44 éve nem látott bravúrra készülnek női kosarasaink - kijutnának az olimpiára

Takács Márton

Frissítve 06/02/2024 - 20:13 GMT+1

Több mint négy évtized telt el a magyar női kosárlabda-válogatott legutóbbi, eddigi egyetlen olimpiai szereplése óta (1980, Moszkva). Székely Norbert csapata már kopogtat a Párizsba vezető ajtón, amin kemény riválisokon keresztül juthat át a héten Sopronból. Az Eb-4. mieinkben benne van a bravúr lehetősége, amellyel kivívhatják a kvalifikációt Kanada, Japán és Spanyolország ellen.

A tavalyi megnyert Eb-negyeddöntő utáni örömkönnyeket Sopronban is szívesen látnánk a mieinktől

Fotó: AFP

Kiss Virág és társai olimpiai kvótáért meccselnek Sopronban a héten.

JÖHET A KORONA AZ EB-4. HELY UTÁN

"Ennek a csapatnak a teljesítményére a párizsi olimpiára való kijutás, és a következő Eb-n szerzett érem tenné fel a koronát. Képesek vagyunk mindkettőre."
Ezt Rátgéber László, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, a magyar női és a férfi kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya nyilatkozta honlapunknak a tavalyi Európa-bajnokság után, amelyen negyedik helyen végeztek Studer Ágnesék.
A következő kosárlabda Eb-re csak 2025-ben kerül sor, az olimpiára viszont idén nyáron, és ehhez hazai pályán, Sopronban teheti meg az utolsó lépéseket Székely Norbert csapata február 8. és 11. között.
Úgy is fogalmazhatunk, hogy a mieink három mérkőzésre vannak Párizstól, és az is lehet, hogy elég egy nyert meccs az üdvösséghez a vb-4. Kanada (világranglista-5.), az olimpiai ezüstérmes Japán (világranglista-9.) és az Eb-ezüstérmes Spanyolország (világranglista-4.) hármassal szemben.
Ennek a sportértéke igen magas lenne, mert a női szakág mindössze egyszer, 1980-ban Moszkvában járt olimpián. 44 év elteltével sikerülhetne újra ez a bravúr.
picture

A magyar válogatott a novemberi, soproni Eb-selejtezőn © MKOSZ

Fotó: facebook

BRAVÚRRA KÉSZÜLVE

Utóbbi kategóriába tartozott már némileg az is, hogy a tavalyi szlovéniai Európa-bajnokságon negyedik helyen végeztek a mieink. Olimpiai selejtezőt ért ez a szereplés, és a két őszi, egyaránt megnyert Eb-selejtező után három borzasztóan komoly parti vár a lányokra.
"Nagyon erős mindegyik, a tapasztalataim alapján mondhatom, hogy Kanada lesz a legerősebb, Japán pedig a legkellemetlenebb ellenfél. A spanyolokat ismerjük talán a legjobban, egyik meccs sem lesz sétagalopp. Fontos a jó felkészülés, mindent ki kell raknunk a pályára." – fogalmazott az Eurosportnak adott interjújában Dubei Debóra csapatkapitány.
Amit az MKOSZ megtehetett, megtette, hazai körülmények között, Sopronban játszik majd a négy fentebb említett csapat, amelyek közül három is párizsi repülőjegyhez jut majd.
Adott az Eb-n látott 12 fős mag, amelyben minimális változások várhatóak csütörtökre. A kontinenstornán látott csapatra támaszkodik a szövkap is, ezt a jelenlegi, 15-ös keret is mutatja, amelyet még csökkent majd hárommal a stáb, és amelyben mindegyik Eb-4. csapattag megtalálható.
picture

Juhász Dorka a magyar kosárlabda egyik legnagyobb értéke © MKOSZ

Fotó: facebook

HIÁNYZÓ IS AKAD

Egy nevet azért hiányolhatunk a listáról, a bő 24-es keretben még ott volt Czukor Dalma. A nyár óta Rómában légióskodó, a Sopronnal Euroligát is nyerő Czukor hamar kulcsember lett új olasz klubjában, nagyszerű számokat produkál, a válogatott decemberi összetartásán is részt vett, de aztán nem kapta meg a lehetőséget a bizonyításra, már az első januári rostán kiesett. Kár.

EURÓPA-SZERTE ELISMERT KVARTETT A PALÁNKOK ALATT

Ahogy a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) cikkében is olvashatjuk, az esélyeinket nagyban növeli Cyesha Goree, Juhász Dorka, Kiss Virág és Határ Bernadett által a nagyszerű magasemberek alkotta négyesünk.
Ez a kvartett rendelkezik minden elemmel a palánk alatti domináns teljesítményhez: magasság, méret, mobilitás és elegendő tudás ahhoz, hogy igazi fejfájást okozzanak az ellenfeleknek.
"Kiss Virág, Goree Cyesha és Határ Bernadett annyira dominánsak magasemberként, hogy csak a legjobbak, a belgák, a spanyolok és a franciák tudták velük felvenni a versenyt" – ezt is Rátgéber említette az Eurosportnak még tavaly. És az a trió azóta az euroligás Schióban pallérozódó Juhász Dorkával erősödött.
Ahogy Kiss tovább fejlődött a török Mersinben játszva, aminek eredményeként a Los Angeles Sparks edzőtáborában szerepelhet majd a május 14-én rajtoló WNBA-szezon előtt. Határ időközben a Salamancához szerződött, Goree pedig a Győr meghatározó tagja.
picture

Szédületes fotó Goree Cyesha-ról és Kiss Virágról a Győr-Mersin Euroliga-meccsről © UNI Győr

Fotó: facebook

TOVÁBBI KULCSJÁTÉKOSOK

Irányítóposzton a francia Flammes Carolo Basket Ardennes-ben szereplő Studer Ágnes az első választás, és olyan clutch playereink vannak, mint a cséká, Dubei Debi, valamint a lehetséges X-faktorunk, a DVTK-val Euroliga-negyeddöntős Lelik Réka, vagy akár a kivételes fizikai paraméterekkel bíró Aho Nina.

MEGLEPETÉSEMBER LEHET DOMBAI RÉKA

A 21 esztendős Dombai Réka tavaly lemaradt az Európa-bajnokságról, de most akár ott lehet az olimpiai selejtezőn. A FIBA például beválogatta a győri kosarast azon nyolc játékos közé, aki készen áll a nagy dobásra.
"Dombai reméli, hogy bejut a 12-es keretbe, és ha sikerülne megszereznie a helyét, megpecsételheti debütálását a rangos tornán. Ifjúsági szinten lenyűgöző volt, az U17-es és az U19-es világbajnokságon is remekelt. Az irányító a Serco UNI Győrrel az Euroligában játszott, ahol értékes tapasztalatokat szerzett. Ha bekerül, nagyon fog örülni, ha pedig nem, akkor is lehet számítani a jelenlétére a jövőbeli versenyeken" – írták róla elismerően.
picture

Lelik Réka és Dubei Debóra is húzóember a válogatottban © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

UNDERDOGKÉNT NAGY DOLOGRA KÉSZÜLVE

A világranglista-19. magyar csapattól nem várható el a továbbjutás, és ha nem is az esélytelenek nyugalmával készülhetnek a mieink erre a tornára, teher nélkül játszhatnak Sopronban. Ez a címke jól is állhat Török Ágneséknek, mert erejük a csapatmunkában van, és ha azt kimaxolják, az elég lehet ahhoz, hogy kiharcolják az olimpiai részvételt.
A FIBA friss erősorrendjében az összesen 16 olimpiai selejtezős csapat közül a 13. helyen rangsorolták a mieinket (csak Brazília, Új-Zéland és Szenegál van mögöttünk). Soproni ellenfeleink közül a spanyolok a 6., Kanada a 7., Japán pedig a 8. pozícióban szerepel a power rankingben.
Elegendő minőségi játékos áll Székely Norbert és erős stábja (Cziczás László, Iványi Dalma, Mészárosné Kovács Andrea) rendelkezésére, a kollektív erőt, a fizikumot és a kemény munka iránti mohó étvágyat kellene állandósítani ahhoz védekezésben és támadásban is, hogy legyen sansz a kvótára.
picture

Az elszánt szövetségi kapitány, Székely Norbert © MKOSZ

Fotó: facebook

A szlovéniai Eb-n látott intenzív és lendületes kosárlabda megismétlése kvalifikációt érhet, de az nem fog beleférni, hogy úgy elizgulják a lányok ezeket a meccseket, mint a tavalyi, spanyolokkal vívott Európa-bajnoki elődöntőt. Akár a mentális erő is dönthet a javunkra – na meg a higgadtság.
Rátgéber Laci már a nyári Eb után hangsúlyozta nekünk, hogy "gyilkos ösztönnel készüljünk az olimpiai selejtezőre!" Ez is kell a továbbjutás kivívásához – lásd Dubei Debi meccsnyerő dobását a csehekkel játszott Eb-negyeddöntőben.

NÉGY NAP ALATT HÁROM NEGYEDDÖNTŐ

Minden csapatsportágban szokás hangsúlyozni egy adott világverseny előtt, hogy a negyeddöntővel kezdődik a tánc, arra kell kihegyezni az első csúcsformát. Nos, női kosarasaink három világbajnoki negyeddöntővel felérő, hatalmas téttel bíró meccset vívnak majd sorban Kanada, Japán és Spanyolország ellen.
Kulcsfontosságú lehet, hogyan rajtolunk az első, Kanadával vívandó partin. Vajon meg tudják-e lepni Juhászék az esélyesebb kanadaiakat, vagy a mieinket a nyitónapi idegesség fogja hátráltatni? Mert a palánk alatt megvagyunk velük szemben.
picture

Határ Bernadetten is sok múlhat majd © MKOSZ

Fotó: facebook

Az is előfordulhat, hogy a sorban utolsó, vasárnapi spanyolokkal vívandó meccs dönt majd az olimpiáról, minden eshetőségre fel kell tehát készülni.
"Nagyon erős ez a társaság, jó játékosokból áll ez a válogatott a palánk alatt, ahogy a többi poszton is. Ha azt nézzük, hogy csapatként milyen jók vagyunk, fantasztikusat vittünk véghez az Eb-n is. Mondhatom, hogy a tavaly nyári Eb-szereplésünket szeretnénk megkoronázni az olimpiai selejtezőn" – említette Dubei honlapunknak.
Úgy legyen! Kezdődhet a soproni LESZ Fesztivál!
picture

Goree Cyesha szerint minden oké © Girgász Péter/MKOSZ

Fotó: facebook

A SOPRONI SELEJTEZŐTORNA PROGRAMJA:

február 8., csütörtök:
Spanyolország-Japán 16.30
Magyarország-Kanada 19.00
február 9., péntek:
Kanada-Spanyolország 15.30
Magyarország-Japán 18.00
február 11., vasárnap:
Kanada-Japán 15.00
Magyarország-Spanyolország 17.30
A magyar válogatott 15 fős kerete:
Aho Nina (DVTK Hun-Therm), Dombai Réka (Serco UNI Győr), Dubei Debóra (Serco UNI Győr), Goree Cyesha (Serci UNI Győr), Határ Bernadett (Salamanca, spanyol), Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd), Juhász Dorka (Schio, olasz), Kányási Veronika (DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Mersin, török), Lelik Réka (DVTK Hun-Therm), Ruff-Nagy Dóra (Serco UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (Carolo Basket, francia), Török Ágnes (Serco UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket)

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés