Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kellett hozzá pár év, de csak elhallgattatta kritikusait az olasz válogatott alapembere

Németh Dániel

Publikálva 11/06/2021 - 18:16 GMT+2

Jorginho szinte a teljes pályafutása során mélységesen alulértékelt volt, csak az utóbbi időben kezdte el megkapni a neki kijáró figyelmet.

Jorginho a Nemzetek Ligájában

Fotó: Getty Images

Jorginhót rengeteg kritika érte pályafutása során, ám a Chelsea és az olasz válogatott alapembere szép lassan csak megkapja a neki kijáró elismerést.


Éveken át becsmérelték és félreértették, a 2020-as Európa-bajnokságnak azonban friss BL-győztesként, és nem mellesleg az olasz labdarúgó-válogatott alapembereként vághat neki. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan érett be Jorginho játéka a folyamatosan rá zúduló kritikák ellenére, érdemes végigvenni, milyen úton jutott el a csúcsig, és milyen akadályokat kellett leküzdenie az évek során.
Jorginho a Brazília déli részében fekvő Santa Catarina városában nőtt fel, a nem túl népszerű Imbitudában, ahol elsősorban édesanyja, Maria Teresa Freitas inspirálta, hogy labdarúgó legyen belőle. Az anyuka is futballozott, tehetségét pedig a fiú, Jorge Frello Filho, vagy ahogyan később megismerte a világ, Jorginho is örökölte. Ahhoz, hogy megkaphassa a megfelelő képzést, a 100 mérfölddel északabbra lévő Guabiruba sportközpontba kellett járnia, ahol 50 fiú társaságában élt.
A szerény felszereltségű akadémián ugyanazt a menüt szolgálták fel naponta háromszor, de megérte kitartani, 15 éves korában szerződtette a Hellas Verona. Nem mintha sokkal könnyebb lett volna az élet Olaszországban: hetente csupán 20 euróból gazdálkodhatott, és közel állt ahhoz, hogy teljesen felhagyjon a labdarúgással. Rájött azonban, hogy az ügynöke nem kevés pénzzel rövidítette meg, és miután a pénzügyi helyzete javult, a játéka is egy csapásra jobbá vált.
Első edzője, Andrea Mandorlini irányításával vált belőle valódi profi. „Amikor először láttam, nagyon vékony srác volt. Mintha az első széllökés fellökte volna. Az elvégzett munkával, a meghozott áldozatokkal elődlegesen férfivá érett, másodsorban pedig nagyszerű játékossá vált. A sikerre született. Mindig is hittem abban, hogy topjátékos lesz belőle, mindig az edző rendelkezésére állt, bármit is kértek tőle.”
picture

Jorginho Verona Livorno 2013 AP/LaPresse

Fotó: LaPresse

„Igazságtalannak tartottam a kritikákat. Nem annyira feltűnő a játéka, de a maga egyszerűségével hatalmas jelentőséggel bír a csapatai számára. Jorginho bárki mellett képes futballozni, rettentő intelligens és alázatos, akármilyen játékrendszerhez képes alkalmazkodni. Nagyon bosszantott, amikor elhagyta a Veronát a Napoliért, mert meg akartam tartani. Búcsúzóul adtam neki egy Louis Vuitton bőröndöt, és azt mondtam neki, szüksége lesz rá, hogy beutazhassa a világot a futballjával.”
Gyönyörű jelenet volt, ahogyan a földre rogyott a Real Madrid elleni BL-elődöntőt követően. Egy gyerekkori álom beteljesülése.
2014-ben Rafael Benítez volt a Napoli edzője, de Jorginho Maurizio Sarri érkezését követően bontakozott ki igazán új klubjában. A láncdohányos toszkán taktikus rendszerében a világ egyik legjobb mélységi irányítója vált belőle, így senkit sem ért váratlanul, hogy Sarri vitte magával a Chelsea-hez, amikor 2018-ban elfogadta a londoniak ajánlatát. Beszédes, hogy Pep Guardiola is győzködte a játékost azon a nyáron, ő mégis mesterét követte – ezt később fel is használták ellene.
Amikor épp hullámvölgybe került a csapat, sokan a szemére vetették, hogy csak a mentor-tanítvány kapcsolat miatt kapott helyet a kezdőben, el is nevezték „Sarri fiának”. Jorginho tudásáról és személyiségéről azonban sokat elárul, hogy az edző távozása óta még meghatározóbb játékos lett belőle, Frank Lampard alatt ő lett a csapatkapitány-helyettes Cesar Azpilicueta mögött. Billy Gilmour, a Chelsea egyik fiatalja vezérként jellemezte, emellett elárulta, hogy gyakran kapott tőle tanácsokat.
Mostanra sikerült eljutni odáig, hogy már nem csak a csapattársak és az edzők ismerik el a tudását, de a szélesebb közvélemény is. Azt követően, hogy Thomas Tuchel alatt egyértelműen szintet lépett a játéka, egyre többen jöttek rá arra, melyek a brazil-olasz középpályás legfőbb erényei. „Ő a folyamatosságért felelős játékos, ahogyan hívjuk őket, mert magas szinten és tempóban tudja járatni a labdát” – mondta róla Mark Hughes.
picture

Thomas Tuchel celebrates Chelsea's Champions League quarter-final win with Jorginho

Fotó: Getty Images

„Remek szögeket nyit a passzaival, amivel területet biztosít a vonalak között szereplő játékosoknak. Érti a futballt. Az olasz játékosoknál gyakori, hogy nagyon intelligensek és taktikailag elmések. Tudják, mire van szükségük a különböző játékrendszerekben, képesek megoldani azt, amit az edzőjük elvár tőlük. Ő pont ilyen, mert feldolgozza az információt, kommunikál a társakkal, amellyel hatással van a mérkőzésekre.”
Jorginho családját és korábbi edzőit azonban az teheti igazán büszkévé, hogy mind a mai napig rendkívül szerény ember maradt. Bármerre járt, mindenhol barátságokat kötött, képes volt leküzdeni az öltözőn belüli kulturális korlátokat. Londonba való megérkezését követően villámgyorsan megtanult angolul, és hamar megtalálta a közös hangot Mason Mounttal. Mario Melchiot, a Chelsea egyik korábbi játékosa szerint még ennél is többet jelent Jorginho az öltözőn belül.
Olyan ember, aki derűt visz magával. Állandóan mosolyog és viccelődik. Vicces ember. Van, hogy megölel. Őszinte ember.
Sikerei és kedélyessége ellenére még mindig nem teljesen elégedett önmagával, megítélése szerint ugyanis nem sikerült bizonyítania, hogy jobb futballista lenne, mint az édesanyja. „Mindig is jobb lesz nálam” – válaszolta, amikor a karrierjére legnagyobb hatást gyakorló személyről kérdezték. Természetesen az, hogy BL-győzelemhez segítette a Chelsea-t, különleges pillanat volt az életében: „Minden eszembe jutott, amin keresztül kellett mennem, hogy eljussak idáig.”
Forrás: Goal

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés