkör után továbbjutott 3 csapat, hozzájuk csatlakozik az 5 kiemelt válogatott (Mexikó, Egyesült Államok, Jamaika, Costa Rica és Honduras). Az egy csoportba beosztott nyolc csapatos tornát nyolc forduló után némi meglepetésre Kanada vezeti, de még messze a vége.
Ázsiában Katar mellett 4 vagy 5 hely kiadó. Az utolsó selejtező fordulóban még résztvevő 12 válogatott két hatos csoportban küzd meg a 2-2 biztos továbbjutó helyért, a harmadik helyezettek pedig pótselejtezőt játszanak, aminek győztese kijut a júniusi interkontinentális pótselejtezőre. Az A csoportban Irán és Dél-Korea továbbjutása biztosnak vehető, harmadiknak azonban szinte bárki odaérhet, jelenleg az Egyesült Arab Emirátusok áll a legjobb helyen. A másik oldalon Szaúd-Arábia csoportvezetése némileg meglepő, Japán és Ausztrália pedig küzdhet a második, biztos továbbjutó helyért.
Afrikában a 40 induló csapat közül a héten befejeződött harmadik csoportkör után 10 maradt, a csoportok győztesei fognak oda-visszavágó rendszerben megmérkőzni egymással jövő május-júniusban, az így továbbjutó 5 csapat jut ki a vébére. Elefántcsontpart kiesésén kívül nagy meglepetés nincs, többnyire ugyanazok az arab és fekete-afrikai országok állnak jól, mint mindig. Óceánia még el sem kezdte a selejtezősorozatot. 11 indulója januárban játszik csoportmérkőzéseket, a két csoport első 4 helyezettje pedig valószínűleg januárban egy négyes tornán dönt a győztesről. Ők fognak júniusban interkontinentális pótselejtezőt vívni. Amióta Ausztrália átkérte magát Ázsiába (2010), az óceániai győztes minden esetben Új-Zéland volt.
A már sokat emlegetett interkontinentális pótselejtezőt semleges helyszínen június 13-14. között rendezik. A négy bejutó csapat párosítását november 26-án sorsolják, mindkét mérkőzés győztese repülőjegyet kap Katarba.

Erőltetett menet a következő másfél év

2022. november 21-én tehát elrajtol minden idők első nem nyári labdarúgó-világbajnoksága. A 2010-ben elfogadott katari pályázat egyik legnagyobb kritikája éppen az volt, hogy az Arab-félszigeten nyáron uralkodó szélsőséges időjárás miatt alaposan újra kell tervezni a torna, vele együtt pedig gyakorlatilag a teljes futballvilág ütemezését. 2013-ban merült fel először, hogy a térségben májustól szeptemberig uralkodó extrém hőség komolyan veszélyeztetné nemcsak a játékosok, de az oda látogató, a környék klímájához nem szokott nézők egészségét is. Felmerült a klimatizált stadionok lehetősége is, de ez valószínűleg kevés lett volna. Nemcsak a stadionban lenni, úgy egyáltalán élni is kellett volna az országban ezekben a hetekben. Így a FIFA végül elég hamar amellett döntött, hogy az adott évben, de máskor tartsák a tornát. A téli olimpia miatt február, a ramadán miatt az április esett ki, így esett a választás az év végi időszakra, az akkori klíma nagyjából megfelel a júniusi európai időjárásnak. 2015-ben már az is eldőlt, hogy a döntőt 2022. december 18-án tartják. A nagy ligák természetesen nem örültek ennek a verziónak, az angol Premier League legnépszerűbb, legnagyobb nézettséget hozó időszaka a karácsony és újév közötti fordulókra esik.

Mutaz Essa Barshim, Katar olimpiai bajnok atlétája és cím kell Tim Cahill, korábbi ausztrál válogatott futballista az Al-Thumama Stadium stadionban, Dohában.

Fotó: AFP

A Premier League azért valahogy mégis meg tudta tartani aranytojást tojó tyúkját a jövő évre is. Nemrég közreadták 2022/23-as naptárjukat. Ebből kiderül, a szezon kicsivel korábban, augusztus 6-án kezdődik, majd az első 16 forduló után, a november 12-13-ai hétvége után tart szünetet. Tehát gyakorlatilag egy hét lesz a legtöbb nagy válogatott kiutazására, összerázódására, edzésre az első sípszó előtt. Edzőmeccsekről valószínűleg senki nem is álmodhat. Egy héttel a vb-döntő után pedig már karácsony, a szokásos december 26-ai, boxing day fordulót ugyanúgy megtartják, ráadásul a szezon a szokásosnál később, május 28-án ér véget. Ez az eddiginél is durvább terhelés a legmagasabb szinten. Emlékeztetőül:
Egy általában június 10. környékén kezdődő vb esetén az európai topligák május 10. körül véget érnek, és a július közepi lefújás után augusztus közepén indulnak. Tehát mindkét oldalon nagyjából egy hónap meccsszünet van.
Ezzel ellentétben ebben az évben június 2-14. között minden európai klubra Nemzetek Ligája mérkőzések várnak. Négy válogatott meccs az majdnem olyan terhelés, mintha egy csapat lejátszana három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt egy Európa-bajnokságon vagy vb-n.
Richard Masters, a liga vezetője még a kétévenkénti világbajnokság ötlete kapcsán nyilatkozta, de talán ide is illik:
„Nyitottak vagyunk a reformokra és az új ötletekre, de ezeknek a hazai és a nemzetközi labdarúgás közötti egyensúlyt kell erősíteniük annak érdekében, hogy a játék minden szinten javuljon. Ennek a folyamatnak a játék alapjait biztosító ligákkal való érdemi megállapodásokra is ki kell terjednie.”
Még korábban kiadta a jövő évi terveit a német Bundesliga is, amely angol társához képest négy fordulóval jobb helyzetben van. A sarokpontok azonban itt is ugyanazok: május augusztus 5-ei kezdés, május 27-ei befejezés. A csapatok ugyanúgy november 13-án szakítják meg a szezont, viszont jóval hosszabb szünet után, január 20-án folytatják. Mindez persze azt jelenti, hogy a topcsapatoknak onnantól négy hónapon át nem nagyon lesz olyan hét, amikor nem játszanak két meccset.
Az ilyenkor szokásos, vb-t megelőző évben megrendezett Konföderációs kupát a FIFA ebben az esetben törölte.

A FIFA legsötétebb történetei: emberi jogi kihágások, korrupció Katarban

Mindezt a rengeteg áldozatot valószínűleg sok mindenki benyelte volna, ha valami az egész világot megrengető újítás történt volna, valami pici változást tapasztaltunk volna a FIFA történetében az évtizedek óta meglévő opportunista szemlélethez képest. A katari rendezés azonban már a kezdetektől a kihulló csontvázak története.
A The Guardian már 2013 őszén elkezdte publikálni azon cikkeit, amelyek bemutatták a stadionok építése körüli anomáliákat. Katarban nepáli és indiai vendégmunkások százezrei dolgoznak, közül máig több mint 1000-en meghaltak már. Az életben maradtak pedig a papírjaik és gyakran fizetség nélkül maradnak, gyakorlatilag rabszolgasorban élnek. Még riasztóbb a helyzet, amikor indiai hivatalos személyek azt mondjak: ez az arány nagyjából megegyezik az indiai vendégmunkások általános helyzetével...

Erling Haaland és a norvég válogatott a selejtezők során már üzent Katarnak

Fotó: Getty Images

Több európai válogatott is protestált a pályán és azon kívül is a helyzet miatt. A vb-selejtezők során a német és az egyébként ki nem jutó norvég válogatott hívta fel a figyelmet a helyzetre. Ami viszont már most biztosnak látszik: az elsőként kijutó dán válogatott edzőruhájában fog tiltakozni a helyzet ellen, így megtalálva a kiskaput: a hivatalos játékszerelésben ugyanis tilos a politizálás.
Mondhatni, a katari vb már bűnben fogant. A már fentebb publikált emberi jogi helyzeteket taglaló cikkek után, 2014 tavaszán robbantak ki a rendezés odaítélését övező korrupciós vádak. 2014 márciusában kiderült, hogy a CONCACAF korábbi elnöke, Jack Warner és családja közel 2 millió dollárt kapott egy cégtől, amely közeli kapcsolatban állt a katari kampánnyal. Az FBI jelenleg is nyomoz az ügyben. Nem sokkal később robbant azonban egy nagyobb bomba.
A Sunday Times oknyomozó riportja szerint al-Katari VB pályázatának legfontosabb embere, az ázsiai labdarúgó szövetség elnöke, Mohammed bin Hammám több afrikai sportvezetőt megvesztegetett, nagyjából 5 milliódollár összértékben, hogy támogassák a katari pályázatot
Sepp Blatter, aktuális FIFA elnök erre úgy reagált, a pályázat körül minden rendben van, az angol újságírók rasszizmusa vezetett idáig.

Mindennek ellenére

Minden ellent mondás ellenére tehát -1. születésnapját ünnepli ma a katari világbajnokság, ami egyben az utolsó 32 csapatos tornán lesz. A 2026-os, Kanada-USA-Mexikó rendezésű torna már 48 csapat részvételével zajlik majd, az új kvóták a legnagyobb nyertese azonban a gyengébb minőséget felmutató afrikai és ázsiai konföderáció lesz.
A katari létesítmények azonban nem állnak rosszul. A világbajnokság az Al Bayt Stadionban kezdődik majd al-Hor városában, az itteni stadion befogadóképessége 60,000 fő, az 5 csoportmeccsen túl egy nyolcad-, egy negyed- és egy elődöntőt rendeznek. Néhány nap múlva avatják fel, amikor Katar Bahrein ellen lép pályára az Arab Kupa nyitómérkőzésén. Ugyanezen a napon nyitja meg először kapuit a Stadion 974 is, amely Dohában, egy mesterséges félszigeten épül. A szervezők ígéretei szerint a stadion – először a VB-k története során – utólag teljesen lebontható lesz. A nyolc világbajnoki aréna közül már csak egy – a döntő helyszínéül szolgáló Lusail Stadion – avatására kell várni. A Lusailban található, 80,000 néző befogadására képes stadion átadását jövő év elejére tervezik.
Labdarúgás
Jürgen Klopp lett az év edzője a Premier League-ben
3 ÓRÁJA
OTP Bank Liga
Szerződést hosszabbított a Fradi norvég gólgyárosa
14 ÓRÁJA