Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Itt a 25 fős francia keret a katari vb-re – nincs Pogba, se Kanté, de ott van Camavinga és Varane is

Szabó Christophe

Frissítve 09/11/2022 - 22:38 GMT+1

A legnagyobb francia kereskedelmi televízió híradójában jelentették be azoknak a névsorát, akik már biztosan utazhatnak a katari világbajnokságra. Didier Deschamps szövetségi kapitány egyelőre 25 emberrel számol, egy hely tehát még kiadó a címvédő Franciaország keretében.

Didier Deschamps keretet hirdetett

Fotó: AFP

Didier Deschamps a francia hagyományoknak megfelelően az esti 20:00-i híradóban jelentette be a 2022-es világbajnokságra tartó keret összetételét.

Hosszas várakozás után a keret így alakult:
  • Kapusok: Alphonse Aréola, Hugo Lloris, Steve Mandanda
  • Hátvédek: L. Hernandez, T. Hernandez, Presnel Kimpembe, Ibrahima Konaté, Jules Koundé, Benjamin Pavard, William Saliba, Dayot Upamecano, Raphael Varane
  • Középpályások: Eduardo Camavinga, Youssouf Fofana, Mattéo Guendouzi, Adrien Rabiot, Aurélien Tchouanémi, Jordan Veretout
  • Támadók: Karim Benzema, Kingsley Coman, Ousmane Dembelé, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Kylian Mbappé, Christopher Nkunku

A szövetségi kapitány a híradó elején elmondta, a posztján töltött 10 év alatt ez volt az egyik legnehezebben összerakott kerete. „Sok a sérült, sokan sérülésből térnek vissza, és előfordulhat, hogy mások is le fognak sérülni közben” – dilemmázott Didier Deschamps, aki 2014 és 2018 után a harmadik nagy világeseményére készül szövetségi kapitányként.
Érdekesség, hogy már napközben beindult a francia pletykagyár, ami még a megszokottnál is zajosabb volt. Két évvel ezelőtt már napközben kiszivárgott, hogy a több mint 5 évig száműzött Karim Benzema tagja lesz az Európa-bajnokságra tartó keretnek, idén viszont egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot. Julien Laurens például azt írta, hogy Eduardo Camavinga nem lesz tagja a keretnek. A Le Parisien ennek ellentmondó értesülése után aztán revidiálta magát.
A lista bejelentése után Deschamps több olyan játékosról beszélt, akik sérülésből tértek vissza, ám úgy számolt velük, hogy felépülhetnek és bevethetőek lesznek a tornára. Szóba került Presnel Kimpembe, Raphael Varane, Karim Benzema, Ibahima Konaté, mindegyikükről azt mondta, felépülhetnek a nagyobb téttel bíró meccsekre.
A francia vb-keret egy képen
Deschamps-ot faggatták a remek formát mutató, ám Karim Benzema mögött kissé árnyékba került Olivier Giroud-ról. „Tudja, mi a státusza, tudja, mit gondolok róla” – mondta róla a szövetségi kapitány. „Láttam a meccseit és amikor velünk tartott, úgy ítéltem meg, hogy javult a helyzete. Úgy értékeltem, hogy a francia csapat több lesz általa.”
Szakmaibb szemmel nézve a lista meglehetősen erős, ugyanakkor nem erősebb, mint a 2018-ban végül világbajnoki címig menetelő keret. Paul Pogba és N’Golo Kanté hiányát valószínűleg komolyabb döccenő nélkül fogja tudni pótolni Aurélien Tchouaméni és Eduardo Camavinga, ugyanakkor a mögöttük érkező sor mintha egy fokkal gyengébb minőséget képviselne.
Nem lehetett tudni, hogy Deschamps milyen játékrendszert vagy felállási formát képzel el a katari torna idejére, az összeválogatott nevek ugyanakkor mégis árulkodóak. A listába például nem került be Jonathan Clauss, a Marseille játékosa, aki kimondottan a jobb szárnyvédői szerepben tudta volna erősíteni a francia válogatottat, miközben bekerült Benjamin Pavard és Jules Koundé is, akik ha kell, egy négyvédős felállásban be tudják tölteni a jobbhátvéd helyét.
Deschamps a balul sikerült 2021-es Európa-bajnokság után kipróbálta a háromvédős rendszer és úgy tűnt, Théo Hernandez bal oldalon való játszatásával új formulára talált, ám idén tavasszal újra a négyvédős szisztémához nyúlt. Ferland Mendy és Lucas Digne mellőzése – akik szintén a bal oldali szárnyvédők között jelenthettek volna opciót a keretben – szintén arra utal, hogy négyvédős rendszerben fog játszani, ahol a balhátvédek szerepét a két Hernandez-fivér, Théo és Lucas között oszthatja ki.
Deschamps arra a kérdésre, hogy miként tervezi a jövőjét a torna után, diplomatikusan válaszolt. „Mindig a következő tornára figyelek, nincsenek előttem távlati célok” – mondta a francia szövetségi kapitány, akinek szerződése épp a katari torna után jár le.

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés