Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Cafu hiányolja Alexander-Arnold játékperceit a vb-n, pedig a Liverpool angolja gyenge őszt produkált

Takács Márton

Frissítve 30/11/2022 - 18:47 GMT+1

Foci-vb: Trent Alexander-Arnoldnak mindene megvan, de szenved attól a megítéléstől, hogy nem tud védekezni - véli minden idők egyik legkiválóbb jobbhátvédje, Cafu. A legendás brazil kiállt a Liverpool védőjé mellett, és nem érti, miért nem játszik (többet) az angol a katari vb-n.

A már biztos továbbjutó Anglia pihenőnapját tölti a vb-n

Megvédte Trent Alexander-Arnoldot a legendás brazil jobbhátvéd, Cafu.
Nem értem, miért nem játszik.
Azért az elég jól esne mindenkinek, ha az illetőt posztja egyik legjobbja védi és dicséri meg. Ezt történt most Trent Alexander-Arnolddal, akit Cafu hiányol az angol csapatból a katari világbajnokságon.
A Pool még mindig csak 24 éves futballistája a vb első két csoportmérkőzésén, Irán (6-2) és az Egyesült Államok (0-0) ellen nem kapott játéklehetőséget. Cafu ezután, tehát még a harmadik mérkőzés, a kedd esti, Wales ellen 3-0-ra megnyert találkozó előtt fejtette ki álláspontját, amelyen Trent legalább már csereként beállhatott az 57. percben.
Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate Kieran Trippiert és Kyle Walkert (éppen őt váltotta a liverpooli) részesíti előnyben azon a poszton, ahol valaha Cafu rohangált fel-alá az AS Roma és az AC Milan tagjaként, valamint a brazil válogatottban. Szerinte az Alexander-Arnoldhoz hasonló játékosok mellőzése "mindig ugyanaz a történet".
Az egyetlen olyan labdarúgó, aki zsinórban három világbajnoki döntőn szerepelt (1994, 1998, 2002), elismerte, hogy kifejezetten zavarja őt Alexander-Arnold mellőzése.
picture

Alexander-Arnoldnak még mellékszerep is alig jut eddig ezen a vb-n

Fotó: AFP

Cafu a La Gazzetta Dello Sportnak nyilatkozott a Football Italia szerint (mi a brit Eurosportról idézzük).
"Minden megvan benne: minőség, cselezőkészség, tempó, de mindig ugyanaz a történet, azt mondják, nem elég védekező felfogású, és kimarad.
Régebben ugyanezt mondták Roberto Carlosról és rólam is, de azt hiszem, így is nyertünk néhány trófeát.
Sajnos a hátvédek manapság túl robotikusak, megkapják a labdát, elpasszolják, és futnak, nem látok mozgást a labda nélkül, és nincsenek igazi összjátékok."
Nos, Trent Alexander-Arnold még mindig ugyanaz a szenzációs képességekkel megáldott játékos, mint évekkel ezelőtt. De nem volt jó ősze a Liverpoolban, és nem csak a gyenge védőmunkája miatt.
picture

66, a labda Trentről elpattanhat

Fotó: AFP

Ennek egyik eklatáns példája volt az október 9-i Arsenal-Liverpool (3-2) bajnoki rangadó, amelynek első félideje után Joe Gomez váltotta a pocsékul teljesítő Trentet.
A Premier Leak október 14-i, Elég jó ez az idei Arsenal című adásában Soós Márk, a Spíler TV szakértője hívta fel a figyelmet a Liverpool gondjaira.
"Alexander-Arnold kivétele ebből a Liverpoolból gyakorlatilag Gabriel Martinellinek volt köszönhető.
Mi a baj ebben a szezonban a Liverpoollal? A Pool elmúlt öt évének legtöbb gólpasszt és kreatív dolgot csináló játékosa, Trent Alexander-Arnold eltávolodott a kaputól az új rendszerrel, nem csinál már gólhelyzeteket igazából, nem ad kulcspasszokat."
A november 11-i PL-ből megint az egyébként Liverpool-szurkoló Soós Márktól, az Olvasd a játékot! c. könyv társzerzőjétől idézünk:
"Az történik, ha megvan a labda, de jön egy kis nyomás rájuk - de akkor is, ha épp nincs rajtuk nyomás -, Alexander-Arnold első gondolata az, ’hogy tudok átlőni egy 40 méteres labdát Darwin Nuneznek’, ő meg egy az egyezze ott le. Ez tök jó, de nem tartható fent, ezzel nem kontrollálható egy meccs. És most már nulla kontroll van a Liverpool kezében. Ez nagyon rosszul áll a csapatnak."
picture

A Wales ellen kapott 33 perccel büszkélkedhet eddig Katarban

Fotó: AFP

A november 18-i adásban pedig a szakértők összeállították a saját álomcsapatukat a Premier League őszi szezonja alapján. Sem Szabó Peet, sem Soós Márk, sem Vályi Bence nem Alexander-Arnoldot tette meg jobb oldali szélsővédőnek, bár utóbbi B- vagy C-tervnek azért el tudta volna képzelni őt.
Magasan Kieran Trippier, a Newcastle játékosa kapta a legtöbb dicséretet, ahogy az Arsenalban remeklő Ben White (szintén ott van a vb-n, de még egy másodpercet nem játszott) és a Manchester United portugálja, Diogo Dalot jött szóba ebben a pozícióban.
Alexander-Arnold több idényen át csak úgy szórta a gólpasszokat, és maga is eredményes volt legalább szabadrúgásból. Az hagyján, hogy gólokat kapott róla a Liverpool, ő maga nulla (0) asszisztot jegyez ősszel a PL-ben, és csak egy gólt szerzett.
És arról se feledkezzünk el, hogy ha a Chelsea-ben nem sérült volna meg a 22 esztendős Reece James, Trent Alexander-Arnold valószínűleg az angol válogatott 26 fős vb-keretében sem kapott volna helyet. A Milanban remeklő középhátvéd, Fikayo Tomori sem fért be, őt még egyértelműbben mellőzi a szövkap.
Bár megértjük Cafu hiányérzetét, az általunk is igen kedvelt Alexander-Arnold mellőzésében ezúttal az erős keretével amúgy igen konzervatív, óvatos, visszafogott focit játszó Gareth Southgate-nek van igaza.
picture

Legalább egy mezcserén már túl van Trent ezen a vb-n

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés