Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Svájcot jó lett volna elkerülni, de nem kapott teljesíthetetlen feladatot a magyar válogatott

Németh Dániel

Frissítve 04/12/2023 - 15:35 GMT+1

Szombat este kisorsolták a 2024-es Európa-bajnokság csoportjait, ami a magyar válogatott szempontjából rosszabbul is alakulhatott volna: Németországgal, Skóciával és Svájccal került egy négyesbe. Papíron az első kalapból nem kaphatott volna könnyebb, de legalábbis rosszabb formában lévő ellenfelet Marco Rossi csapata, a negyedikből viszont az egyik legkeményebb érkezett.

Marco Rossi, Murat Yakin, Julian Nagelsmann - Fotó: Odd Andersen

Fotó: AFP

Nem könnyű a magyarok Eb-csoportja, de oldottak már meg nehezebb feladatot is Szoboszlaiék.

Három évvel ezelőtt úgy készült a válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra, hogy mindenki tudta: már a pontszerzés is bravúr lenne Marco Rossi csapatától. Ehhez képest nem csak, hogy szépen helytálltak Szalai Ádámék, de Franciaországgal és Németországgal is döntetlent játszottak, utóbbi úgy lett 2-2, hogy kétszer is mi szereztük meg a vezetést.
A szombati sorsolás alapján 2024-ben merészebb célokkal utazhat a németországi világbajnokságra a válogatott, ezúttal ugyanis egy sokkal kiegyenlítettebb négyesbe került. A németeket most sem kerültük el (aminek nem biztos, hogy mi örülünk kevésbé), rajtuk kívül az Eb-selejtezőt meglepő magabiztossággal teljesítő Skócia, valamint Svájc (itt biztosan mi örülünk kevésbé) vár a csapatra.
Röviden megpróbáltuk összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat a leendő ellenfelekről.

Németország

A német szövetség a biztosra akart menni, amikor Joachim Löw utódját kereste, ezért egy olyan edzőt választott, aki dolgozott már a válogatottnál, ráadásul klubszinten is nagyszerű eredményekkel rendelkezett. Hansi Flick alatt Németország szépen, de csapnivaló hatékonysággal futballozott, aminek egy csalódást keltő világbajnokság lett az eredménye, 2018 után 2022-ben is a csoportban búcsúzott a Nationalelf.
picture

Hansi Flick és Julian Nagelsmann

Fotó: AFP

Flicknek a vb ellenére bizalmat szavazott a szövetség, a BL-győztes edző kísérletezése azonban kudarcba fulladt. A világbajnokság utáni barátságos mérkőzésekből mindössze egyet tudtak megnyerni a németek (Peru, 2-0), hazai pályán 3-3-as döntetlent játszottak Ukrajnával szemben, emellett kikaptak Belgiumtól, Lengyelországtól, Kolumbiától és Japántól. Utóbbitól egészen megalázó módon, 4-1-re.
A német szövetség ezt látva olyat tett, amit fennállása óta még soha: kirúgta a kapitányát.
Egyelőre Julian Nagelsmannal sem alakultak sokkal jobban az eredmények. Noha az USA-t megverték 3-1-re, Mexikó ellen már csak 2-2-es döntetlenre futotta, majd kikaptak Törökországtól és Ausztriától is. Nagelsmann egyelőre inkább a Flick által is járt utat követi: próbálja összeilleszteni a Lego-darabokat, elsőre hajmeresztőnek tűnő megoldásokkal is kísérletezik (Kai Havertz bal oldali szárnyvédőként), relatíve kevés eredménnyel.
A legnagyobb problémájuk épp az, hogy még nem sikerült meghatározni a jelenlegi német válogatott identitását, és már csak fél éve van Nagelsmannak, hogy megfogalmazza a helyes választ. Ma még lehetetlen megmondani, rátalál-e a helyes útra nyárig a német csapat, mindenesetre december elején még egyértelműen kijelenthetjük: az első kalapból messze a németek a legkellemesebb ellenfél, hiába ők a házigazdák.
Magyarország - Németország
Az örökmérleg nem lehetne sokkal kiegyenlítettebb (12-12-13), de ami sokkal fontosabb: a magyar válogatott a legutóbbi három tétmeccsén nem kapott ki Németországtól, pedig kétszer idegenben szerepelt.
2021-ben az Eb-n 2-2-es döntetlent játszott a két csapat, a 2022-es Nemzetek Ligája-mérkőzésen pedig 1-0-ra győzött a magyar válogatott Szalai Ádám góljának köszönhetően. A kettő között egy hazai 1-1-et találunk az eredmények között, szintén a Nemzetek Ligájából.
picture

Szalai Ádám

Fotó: Eurosport

A ma ismert német válogatottat mintha csak Marco Rossi csapatának találták volna ki: a felállt védelmekkel gyakran meggyűlik a bajuk és az átmenetekben is sebezhetőek, nyárig azonban mindkét téren fejlődhetnek a házigazdák.

Skócia

2021-ben a skót válogatott 25 év szünet után játszhatott újra Európa-bajnokságon, a következőre azonban nem kellett negyed évszázadot várniuk, hiszen 2024-ben is ott lesznek a mezőnyben. Pedig túlzás lenne azt állítani, hogy könnyű dolguk volt a selejtezőben, hiszen olyan válogatottakat ütöttek el a biztos továbbjutástól, mint az Erling Haalanddal és Martin Ødegaard-ral felálló Norvégia, vagy a Khvicha Kvaratskelia vezette Grúzia.
A magyar válogatott szempontjából kevésbé örömteli, hogy kifejezetten jól működött a skótok védelme, a meccsek felében nem kaptak gólt, összességében pedig nyolcszor találtak utat a kapujukba. Ebben benne van a norvégokkal játszott 3-3 is, aminek már nem volt különösebb tétje a skótok szempontjából, hiszen egy körrel korábban bebiztosították a második helyüket a csoportban.
Steve Clarke szövetségi kapitány nagy felfedezettje Scott McTominay volt. Persze nem egy új játékosról van szó, hiszen a Manchester United középpályása 2018 óta szerepel a skót nemzeti csapatban, Clarke újítása csupán az volt, hogy támadóbb szerepkörbe helyezte a középpályást, aki ezt 7 találattal hálálta meg a selejtezősorozatban, köztük egy spanyolok elleni duplával.
picture

Scott McTominay a skót válogatottban

Fotó: Getty Images

A skótoknál persze nem csak McTominayt érdemes külön kiemelni, a keret nagy része az angol első vagy másodosztályban szerepel, és topligás légiósaik is akadnak, mint például Kieran Tierney (Real Sociedad) vagy Lewis Ferguson (Bologna).
Létszámban és mennyiségben is a védelem két szélén állnak a legjobban a skótok, ahol változatlanul Andy Robertson a legnagyobb név Tierney mellett, a fiatalabbak közül pedig érdemes kiemelni Aaron Hickey-t (Brentford) és Nathan Pattersont (Everton).
Magyarország - Skócia
A magyar válogatott most először játszhat tétmeccset Skócia ellen, a barátságos mérkőzéseken négy magyar és három skót győzelem mellett két döntetlen született. A legutóbbi találkozóhoz 2018-ig kell visszamenni az időben, azt az összecsapást a skótok nyerték 1-0-ra Matt Phillips góljával. Túl sok mindent persze abból a meccsből nem lehet kiolvasni, hiszen mindkét sikeredző egy kicsivel később ült le a válogatott padjára, nálunk épp George Leekensnek hívták a kapitányt.

Svájc

A svájciak számára kiválóan indult az Európa-bajnoki selejtezősorozat, Fehéroszországot 5-0-ra verték idegenben, Izraelt 3-0-ra győzték le hazai pályán, majd hozták az Andorra elleni kötelező meccset is. Innentől kezdve viszont megtorpant a lendületük, a hátralévő hét meccsükből már csak egyet nyertek meg, méghozzá az Andorra elleni hazait.
A válogatottat 2021 óta irányító Murat Yakin számára ez mindenképp intő jel lehet, mint ahogyan az a tény is, hogy a selejtező alatt kevésbé működött a svájciak védekezése, a fehéroroszoktól három gólt kaptak hazai pályán, de Koszovó és Románia is 2-2-es döntetlenre kényszerítette Svájcot.
picture

Murat Yakin a katari világbajnokságon

Fotó: Eurosport

Nyárig azonban lesz idő csiszolni a csapat játékán, az pedig nyilvánvaló, hogy a játékerő alapján Svájc nem a negyedik kalapba tartozik. Jelenleg talán nincs olyan sztárja a csapatnak, mint amilyen a magyarnak Szoboszlai, de a keret nagy részét topligás játékosok alkotják, a teljesség igénye nélkül Granit Xhaka (Bayer Leverkusen), Manuel Akanji (Manchester City), Yann Sommer (Inter) vagy épp Noah Okafor (Milan).
Természetesen nem szabad megfeledkezni a 119-szeres válogatott Xherdan Shaqiriről sem, aki ugyan ma már az MLS-ben játszik, mind a mai napig meghatározó játékosa a válogatottnak.
Magyarország - Svájc
Bár a magyarok mérlege pozitív a svájciakkal szemben (30 győzelem, 5 döntetlen, 11 vereség), tétmeccsen legutóbb 1981-ben győztük le őket, akkor hazai pályán 3-0-ra nyertünk Nyilasi Tibor duplájával és Fazekas László góljával.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem is játszottunk sűrűn Svájccal, 2000 után csupán három alkalommal. Legutóbb a 2018-as világbajnokság selejtezőjében kerültünk velük szembe, akkor hazai pályán 3-2-re, idegenben 5-2-re kaptunk ki tőlük.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés