A 26 éves focista a Manchester City-vel elveszített egy fontos döntőt idén, az angol válogatottal nem szeretne ugyanígy járni.

Raheem Sterling elég sok kritikát kapott az Anglia-Dánia elődöntő után, hiszen sokan úgy vélték, az angol focista feldobta magát a hosszabbításban, és az ebből fakadó jogtalannak vélt tizenegyesnek köszönhetően győzte le Anglia a hősiesen küzdő, szimpatikus felfogásban pályára lépő dánokat. Ha azonban figyelmen kívül hagyjuk Sterling szerepét a vitatható tizenegyesben, a Manchester City játékosa az angol válogatott egyik kulcsfigurája az Eb-n, a csoportkörben gyakorlatilag az ő góljaival gyűjtögették az angolok a pontokat, és Gareth Southgate is nagyon számít rá. Amennyiben Anglia megnyeri a kontinensviadalt, Sterling a torna játékosa cím egyik esélyesévé lépne elő.
Hiába vannak nagyon jó minőségű támadói, az angol válogatott szerencsésebb sorsolása mellett leginkább stabilitásának és szervezettségének köszönhetően jutott el az Európa-bajnokság döntőjébe, a látványos támadójáték helyett hatékonyságával menetel. Az angolok támadósorának egyik legfontosabb szereplője az a Raheem Sterling, aki a csoportkörben két találattal vette ki részét a csoportelsőségből, az angol válogatott első három gólját egyaránt ő szerezte az Eb-n, a nyolcaddöntőben pedig a Németország elleni nagy fontossággal bíró találkozón a meccs egyik legjobbja volt. Az elődöntőben Simon Kjaer öngólja során ő érkezett a labdára, és a már említett tizenegyest is ő harcolta ki, az angolok összes támadási kísérletében szerepet játszott valamilyen formában a Dánia elleni mérkőzésen.
Premier League
Olyan pofátlanul gazdagok az angol klubok, hogy csak egymásnak adhatják el a sztárjaikat
27/06/2022 09:57
Sterling a szezon hajrájában nem nyújtott kiegyensúlyozott teljesítményt a Manchester City-ben, Guardiola egyre kevésbé számított rá, az idény végére alig kapott lehetőséget. A BL-döntőben mégis bekerült a kezdőbe, de ott sem remekelt. Az Eb előtt messze nem volt egyértelmű, hogy a 26 éves játékosra ekkora szerep hárul a válogatottban, végül megkapta a bizalmat, és meg is hálálta ezt.

Sterling és Kane: az angol támadások főszereplői

Fotó: Getty Images

Mióta Southgate átvette az angol válogatott irányítását, Sterling 26 gólból vette ki a részét: 15-ször talált be és 11 gólpasszt osztott ki. Miközben a korábbi vb-ken, Eb-ken nem sikerült gólt szereznie, és gyakran meg is találták őt az angol válogatott gyengébb szereplései során, most három találatával még a gólkirályi címre is van egy nagyon minimális esélye.
„Tudjuk, mekkora utat járt be az angol válogatottal, és nagyon boldog vagyok, hogy azt a teljesítményt nyújtja, amire képes. Ha a Wembley-ben is megmutatná, az igazán különleges lenne számára”- beszélt Sterlingről Southgate.
A döntő a Wembley-ben azért is speciális Sterling számára, mert a stadion környékén nőtt fel, miként a Horvátország elleni csoportmeccs után fogalmazott: „mindig is mondtam, hogy ha nagy tornán játszom a Wembley-ben, a hátsó kertemben, akkor betalálok.”

Raheem Sterling

Fotó: Getty Images

Anglia a döntőben Olaszországgal mérkőzik meg azért, hogy 55 év várakozás után ismételten nagy tornát nyerjenek. Az angolok ilyen komoly riválissal, mint az olaszok, nem találkoztak még ezen az Eb-n, így valamelyest arra is fény derül, játékuk egy Olaszország szintű ellenfél esetében is elég hatékonynak bizonyul-e. Sterling jó teljesítményére azonban mindenképp szükségük lesz az angoloknak, ha ünnepelni szeretnének a Wembley-ben.
Forrás: ESPN, goal.com, Sky Sports (részben)
Premier League
Újabb százmilliós bukta jelzi, hogy a Chelsea-nél valami gond van a csatárokkal
23/06/2022 11:45
Premier League
Haaland a Cityben: ha van ideális középcsatár Guardiola számára, ő az
12/05/2022 18:01