Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Döcögős kezdés után történelmi siker, de vezére nélkül áll ki a negyeddöntőre a világbajnokot kiejtő svájci válogatott

Wojciechowski Patricia

Publikálva 02/07/2021 - 17:13 GMT+2

Az Európa-bajnokság egyik nagy meglepetését szolgáltatta, hogy a svájci válogatott 3:1-es hátrányból felzárkózva, tizenegyespárbajban legyőzte a világbajnok Franciaországot, és bejutott a legjobb nyolc közé. Nem kezdődött túl jól a torna a svájciak számára, nyolcaddöntős győzelmükkel azonban komoly gátat törtek át.

Svájc kiejtette a világbajnokot

Fotó: Getty Images

A svájciak számára először a csoportkörből való továbbjutás is veszélyben volt, majd az Eb egyik legnagyobb meglepetését okozták, a negyeddöntőben Spanyolország ellen viszont kénytelenek nélkülözni vezérüket.

Egy döntetlen Walesszel, majd egy 3:0-s vereség Olaszországtól: így kezdődött az Európa-bajnokság a svájci válogatott számára, mely utolsó csoportmérkőzésén győzelmi kényszerbe került, hiszen a továbbjutása is veszélyben forgott két meccs után. Törökország ellen végül a nagy gólok mérkőzésén nyertek a svájciak, és csoportharmadikként továbbmentek.
A torna kezdeti fázisában elég komoly kritikacunami érte a játékosokat, a svájci sajtó és a szurkolók egy része is nehezményezték, hogy Granit Xhaka, Manuel Akanji és Nico Elvedi frissen festett szőke frizurával jelentek meg az olaszok elleni mérkőzésre, miután külön fodrász érkezett hozzájuk az edzőközpontba, az olaszoktól elszenvedett sima vereség után könnyű célpontnak bizonyultak. Manuel Akanji nővére, Sarah erre a közösségi médiában támadt a sajtóra, sérelmezve, hogy minden egyes válogatott tornán a játékosokat támadják, véleménye szerint különösen Xhaka kap indokolatlanul sok kritikát. A kezdeti feszültségek a továbbjutás kiharcolásával csökkentek, a franciák legyőzése óta pedig egészen más hangulat veszi körbe a svájci válogatottat.
Vladimir Petkovicék történelmet írtak, hiszen korábban még sosem jutott Svájc a negyeddöntőbe Európa-bajnokságon, világbajnokságon is 1954-ben jártak utoljára ilyen magasságokban. Pedig bőven lett volna erre lehetőségük az elmúlt időszakban, 2004 óta egy kivételével minden egyes válogatott versenyre kijutott a Nati, az elmúlt években általában az jellemezte az együttest, hogy a csoportkörben kiesnek, vagy a csoportkört túlélik, majd a nyolcaddöntőben egy erősebb ellenféltől vereséget szenvednek. A 2016-os Eb különösen fájdalmas lehetett számukra, hiszen az egyenes kieséses szakaszban a hasonló szinten lévő Lengyelország ellen tizenegyesekkel búcsúztak. Idén a franciák elleni büntetőpárbajban valamelyest visszaadta a sors, amit öt évvel ezelőtt elvett, és a nagy visszazárkózás továbbjutást ért a világbajnok ellen.
picture

Svájc tizenegyesekkel győzte le Franciaországot

Fotó: Getty Images

A svájciak jó szereplése hosszú folyamat eredménye, hisz évek óta állandó résztvevői a világeseményeknek. Rendszeresen meglepetésegyüttesként kiáltották ki őket az adott torna előtt, legkésőbb a nyolcaddöntő azonban mindig a végállomást jelentette számukra. 2002-ben a válogatott magját alkotó játékosokkal, mint Xhaka, Seferovic és Rodriguez, Svájc U17-es Eb-t, majd vb-t nyert, a mostani svájci válogatott tagjai nemzetközi topbajnokságokban játszanak, és egy-egy klasszisuk is akad. A Szarajevóban született Petkovic mellett a válogatott 26 játékosából 18-an bevándorló háttérrel, főleg balkáni gyökerekkel rendelkeznek, ezért a válogatott az elmúlt években sokszor politikai viták és társadalmi kérdések főszereplőjévé vált, jóval nagyobb figyelmet, és adott esetben jóval több kritikát kaptak, mindez gyakran feszültségforrássá emelkedett. Akár a 2018-as vb-n a Szerbia elleni 'albán sasos' ünneplés, vagy mikor a korábbi csapatkapitány Stefan Lichtsteiner egy 2015-ös interjúban "igazi" és "másik” svájciakról beszélt. A rendszeres sajtókritikák, s az állandóan felmerülő identitáskérdés árnyékában az évek óta tartó építkezés és a meglehetősen erős játékoskeret ezen az Eb-n nagy sikerré álltak össze, valaha volt legjobb Eb-szereplését érte el a svájci válogatott.
A Spanyolország elleni negyeddöntőben ismételten nem Svájc számít esélyesnek, különösen megnehezíti az együttes dolgát, hogy sárga lapos eltiltása miatt Granit Xhaka nem játszhat. Az Arsenal focistája képességei és távoli lövései mellett vezérként is fontos szerepet tölt be a svájci válogatottban, a Franciaország elleni nyolcaddöntő során erősen érződött mindez. A várakozások alapján a Borussia Mönchengladbach játékosa, Denis Zakaria pótolhatja Xhakát, Shaqiri szerint pedig annyira egyben vannak, mint csapat, hogy Spanyolország ellen mindenki vezérré tud válni. A korábbi svájci válogatott, Alexander Frei úgy gondolja, Xhaka hosszú távon pótolhatatlan, egy mérkőzés erejéig azonban megoldható hiánya.
picture

Xhaka és Seferovic

Fotó: Getty Images

Ottmar Hitzfeld, aki edzőként Bajnokok Ligája-győztes a Borussia Dortmunddal és a Bayern Münchennel, majd 2008 és 2014 között hat éven át a svájci válogatottat irányította, a német Sportbuzzernek arról beszélt, nem érte váratlanul, hogy idáig jutott az együttes, hiszen a svájciak minőségi kerettel rendelkeznek, és a túlélt nyolcaddöntő után felszabadultan léphet pályára Vladimir Petkovic csapata.
Aki kiejti Franciaországot, Spanyolország ellen is képes lehet továbbjutni. Lehetségesnek tartom. Ez már nem az a Spanyolország, amely 2008 és 2012 között nagyban dominálta a játékot.
Spanyolország hasonlóan drámai mérkőzésen jutott tovább Horvátország ellen, mint negyeddöntős ellenfele. A Szentpéterváron sorra kerülő találkozón minden bizonnyal rajtuk lesz a nagyobb teher, a már így is óriási sikert elérő svájciak elvárások nélkül focizhatnak.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés