Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rátgéber László szerint a párizsi olimpia tenné fel a koronát Eb-4. női kosarasaink teljesítményére

Takács Márton

Frissítve 27/06/2023 - 19:16 GMT+2

Ezekben a napokban a magyar női kosárlabda-válogatott nagyszerű Európa-bajnoki negyedik helyezése viszi a prímet a hazai sportéletben. A 26 éve nem látott bravúr értékéről Rátgéber Lászlóval, a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatójával, korábbi szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Dubei Debóra és Kiss Virág köszöni meg a szurkolók támogatását a Eb-n © Kovács Tamás

Fotó: MTI

Rátgéber László szerint is kiváló eredmény női kosarasaink Eb-4. helye, de ő már előretekint. Interjú.
Nagyon kellett ez az eredmény a magyar női kosárlabdának
Ha Rátgéber László mondja ezt, annak súlya van. A PVSK, a Szpartak Moszkva, a Fenerbahçe korábbi Euroliga-győztes vezetőedzőjét, a magyar női és férfi kosárlabda-válogatott egykori szövetségi kapitányát felhívtuk hétfőn, mert kíváncsiak voltuk, ő hogyan értékeli a Ljubljanában elért Európa-bajnoki negyedik helyet.
Annál is inkább, mert amikor legutóbb, még 1997-ben a legjobb négy közé jutottak női kosarasaink, Rátgéber az akkori szövetségi kapitány, Killik László edzői stábjában tevékenykedett, így bőven van összehasonlítási alapja.
A két eredmény közti hasonlóságról, a gyilkos ösztön fontosságáról, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia két neveltjéről, az Eb-n brillírozó Kiss Virágról, és a WNBA-beli kötelezettségei miatt a kontinenstornáról hiányzó Juhász Dorkáról, és a párizsi olimpián való szereplés lehetőségéről beszélgettünk vele.

Milyen párhuzamot tudsz vonni az 1997-es Európa-bajnoki negyedik hely - amelyet veled a szakmai stábban ért el a magyar válogatott - és az idei Eb-negyedik pozíció között?
Messze voltunk mindkét alkalommal a bronztól a harmadik helyért vívott mérkőzésen. Az egy kiköszönő válogatott volt, a soraiban Balogh Judittal, Németh Ágival, Csák Magdival – ők vitték a prímet. Miközben már Károlyi Andi, Iványi Dalma és Béres Tímea is bontogatták a szárnyaikat. Utóbbi generáció a hetedik helynél jobbat nem tudott elérni Európa-bajnokságon később. Abban az időben nem volt kiemelkedően jó magasembere a válogatottnak.
Az orosz Ekaterina Lisina honosításával próbáltuk megoldani ezt a problémát, furcsán néztek rám emiatt, pedig talán megelőztük azt a módszert, ami azóta tendencia lett. Ha nincs ez a hiány centerposzton, talán az a generáció is közel lett volna az éremhez Eb-ken.
picture

Rátgéber László inkább már a jövővel foglalkozna © Rátgéber Kosárlabda Akadémia

Fotó: facebook

A mostani Eb-4. válogatottnak viszont már nincsenek ilyen problémái.
Ha a 26 évvel ezelőtti csapat kiköszönő válogatott volt, ez a mostani a bejelentkező generáció, amelynek tagjai kezdenek beérni. Ezért is tragédia, hogy az előző Európa-bajnokságra nem jutottunk ki. Mert hogy is lehet megtanulni játszani egy Eb-n? Ha ott vagyunk az Eb-n. Valójában nem váratlan eredmény ez a negyedik hely. A 2019-es kontinenstornán egylabdás meccsen kaptunk ki a britektől a negyeddöntőben.
A legjobb éveikben vannak a lányok. Fizikailag is jól nézünk ki, erősek, magasak és gyorsak vagyunk. Morfológiai paraméterekben és motorikus képességekben is felvesszük a versenyt a nagyvilággal.
A csapat erejét mutatja, hogy egy másik 12 fős válogatottat is össze lehetett volna állítani. Utánpótlás tornákon nagy eredményeket értünk el korábban - ahogy a belgák és spanyolok is -, ezért ez a mostani nem meglepetés.
Kiss Virág, Goree Cyesha és Határ Bernadett annyira dominánsak magasemberként, hogy csak a legjobbak, a belgák, a spanyolok és a franciák tudták velük felvenni a versenyt.
picture

Határ Bernadett hősiesen helytállt az Eb-n komoly fájdalmai ellenére

Fotó: AFP

Ez a negyedik hely nagyszerű eredmény, amit értékelni kell, de benned biztosan megfogalmazódtak építő jellegű kritikák is. Mondanál erre példát?
Erős a bajnokságunk, erős a válogatottunk is. Büszkék lehetünk erre a negyedik helyre, ez valóban egy kiváló eredmény, ezt hangsúlyozni kell. De úgy kell felállni innen, hogy "a franc egye meg, hogy nem tudtuk legyőzni a spanyolokat szombaton!". Verhetőek lettek volna.
Ne csak ünnepeljük a negyedik helyet, mert az Eb-nek már vége, hanem gyilkos ösztönnel készüljünk az olimpiai selejtezőre! Ennek a csapatnak a teljesítményére a párizsi olimpiára való kijutás, és a következő Eb-n szerzett érem tenné fel a koronát. Képesek vagyunk mindkettőre.
Talán komoly tudományos háttérstábbal lehetne még tovább fejlődni, az étkezés, a kondicionálás terén, az orvosi személyzet fejlesztésével.
Ha már gyilkos ösztön. Dubei Debóra csehek elleni győztes kosaránál elmondhattuk, hogy a gyilkos ösztön jelen van a csapatban, de a spanyolokkal és a franciákkal vívott meccseken már kevésbé. Erről a Sportrádióban is beszéltél a hétvégén. Szerinted ennek mi lehet az oka?
Nem szabad megsértődni a kritikákon sem. Ez a feladatunk, jobbá kell tenni a játékosokat, a csapatot. Ne szülessenek rossz beidegződések, mert az maradhat a minta. Számomra két kulcselem van a kosárlabdában: a szenvedély és az agresszivitás. A szenvedély, az elkötelezettség megvan, ezt a lányok csapategységnek szokták hívni.
De agresszivitás is kell, nem csak védekezésben. A mental toughness ugyanolyan fontos, mint a szenvedély. Amikor elkapjuk a vadat, ne engedjük el!
picture

Kiss Virág kiemelkedően teljesített az Eb-n

Fotó: AFP

"Az az álmom, hogy a Rátgéber Kosárlabda Akadémia két neveltje, Kiss Virág és Juhász Dorka együtt legyen kezdő a válogatottban." - ezt nyilatkoztad az Eurosportnak még áprilisban. Az álmod fele bejött, de az nagyon, nem hogy kezdő volt Virág, hanem a csapat talán legjobbja a tornán. Hogyan értékeled az ő teljesítményét?
Örülök, hogy elhangzott a közvetítésben, hogy legutóbb Csák Magdi dobott 20 pontot Eb-n magyarként, még 2001-ben. Kiss Virág egy külön sztori. A 2014-es U17-es világbajnokságon a vb All Star-csapatába is beválogatták. Majd kihagyott két évet, visszahoztuk, Szekszárdon jól teljesített. Pécsett pedig elkezdett háttal a palánknak is játszani. Ott több edző is foglalkozott vele, például Daliborka Vilipić.
Örülök, hogy a Mersinbe igazolásával az Euroligában fog játszani. Egy perc alatt megállapodtunk, amikor kiderült, hogy nem marad az NKA UNIVERSITAS PEAC kötelékében. Színesítheti a támadójátékát, ehhez megvannak az adottságai, a tehetsége és az elkötelezettsége is. Rendkívül intelligens nőről van szó, aki vezéregyéniség lehet a válogatottban, márpedig nekünk azon a poszton még sose volt.
Ha ott lesz Juhász Dorka is az olimpiai selejtezőn, Határ Bernadett is egészséges marad, Kiss Virággal és Goree Cyesha-val kiegészülve olyan magas sorunk lehet, mint keveseknek a mezőnyben. Ezt osztod?
Igen. Nincs ennél precízebb válasz (nevet – T.M.). Már most is így volt, vele meg főleg. Juhász Dorka is játszhat az olimpiai selejtezőn, most azért nem lehetett ott az Eb-n, mert rookie a WNBA-ben. De ha kijutunk az olimpiára, Párizsban már ott lehet, hiszen akkor az amerikai bajnokság sem megy.
picture

Juhász Dorkával még erősebb lesz a válogatott © lynx.wnba.com

Fotó: From Official Website


Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés