Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ma a foci vb-n: Messi és a brazilok is a négy közé jutásért küzdenek

Szabó Bence

Frissítve 09/12/2022 - 09:12 GMT+1

Brazília és Horvátország párharca nyitja meg a negyeddöntőket, a dél-amerikaiak látványos játéka ellen pokolian nehéz dolga lesz a valószínűleg egyre fáradó horvátoknak, de ha tizenegyesek jönnek, az nekik kedvezhet. Este Argentína és Hollandia újra találkozik, Luis van Gaal csapata pedig tudja, hogy hiába Lionel Messi húzta idáig az ellenfelet, veszélyes lenne csak rá figyelni.

Foci-vb: Messire és Argentínára nehéz feladat vár Hollandia ellen

Horvátország-Brazília, kezdés 16:00

Folytatódik a brazil szamba, vagy Horvátország újabb hosszabbításos párharcot nyer meg? Ha sztereotípiák mentén akarunk gondolkozni, nagyjából ez lehet a világbajnokság első negyeddöntőjének kérdése.
Persze nem alaptalanul, Brazília a 16 között valóságos gálát rendezett Dél-Korea ellen. Gyakorlatilag 36 perc alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését, ekkor már 4-0-ra vezetett, a végeredmény pedig 4-1 lett. Richarlison varázsgólt lőtt, Neymar játékán nyoma sem volt korábbi sérülésnek, a csapat egységét pedig az is erősíti, hogy a legendás Pelét jelenleg kórházban ápolják, a játékosok érte is küzdenek.
A másik oldalon viszont Horvátország épp olyan masszív csapat, mint négy éve, amikor döntőig jutottak. Kérdés, az újabb négy évvel idősebb kulcsjátékosok meddig bírják még, hogy gyakorlatilag minden mérkőzésük 120 percig tart (és nem az óriási ráadások miatt). Hihetetlen, de a horvátok a vb-menetelésük kezdete óta csak a 2018-as döntőben nem zártak hosszabbítással egyenes kieséses meccset, a tavalyi Eb-nyolcaddöntőt leszámítva pedig az összesen nyerni is tudtak.
Ez egyben zsinórban három sikeres tizenegyes párbajt is jelent, ami élő bizonyítéka is annak, hogy a büntetőket miért nem szabad lottónak hívni. Ha idáig eljutunk, már megremeghetnek a brazil lábak, de addig a pontig a dél-amerikaiak egyértelmű esélyesei a továbbjutásnak.
Várható kezdőcsapatok:
Horvátország: Livakovic - Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa - Kovacic, Brozovic, Modric - Kramaric, Petkovic, Perisic
Brazília: Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro – Casemiro, Paqueta - Raphinha, Neymar, Vinicius Jr. - Richarlison
Tippünk: 1-3
KÉP: 053_4NEYMAR2014061306
Leírás: A két csapat a 2014-es tornán is talákozott.

Hollandia – Argentína, kezdés 20:00

Ikonikus párharc, ezúttal már a negyeddöntőben. Hollandia és Argentína közös vb-története régre nyúlik vissza: először még 1974-ben találkoztak egymással, négy évvel később még döntőt is játszottak, de 1998-ban, 2006-ban és 2014-ben is szembekerültek. Utóbbi két meccs egyaránt 0-0 lett, és mivel a 2014-es elődöntő volt, tizenegyesekre került sor, azzal pedig Argentína jutott fináléba.
A szoros mérkőzés most is benne van a pakliban, de gólnélküli döntetlenre nem fogadnánk, ennek pedig elsősorban a hollandok az okai. Mióta Luis van Gaal a tavalyi nyolcaddöntős Eb-bukta óta újra átvette a válogatott irányítását, a csapat 19 mérkőzést vívott meg veretlenül, közte a teljes vb-kvalifikációs sorozatot, és eddig a katari tornát is. Szenegál és a házigazda Katar elleni 2-0-s siker között a csoportelsőségbe az Ecuador elleni 1-1-es döntetlen is belefért, a nyolcaddöntőben pedig alapvetősen simán átléptek az Egyesült Államokon is. (3-1).
Az argentinokra ilyen magabiztosság nem volt jellemző, de fokozatosan azért javuló formát mutatott a csapat. A csoportkör nyitófordulójában óriási meglepetésre 2-1-re kikapott Szaúd-Arábiától, Mexikót és Lengyelországot viszont már 2-0-ra legyőzve megnyerte csoportját, a 16 között pedig 2-1-es sikerrel ejtette ki a nem túl acélos Ausztráliát.
Bár a torna egyik nagy felfedezettje Enzo Fernandez, az egyértelmű, hogy Argentína, szemben a tavalyi Copa Americát megnyerő csapattal, megint főleg Lionel Messi teljesítményéből él. Ezt tudják a hollandok is, a csapatkapitány Virgil van Dijk mégis kiemelte: nem ellene, hanem Argentína ellen lépnek pályára.
"Cristiano Ronaldo mellett az elmúlt évtizedek egyik legjobb játékosa a világon. Ő vezeti Argentínát, mindannyian tudjuk, hogy mire képes, ugyanakkor több jó játékos is van a csapatukban, aki a különbséget jelentheti, akikre oda kell figyelni, és mi ezt is fogjuk tenni"
Várható kezdőcsapatok:
Hollandia: Noppert - Timber, van Dijk, Ake - Dumfries, de Jong, de Roon, Blind - Klaassen - Gakpo, Depay
Argentína: E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Acuna - Fernández, De Paul, Mac Allister - Di María, Messi, Álvarez
Tippünk: 2-1
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása