Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csak a Dortmund akadályozhatja meg a Bayernt, hogy sorozatban tizedszer bajnok legyen

Németh Dániel

Publikálva 09/05/2021 - 14:21 GMT+2

És még ehhez is teljesülnie kell néhány feltételnek. Leginkább annak, hogy a Dortmund meg tudja tartani két legnagyobb sztárját, Jadon Sanchót és Erling Haalandot.

Jadon Sancho és Erling Haaland

Fotó: Getty Images

Sorozatban kilencedik alkalommal nyerte meg a Bayern München a német bajnokságot, és egyelőre nehéz elképzelni, hogy valaki meg tudja akadályozni őket a tizedik cím megszerzésében. Erre talán csak a Borussia Dortmundnak lehet némi esélye.

Túlontúl sok izgalmat ez az idény sem hozott Németországban, a címvédő és tavalyi BL-győztes Bayern München ezúttal is átgázolt a mezőnyön, hétvégi eredményeket követően biztossá vált, hogy sorozatban kilencedik alkalommal kerül a klubhoz a salátástál. Ha volt is olyan szakasza a bajnokságnak, amikor felcsillant némi remény, hogy esetleg szoros lehet a vége, a müncheniek elég gyorsan eloszlatták a kételyeket, így komolyabb küzdelem csak a többi dobogós helyért alakult ki.
Legutóbb 2012-ben fordult elő, hogy nem a Bayern München zárt a Bundesliga első helyén, akkor a Jürgen Klopp vezette Borussia Dortmund lett a bajnok. Azóta, ha nem is mindig meggyőző teljesítménnyel, de rendre a bajorok húzták be a bajnokságot, korábban nem látott dominanciát felépítve ezzel Németországban. Azok számára, akik meglepetésben reménykednek, rossz hír lehet, hogy továbbra sem látszik, mi akadályozhatná meg az újabb sikerekben a Bayernt.
Egy évvel ezelőtt a Juventus ünnepelhette sorozatban kilencedik Scudettóját, ám annak a győzelemnek egészen más volt az íze, a torinóiak ugyanis egyértelműen leszállóágba kerültek. Ráadásul közben egy olyan csapat is feltűnt, amelyik nem csak kihívója lehetett az olasz bajnoknak, de bizonyos tekintetben már eleve erősebbnek tűnt, 2020/21-ben ennek megfelelően az Inter megszakította a Juventus győzelmi és saját nyeretlen szériáját.
Németországban szó sincs semmi ilyesmiről, sőt, tulajdonképpen az előző évek trendjének megfelelően a Bayern München épp a riválisok kárára erősödhet meg a következő idényre. Az előző szezonban ezüstérmes és jelenleg is második helyen álló RB Leipzig leginkább piacképes védője, Dayot Upamecano már februárban megállapodott a müncheniekkel, azóta pedig az is kiderült, hogy Julian Nagelsmann veszi át a távozó Hansi Flick helyét a kispadon.

Két szezon leforgása alatt tehát a Lipcse elveszíti legeredményesebb támadóját (Timo Werner), két tehetséges védőjét (Ibrahima Konatéra a Liverpool csapott le) és azt az embert, aki a padról új szintre emelte a projektet.

Ismerve a Red Bull projekt működését, hosszú távon nem kell félteni a Leipziget, ám azért azt elég nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy jövőre nem lesznek harcban az első helyért. A védelemben Mohamed Simakan és Josko Gvardiol lesz az új ember, a kispadon pedig a Salzburgnál szép sikereket elérő Jesse Marsch kapta meg a bizalmat. Figyelembe véve az újjáépítés mértékét, már az komoly teljesítmény lenne, ha sikerülne a BL-t garantáló top 4-ben zárni.
picture

Julian Nagelsmann nyártól a Bayernt irányítja, így a Leipzignél új korszak kezdődik.

Fotó: Getty Images

Csupán egyetlen klubnak lehet esélye megszakítani a Bayern München hegemóniáját, ám a Dortmundnak is csak bizonyos feltételek mellett. Idén a csapat teljesítménye alulmúlta a várakozásokat, így Lucien Favre-tól már az idény közben megváltak, és az ideiglenesen kinevezett Edin Terzic vette át az irányítást. Az eredmények vele is csak lassan javultak, sokáig a BL-indulás is veszélyben forgott, jelenleg pont a negyedik helyen állnak a bajnokságban.
Terzic dicséretére annyit mindenképpen el lehet mondani, hogy az idényt gyengén kezdő Jadon Sanchót sikerült formába hoznia. Az angol szélső a Német Kupában (ahol döntőt fog játszani a Dortmund) öt mérkőzésen négy gólt és ugyanennyi előkészítést jegyzett, a Bundesligában pedig 24 találkozón 19 találatban működött közre – a Leipzig elleni rangadón például duplával vette ki a részét csapata 3-2-es sikeréből.
Miközben Sancho a kupában vette vállára a Dortmundot, a többi sorozatban elsősorban Erling Haaland góljai jelentették a támaszt. A fiatal norvég 38 meccsen 37 gólt szerzett, amely teljesítménnyel már a legnagyobb klubok figyelmét is felhívta magára. Ők ketten nem csak a Bundesliga szintjén számítanak kiemelkedő tehetségeknek, de világviszonylatban is az elithez tartoznak.
Két ilyen klasszissal, kiegészülve egy rendkívül tehetséges edzővel, Marco Roséval talán beleszólhatna a Dortmund a német bajnoki címért folytatott versenybe. Rose szintén a Red Bull-rendszer egyik produktuma, a Borussia Mönchengladbach előtt két éven át volt a Salzburg edzője, eddigi pályafutása során mindenhol kiváló eredményeket ért el. Dortmundban kiemelkedően tehetséges keretet igazgathat, az egyik fő feladata épp a fiatalok felépítése lesz.
A fő kérdés természetesen az, hogy sikerül-e megtartani Haalandot és Sanchót a nyáron. Michael Zorc sportigazgató Sancho esetében elismerte a Manchester United kitartó érdeklődését, ám eddig az angolok nem tettek elfogadható ajánlatot. Zorc egyébiránt egy szóbeli megállapodást is megemlített, ami a klub és a játékos között jött létre: a Dortmund ígéretet tett Sanchónak, hogy ha valaki felkínálja az elfogadhatónak tartott összeget, távozhat.
Erlinggel azonban nincs ilyen megállapodásunk – hangsúlyozta a sportigazgató.
Haaland iránt talán még Sanchónál is nagyobb az érdeklődés: a Real Madrid, a Barcelona, a Manchester United és City, valamint a Chelsea és a Liverpool is megjelent vele kapcsolatban a sajtóban. A klub álláspontja szerint a norvég nem eladó, ugyanakkor állítólag a szerződésében 2022-től életbe lép egy 75 millió eurós kivásárlási opció, ami azt jelentheti, hogy egy pofátlanul nagy ajánlat esetén megváltozhat a vezetők véleménye – legalábbis Mino Raiola, Haaland ügynöke szerint.
picture

Erling Haaland - megy vagy marad?

Fotó: Getty Images

Hans-Joachim Watzke vezérigazgató ellenben azt mondta: Sancho „kivételes ajánlat” esetén távozhat, Haalanddal viszont számolnak jövőre is. „Nincsenek alternatív terveink. Beszélni fogunk Erlinggel, az édesapjával, illetve az ügynökével, Mino Raiolával. Azt szeretnénk, hogy boldog legyen nálunk, és meggyőződéssel lövöldözné a gólokat. Más lehetőséggel nem számolunk” – fogalmazott Watzke.
A klub egykori középpályása, Nuri Sahin úgy gondolja, a Dorrtmund képes lehet megtartani Haalandot, ám ehhez előbb biztosítani kell a BL-indulást. „Dortmund-szurkolóként bízom abban, hogy marad. De ez persze az ő döntése. Sokan vannak körülötte, akik beszélnek hozzá, segítenek neki, felvázolják a Dortmund mellett és ellen szóló érveket, de a végén ő dönt arról, marad-e. A szerződése még pár évig érvényes, így ha a klub nem akarja elengedni, azt nyomatékosítani tudja.”
Őszintén szólva nem látok nagy problémát. Szerintem a Dortmund bejut a BL-be, Haaland pedig legalább egy évig marad, mindenki boldog lesz.
Amennyiben a Dortmundnak sikerülne egyben tartani a mostani csapatot – Sanchóval és Haalanddal – azzal üzenetet küldene a klub: leginkább azt, hogy szeretnének kihívókká válni a Bundesligában. Elnézve a többi klub lehetőségeit és aktuális állapotát, legfeljebb a Dortmund bízhat abban, hogy letaszítják a trónról a Bayern Münchent, ha viszont a Borussia is a legnagyobb sztárjai nélkül marad, garantált a kiszámítható és unalmas szezon.
Forrás: Goal
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés