Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ma a foci-vb-n: Senki sem érdemli meg nála jobban a vb-trófeát? Igazi nagyágyúk a csütörtöki programban

Eurosport Magyarország

Frissítve 24/11/2022 - 09:38 GMT+1

Csütörtökön a G és H csoport küzdelmei is megkezdődnek a katari labdarúgó-világbajnokságon. A végső győzelemre is esélyes Brazília, és a vélhetően utolsó vb-jén szereplő Cristiano Ronaldo is pályára lép, de találunk a kínálatban titkos esélyesnek kikiáltott csapatot (Szerbia és Uruguay), és hatalmas világsztárokat is, akik annak reményében lépnek pályára, hogy a csapatuk nem jut Argentína sorsára.

Ma a foci-vb-n: Senki sem érdemli meg nála jobban a vb-trófeát? Igazi nagyágyúk a csütörtöki programban

Fotó: Getty Images

Csütörtökön a G és H csoport küzdelmei is megkezdődnek a katari labdarúgó-világbajnokságon, ahol a vb egyik nagy esélyese, két lehetséges meglepetéscsapat és persze egy sor világsztár is feltűnik a programban.
A vb egyik legnagyobb esélyesének tartott Brazília kifejezetten nehéz mérkőzéssel kezdi meg a szereplését, ugyanis Szerbia jelentős játékerőt képvisel az elmúlt másfél év eredményei alapján. A G csoport másik találkozóján Svájc és Kamerun csap össze, mindkét csapatnak nagy szüksége lenne egy erős kezdésre, ha túl akarnak jutni a csoporton. A H csoportban Uruguay és a Koreai Köztársaság, valamint a 2016-os Európa-bajnok Portugália és Ghána szerepel. Igen, ha is tele lesznek a hírek Cristiano Ronaldóval, vagy így, vagy úgy.
A napi programot, híreket, a tabellákat és a torna további menetrendjét ezen a linken találjátok. De ha körülnéztek az oldalon, a foci-vb-s tippjátékunkat, és az egyes meccsek részletes statisztikáit is ajánljuk figyelmetekbe. Sőt, a vb előtt utánajártunk néhány "ismeretlen" tehetségnek, akiknek ugródeszka lehet az idei vb, a csütörtöki napon a 11 kiválasztott fiatalból többen is bemutatkozhatnak élesben.

Svájc-Kamerun, kezdés: 11:00

Ígértünk nagyágyúkat, egyből az első csütörtöki meccsen beköszönnek páran az európai topligákból: itt lesz Yann Sommer a Borussia Mönchengladbachból, Granit Xhaka az Arsenalból, Manuel Akanji a Manchester Cityből vagy Denis Zakaria a Chelsea-ből, és a lista még nem ér itt véget.
A sorozatban ötödik vb-je felvezetéseként Svájc kétgólos vereséget szenvedett Ghánától, míg Kamerun immár négy találkozó óta nyeretlen, pedig nem világverő csapatokkal mérkőzött meg, hanem az üzbégekkel, a dél-koreaiakkal, a jamaicaiakkal és a panamaiakkal.
A kameruni válogatott eddigi hét vb-jén csupán egyszer jutott tovább a csoportjából, míg európai riválisa az előző négy vb-ből háromszor is a nyolcaddöntőben fejezte be a szereplését.
A várható kezdőcsapatok:
Svájc: Sommer - Rodriguez, Akanji, Elvedi, Widmer - Xhaka, Freuler - Shaqiri, Sow, Vargas - Embolo
Kamerun: Onana - Tolo, Castelletto, Nkoulou, Fai - Toko Ekambi, Hongla, Anguissa, Mbeumo - Aboubakar, Choupo-Moting
picture

Kamerun erreicht mit Choupo-Moting das Achtelfinale

Fotó: SID

Uruguay-Koreai Köztársaság, kezdés: 14:00

A csoportból elsőként a világranglistán 14. dél-amerikai és a 28. helyet elfoglaló távol-keleti együttes lép pályára - magyar idő szerint - 14 órától al-Rajjanban. Világbajnokságon legutóbb a 2010-es torna nyolcaddöntőjében futottak össze a felek, Luis Suárez duplájával akkor 2-1-re nyert Uruguay. Azóta két felkészülési mérkőzést játszottak, 2014-ben az uruguayi, négy éve a dél-koreai válogatott nyert egy góllal.
A találkozót elsősorban a kiváló uruguayi támadók - Suárez mellett a keret tagja Edinson Cavani és Darwin Núnez is -, illetve a jól szervezett dél-koreai védelem egymásnak feszülése döntheti el. Utóbbit jól jellemzi, hogy az ázsiai selejtezők harmadik szakaszában tíz meccsen mindössze háromszor vették be az ellenfelek a Koreai Köztársaság kapuját. Az ázsiai csapat korábbi tíz részvételéből csupán kétszer jutott túl a csoportkörön: a 2010-es nyolcaddöntő, illetve a társházigazdaként elért 2002-es menetelés végén megszerzett negyedik hely a mérleg.
A kétszeres győztes Uruguay az elmúlt három tornán egyaránt elérte a kieséses szakaszt, ehhez idén várhatóan fontos lenne a három pont begyűjtése a csoport nyitómeccsén.
A várható kezdőcsapatok:
Uruguay: Sergio Rochet - Guillermo Varela, Diego Godín, José Giménez, Mathías Olivera - Rodrigo Bentancur, Matías Vecino, Federico Valverde - Luis Suárez, Edinson Cavani, Darwin Núnez
Koreai Köztársaság: Kim Szung Kju - Kim Mun Hvan, Kim Jung Kvon, Kim Min Dzse, Kim Csin Szu - Csong Vu Jong, Hvang In Bom, Li Dzse Szung - Hvang Hi Csan, Szon Hung Min, Hvang I Dzso
picture

Darwin Nunez (L) and Luis Suarez (R)

Fotó: Getty Images

Portugália-Ghána, kezdés: 17:00

A dohai Portugália-Ghána találkozó előtt kétségkívül a legfelkapottabb beszédtéma az európai csapat kapitányának, Cristiano Ronaldónak viharos elválása klubjától, a Manchester Unitedtől.
A mérkőzés kimenetele szempontjából kulcsfontosságú lehet, mennyire hagy nyomot a nagy port kavart ügy az eddigi négy vb-jén hétszer eredményes ötszörös aranylabdáson, ugyanis a portugálok játéka jelentős részben az ő játékára épül.
A 2006-os negyedik helyet leszámítva a portugál válogatott várakozások alatt teljesített az elmúlt vb-ken, márpedig a nemzeti csapatot az elmúlt évtizedben meghatározó játékosok közül a 37 esztendős Ronaldo és a 39 éves Pepe is minden bizonnyal utolsó világbajnokságán szerepel. Nyitókörös ellenfelükkel egyszer találkoztak, a 2014-es vb 2-1-re megnyert csoportmeccsét épp Ronaldo döntötte el.
A világranglistán 61. Ghána legutóbbi kilenc találkozójából hatot kapott gól nélkül zárt, kérdés, a rangsorban 9. Portugália támadói ellen miként állja majd a sarat a védelem.
A várható kezdőcsapatok:
Portugália: Diogo Costa - Joao Cancelo, Pepe, Rúben Dias, Raphaël Guerreiro - Rúben Neves, William Carvalho, Bruno Fernandes - Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Rafael Leao
Ghána: Lawrence Ati-Zigi - Tarif Lamptey, Daniel Amartey, Alexander Djiku, Baba Rahman - Thomas Partey, Salis Abdul Samed - Kamaldeen Sulemana, Mohammed Kudus, Jordan Ayew - Inaki Williams
picture

Pepe et Cristiano Ronaldo (Portugal - Macédoine du Nord)

Fotó: Eurosport

Brazília-Szerbia, kezdés: 20:00

Az öt végső győzelmével rekorder dél-amerikai együttes nagy önbizalommal várhatja a rajtot, mivel - Argentína nyitófordulós vereségével - immár a leghosszabb, 15 mérkőzésből álló veretlenségi sorozattal rendelkezik a vb-résztvevők közül. Brazília hagyományosan erős támadójátékát olyan világsztárok fémjelzik, mint Neymar, Vinícius és Richarlison, azonban ezúttal remek védelemmel is rendelkezik. Legalábbis ezt bizonyítja, hogy a tavaly nyár óta tartó veretlenségi sorozatának egyetlen meccsén sem kapott egynél több gólt, sőt erre legutóbb több mint két éve volt példa. Ezzel szemben nyolc alkalommal legalább háromszor talált az ellenfelek kapujába.
A Selecaónak hagyományosan nem jelent gondot a csoportkörből való továbbjutás, ráadásul az első szakaszban 15 találkozó óta veretlen, legutóbb 1998-ban Norvégiától szenvedett vereséget.
Az 1994-ben világbajnok brazil labdarúgó-válogatott legendás csatára, Romário nyílt levélben bíztatta honfitársait, akik arra készülnek, hogy megszerzik Brazília hatodik vb-trófeáját.
A levelet, melynek címe "Neymarnak", a The Players Tribune című internetes szaklap jelentette meg, s ebben a jelenleg politikusként dolgozó 56 éves ex-futballista úgy fogalmazott, eljött Neymar ideje.
Senki nem érdemli meg nálad jobban, hogy hazahozd a hatodik vb-trófeát. Bízom benned. Helyesebben, egész Brazília bízik benned.
"Pontosan tudom, hogy most hogyan érzed magad. Csak add önmagad, bármilyen módon is kritizálnak az emberek" - üzent Neymarnak Romário, aki hozzátette, a média, a szurkolók és az ellenfelek csak akkor csodálják a brazilokat, ha úgy érzik, megfelelő a hozzáállásuk.
picture

Neymar Jr. of Brazil reacts prior to a match between Brazil and Colombia as part of FIFA World Cup Qatar 2022 Qualifiers at Neo Quimica Arena on November 11, 2021 in Sao Paulo, Brazil

Fotó: Getty Images

Szerbia Jugoszlávia felbomlása óta önálló országként még nem jutott el a kieséses szakaszig, most viszont erre minden esélye megvan. Dragan Stojkovic szövetségi kapitány tavaly márciusi kinevezése óta a keretben lévő klasszisok képességeinek megfelelő eredményeket ér el, így többek között a portugálokat megelőzve veretlenül jutott ki a katari tornára, idén pedig feljutott a Nemzetek Ligája élvonalába is.
A magyar válogatott számára különösen érdekes a déli szomszéd szereplése, mivel azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepel majd vele márciustól. A két csapat tavaszi barátságos mérkőzésén a szerbek 1-0-ra nyertek Budapesten.
A várható kezdőcsapatok:
Brazília: Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Sandro - Casemiro, Paqueta - Raphinha, Neymar, Vinicius - Richarlison
Szerbia: V. Milinkovic-Savic - Milenkovic, S. Mitrovic, Pavlovic - Zivkovic, Gudelj, S. Milinkovic-Savic, Kostic - Tadic - Vlahovic, Jovic
Forrás: részben MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása