Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megvan az angol keret a katari vb-re: ragaszkodik az Eb-döntős játékosaihoz Southgate

Szabó Bence

Frissítve 10/11/2022 - 16:26 GMT+1

Kihirdette a katari világbajnokságra utazó keretét az angol válogatott. Előzetesen a kérdés az volt, a szövetségi kapitány Gareth Southgate mennyire lesz hajlandó változtatni a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes csapatán, amire felemás válasz érkezett. Sok, a klubjában gyengén szereplő kulcsember maradt, de egy-két meglepetés is akad a 26 utazó játékos névsorában.

Elöl Justin James, Harry Kane, Declan Rice, Jarrod Bowen és Mason Mount, hátul Kyle Walker, Jordan Pickford kapus, Harry Maguire, Conor Coady, Jude Bellingham és Trent Alexander-Arnold. MTI/Szigetváry Zsolt

Fotó: Eurosport

Maguire is ott van az utazók között, de Maddison behívásával azért húzott váratlant a szövetségi kapitány.
Az elmúlt napokban sorra jelentik katari világbajnokságra készülő válogatottak végleges kereteit. Az esélyesek közül egy sor csapat, például a címvédő franciák már kiadták a névsort, a csütörtöki nap talán legjobban várt bejelentése pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes angol csapaté volt. Gareth Southgate szövetségi kapitány semmilyen irányba nem okozott óriási meglepetést, de azért akadnak váratlan szereplők a 26 fős keretben.
Az angolok különösebb felhajtást egyébként nem csináltak a bejelentésből, nem volt valóságshow-ra hajazó élő közvetítés a játékosokkal, de még csak élő tv-műsor sem, az előre meghirdetett, helyi idő szerint 14:00 órás időpontban egyszerűen kikerült a névsor a válogatott közösségi médiás felületeire.
Ezzel szemben a brit média persze az elmúlt 1-2 napban már teljes lázban égett, angol társoldalunk a csütörtök folyamán élő hírfolyamban tette közzé a legfrissebb pletykákat, miközben minden (önjelölt és közmegegyezéses) szakértő összerakta a saját ideális utazó csapatát.
Előzetesen a legnagyobb kérdés az volt, Southgate mennyire lesz hajlandó eltérni attól a csapattól, amivel bő egy éve sikeres Eb-t zárt. A kontinenstorna óta ugyanis jellemző volt, hogy a kapitány ragaszkodik a bevált embereihez, közülük viszont sokan azóta formán kívül teljesítenek klubjukban, a válogatott eredményei pedig nem is jöttek ugyanúgy. A magyar válogatottól elszenvedett kiütéses vereség például ahhoz vezetett, hogy az angolok kiestek a Nemzetek Ligája A csoportjából.
A válasz nagyrészt az lett, ami várható volt: maradtak a megszokott nevek. A védelemben helyet kapott a Manchester Unitedben padra szorult Harry Maguire és a nyáron az Evertonba igazoló Conor Coady, de nem került be például az AC Milannal olasz bajnoki címet nyerő Fikayo Tomori. A legtöbben első ránézésre az ő mellőzését írják Southgate számlájára. Némileg kényszerből, de bekerült viszont a jobbhátvéd Trent Alexander-Arnold, viszont még Reece James kiesésével is meglepő lenne, ha a tornán nagy szerep jutna a Liverpool védőjének.
Ő az egyik legjobb belső védőnk. Tudjuk, hogy sok olyan játékosunk van, akik már szerepeltek nagy tornán és tudják, mi szükséges ehhez. És olyanok is, akik jó formában vannak jelenleg, egyensúlyoznunk kell majd e között, amikor kiválasztjuk a csapatot.
- magyarázta Maguire bekerülését és filozófiáját a bejelentés utáni sajtótájékoztatón Southgate.
A középpályán a sérülésből felépülő Kalvin Phillips jelenléte nagy könnyebbség lehet a szövetségi kapitánynak, de nem okozott nagy meglepetést Declan Rice, Mason Mount vagy Jude Bellingham behívása sem. Annál inkább a chelsea-s Connor Gallagher bekerülése, aki idén messze nincs azon a szinten, mint amikor tavaly még a Crystal Palace-ban játszva berobbant, és eddig összesen csak négyszer szerepelt a felnőtt nemzeti csapatban.
picture

Harry Maguire

Fotó: Getty Images

A többi meglepetést a támadók névsorában kell keresni, hiszen bekerült a vb-re utazók közé a Newcastle csatára, Callum Wilson és a Leicester City irányítója, James Maddison is. Utóbbiról, bár remek formában van, még a délelőtt folyamán is olyan hírek jöttek, hogy nem lesz a keretben, ami mögött állítólag az állt, hogy Southgate nincs kibékülve a játékos személyiségével. Harry Kane, Raheem Sterling, Phil Foden és Bukayo Saka meghívása jóval kisebb felzúdulást okozott.
A szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Maddison kiérdemelte a helyét, a Wilson kárára kimaradó Tammy Abraham pedig egyszerűen rosszkor került gyengébb formába. Ezzel mondjuk nehéz vitatkozni.
Hogy mire mennek az angolok a világbajnokságon, arra rövidesen választ kapunk. A csapat november 21-én Irán ellen kezdi meg a szereplését, a B csoportban pedig rajtuk kívül Wales és az Egyesült Államok válogatottjával játszik majd.

Az angolok vb-kerete:

kapusok:
Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle United), Aaron Ramsdale (Arsenal)
védők:
Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Everton), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Arsenal)
középpályások:
James Maddison (Leicester City), Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Conor Gallagher (Crystal Palace), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Manchester City), Declan Rice (West Ham United)
támadók:
Callum Wilson (Newcastle United), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Manchester City)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés