Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pár éve levélben könyörgött Messinek, hogy ne adja fel, most Argentína sikerének kulcsa lehet

Németh Dániel

Frissítve 03/12/2022 - 18:56 GMT+1

Enzo Fernándezt évek óta figyelemmel kísérik az európai topcsapatok, a Benficában nyújtott teljesítményét látva pedig sorban jelentkeznek be érte a legnagyobb klubok. A világbajnokságon az argentin válogatottba is beverekedte magát, és várhatóan kulcsszerepe lesz a csapatban a továbbiakban is.

Messi és az argentin válogatott a Lengyelország elleni utolsó csoportmeccsre készül

A srác, aki hat évvel ezelőtt levélben kérte az argentin válogatott 10-esét, hogy folytassa a karrierjét, most a példaképe oldalán játszik a világbajnokságon.
Mindenki máshoz hasonlóan José Peseiro is meglepődött, amikor kiderült, hogy Enzo Fernández csak 21 éves. „Ez vagy hazugság” – mondta Nigéria portugál vezetőedzője – „vagy pedig egy zseni.”
Az biztos, hogy nem hazugság, a zsenialitást viszont ne zárjuk ki.
Minden egyes világbajnokságnak megvannak azok a játékosai, akik a relatív ismeretlenségből kitörve sztárokká válnak a tornán, Fernández története azonban még innen nézve is különleges. Tinédzserként szívhez szóló levelet intézett Lionel Messihez, amelyben arra kérte a legendás játékost, hogy gondolja meg magát, és ne hagyja ott a válogatottat a 2016-os Copa América után.
„Tedd azt, amit csak szeretnél, Lionel, de arra kérlek, vedd fontolóra, hogy maradsz” – írta a Facebookon. „Abban a világban, ahol nevetségesen nagy a nyomás, sikerült kivenniük a labdarúgásból a játék legnemesebb részét: a szórakozást.”
„Számomra az a legnagyobb büszkeség ezen a világon, hogy láthatlak játszani a világoskék-fehér mezben. Focizz az élvezetért, mert amikor élvezed a játékot, fogalmad sincs arról, mennyire jól szórakozol. Köszönöm, és bocsáss meg nekünk.”
Múlt szombaton Fernández átvett egy passzt a példaképétől, majd a mexikói tizenhatos sarkáról betekerte a felsőbe a labdát, bebiztosítva ezzel a 2-0-s győzelmet.
picture

Enzo Fernandez gyönyörű tekerése utat talált a mexikói kapuba

Fotó: Getty Images

„Jól ismerem Enzót a válogatottból, de játszottunk egymás ellen a Bajnok Ligájában is” – mondta Messi az újságíróknak. „Megérdemli, mert látványos a játéka, és rendkívül fontos a számunkra.”
Ehhez ma már nem vagyon férhet kétség. Ugyan Fernández csak szeptemberben debütált a válogatottban, az Ausztrália elleni nyolcaddöntőben biztosan ott lesz a kezdőben.
A River Plate-nevelés kiválóan játszott a Lengyelország elleni 2-0-s győzelem alkalmával, ő készítette elő a második találatot, amikor egy okos passzal megjátszotta Julián Alvárezt a tizenhatoson belül.
Fernández azonban nem csak a támadásban jelentett veszélyt, de a védekezésben is kiemelkedett, és sikerült bebizonyítania, miért őt tartják az egyik legígéretesebb box-to-box középpályásnak a világon.
Amikor a 2020/21-es szezonban kölcsönben játszott a Defensa y Justicia csapatánál, a klub elnöke, Diego Lemme azt mondta, hogy a fiatal játékos valamikor a jövőben a Real Madrid futballistája lesz. A jóslata egészen könnyedén valóra válhat.
picture

Enzo Fernandez nyáron igazolt a Benficához

Fotó: Getty Images

A Real Madrid csupán az egyik az európai topklubok sorában, akik szívesen látnák Fernández aláírását egy szerződésen. Az argentin tehetség idén nyáron igazolt a Benficához a Rivertől, de az már most biztosan kijelenthető, hogy a portugál együttes óriási profitra tesz szert, a 10 millióért megszerzett középpályást ugyanis a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United és a Chelsea is érdeklődve figyeli.
Egyáltalán nem meglepő ez az érdeklődés. Fernándezben nem csak a tehetsége, de a személyisége is figyelemreméltó, ugyanis a nagy felhajtás ellenére szerény maradt, amennyire az lehetséges.
2019 januárjában ülhetett le először a River kispadjára, de csak a következő év márciusában kapott lehetőséget. Nem sokkal később kölcsönbe küldték, és egyáltalán nem dühítette fel a klub hozzáállása; épp ellenkezőleg, örömmel fogadta az új lehetőséget.
„Amikor Marcelo [Gallardo] beszélt nekem a Defensáról, pozitívan álltam hozzá, mert ez volt az esélyem, hogy megmutassam magam, szerezzek néhány mérkőzést, és első osztályú játékosok ellen küzdhessek. Szerencsém volt, hogy olyan nagyszerű edzőkkel dolgoztam, mint Hernán Crespo és Sebastián Beccacece, hatalmas játékosokkal és még nagyszerűbb emberekkel lehettem egy keretben, a két trófeagyőzelemmel pedig a történelembe is bevonultunk.”
„Mindig is ugyanaz a játékos voltam, ám a Defensánál töltött idő segített a fejlődésben, nem csak futballistaként, de emberként is. Rengeteget értem, ami felkészített a Riverhez való visszatérésben, és másképp tudtam alkalmazkodni a csapat ritmusához.”
picture

Julian Alvarez és Enzo Fernandez - mindketten fontosak voltak a lengyelek elleni győzelem során

Fotó: Getty Images

Amikor elmondták neki a Real Madriddal kapcsolatos pletykákat, Fernández csak annyit felelt, nyugodt és alázatos marad, és változatlanul visszafogott életet él a pályán kívül.
A fiatal futballistának már egy lánya is van gyerekkori szerelmétől, ami szintén hozzájárulhatott a sokszor méltatott érettségéhez. A Benficánál mindenkit lenyűgözött a munkamoráljával és az elszántságával is; hozott magával személyi edzőt Buenos Airesből, lisszaboni otthonában pedig azonnal berendezett egy edzőtermet.
A kemény munka és a profi hozzáállás kifizetődött, Lionel Scaloni két hónappal ezelőtt behívta a válogatottba, és csereként pályára is lépett a Honduras ellen 3-0-ra megnyert mérkőzésen.
Akár azt is mondhatnánk: ez volt a jutalom a fantasztikus szezonkezdésért, amikor is a Bajnokok Ligája-selejtezőben a hazai és az idegenbeli meccsen is betalált a Midtjylland kapujába.
Fernández a Bajnokok Ligájában a hat csoportmeccsből ötször volt a pályán, a Benfica pedig hatalmas meglepetésre csoportelsőként zárt a PSG előtt, és kiejtette a Juventust a sorozatból.
Még a parádés szezonja ellenére is megdöbbentő, hogy Fernández ennyire gyorsan és ilyen szinten meghatározó játékossá vált Argentína számára. A szerdai, Lengyelország elleni mérkőzés volt az első, amikor kezdőként kapott lehetőséget, a teljesítménye azonban igazolta Scaloni döntését.
Argentína tavalyi Copa América-sikerében meghatározó szerepe volt Giovani Lo Celsónak, aki sérülés miatt lemaradt a világbajnokságról. Mivel Leandro Paredes és Rodrigo De Paul játéka sem az igazi, Scaloninak szüksége volt egy játékosra, aki tud némi pluszt adni a középpályának, Fernández pedig pont ezt tette. Nagyszerűen köti össze az argentinok középpályáját a támadósorral.
Annak, hogy Messi újra élvezi a játékot, számos oka van. De az a srác, aki hat évvel ezelőtt levélben próbálta rábeszélni a maradásra, egyértelműen az egyik.
Forrás: Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés