Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megint csak Messi cipeli az argentinokat, de mire lesz ez elég?

Szabó Bence

Frissítve 30/11/2022 - 16:51 GMT+1

Az argentin válogatottat a torna előtt a világbajnokság egyik nagy esélyesének tartották, két meccs után viszont nem csak a továbbjutás van veszélyben, de a játék is csalódáskeltő. A Copa America-győztes csapat kulcsemberei leszerepelnek, a szövetségi kapitány túl hamar feladta az elképzeléseit, így megint Lionel Messire maradt, hogy vállára vegye a csapatot. Ez sikerhez eddig mindig kevés volt.

Messi és az argentin válogatott a Lengyelország elleni utolsó csoportmeccsre készül

Lionel Messi még mindig zseniális, Argentína (megint) nem.

Aki végignézte, ahogy az argentin válogatott előbb óriási meglepetésre kikap Szaúd-Arábiától, majd egy közel nézhetetlen meccsen nagy nehezen bedarálja Mexikót, aligha jutott más következtetésre.
Messi két meccsen két góllal és egy gólpasszal segítette csapatát, vagyis minden találatban benne volt, a második meccsen szerzett góljával pedig újra bizonyította a zsenijét. Mégis, ez önmagában kevés a sikerhez.
Azoknak, akik csak világbajnokságokon követik Argentínát, ez a helyzet nem ismeretlen. Az elmúlt három vb közül nem volt olyan torna, ahol ne Messi klasszisa cipelte volna a vállán a válogatottat. Volt, hogy majdnem a célig, mint 2014-ben, amikor döntőbe jutott a csapat, viszont volt, hogy nagyon hamar kipukkadt a lufi, mint négy éve, amikor a franciák alapvetően simán intézték el a csapatot a nyolcaddöntőben.
De a torna előtt nem csak azért tartották sokan esélyesnek Argentínát, mert Messi megint varázslatos formában focizik a PSG-ben. Hanem azért, mert Lionel Scaloni szövetségi kapitány minden elődjénél hatékonyabban épített csapatot a legnagyobb sztárja köré, ami a tavaly nyári Copa Americán Messi karrierjének első nagy válogatott tornagyőzelméhez vezetett.
Ennek a csapatnak megvoltak a kulcsemberei, akik felléptek a legenda mellé. Emiliano Mertinez, Cristian Romero és Rodrigo De Paul mind bekerültek a torna álomcsapatába, Lautaro Martinez és Angel Di María góljai pedig az elődöntőt és a finálét döntötték el.
Ezek közül a játékosok közül egyértelműen De Paul szenved a legjobban Katarban. Az Atletico Madrid játékosa borzasztó volt az első meccsen, ennek ellenére maradt a kezdő tagja a második találkozón, hogy aztán Mexikó ellen megint leszerepeljen, összesen már (!) 16 alkalommal eladva a labdát.
picture

Lionel Messi (m./Argentina) against Mexico

Fotó: Getty Images

Teljesítményét nyilván az sem segítette, hogy a középpálya többi állandó tagja közül Giovani Lo Celso sérülés miatt kihagyj a tornát, míg Leandro Paredes olyan szörnyű volt, hogy már az első meccs után padra került.
Bár Lautaro góljai egyenlőre elmaradnak, de a két Martinezzel van eddig a legkisebb probléma. A védelem szerencsétlenkedésében a szaúdiak ellen sokkal nagyobb szerepet játszott Romero, aki egy sérülésből felépülve érkezett a tornára és egyelőre keresi a formáját. Mexikó ellen nem is kapott helyet a kezdőben.
A fent említett cserék pedig rávilágítnak egy másik problémára: Scaloni túl hamar feladta azt a csapatot és játékot, ami sikeressé tette a vb előtt 36 meccses veretlenségi szériában lévő válogatottat. Ahelyett, hogy bízott volna az elképzeléseiben és egy-egy váltással próbálta volna megtalálni például a kiesett Lo Celso helyettesét, felborított mindent. Ilyen éles váltások ritkán sülnek el jól egy nagy tornán.
Egyelőre úgy néz ki, hogy a csoportból való továbbjutáshoz ez is elég lehet. Az utolsó ellenfél Lengyelország sem tűnt eddig legyőzhetetlennek, és még egy döntetlen esetén is bízhatnak abban, hogy Szaúd-Arábia nem veri meg Mexikót.
Más kérdés, hogy ha a lengyelek ellen nem jön a győzelem, bármilyen forgatókönyv alapján legfeljebb a csoport második helye jöhet össze, akkor pedig minden valószínűség szerint a Benzema hiányában (vagy épp emiatt) is félelmetesen jól kinéző címvédő franciák jönnek a 16 között.
Négy évvel ezelőtt már kiderült, mire elég, ha az argentinok ellenük csak Messi mágiájában bízhatnak.
Forrás: részben Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés