Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Eb-elődöntős női kosárcsapat fele meg sem született, amikor legutóbb ilyen sikert ért el a szakág

Takács Márton

Frissítve 22/06/2023 - 20:15 GMT+2

1997 óta nem látott sikert könyvelhet el a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki elődöntőbe jutásával. Székely Norbert csapat az utolsó másodpercig izgalmas csatában egy ponttal, 62-61-re győzte le a negyeddöntőben Csehországot, így éremért játszhat a szlovéniai Eb-n. Felskicceltük gyorsan bő negyedszázad történéseit.

A magyar női kosárlabda-válogatott ünneplése a megnyert Eb-negyeddöntő után © Kovács Tamás

Fotó: MTI

26 év után jutott újra elődöntőbe Európa-bajnokságon a magyar női kosárlabda-válogatott.
Nagyon régen volt 1997.
Akkor kezdte meg második amerikai elnöki ciklusát Bill Clinton. Amerikában elkezdték vetíteni a South Parkot. Angliában megjelent a Harry Potter és a bölcsek köve, a világhírű Harry Potter-sorozat első kötete. Annak az évnek a nyarán jelent meg a cikk szerzőjének all-time kedvenc albuma, az OK Computer a Radioheadtől. Az Albacomp férfi kosárlabda-csapata először nyert magyar bajnokságot.
Amikor e sorok írója ült (állt?) az 1997-es női kosárlabda Európa-bajnokság Németország-Magyarország bronzmérkőzésen (86-61), a régi Budapest Sportcsarnok lelátóján ugyanígy júniusban, nem gondolta volna, hogy 26 évet kell majd várni, amikor női kosarasaink ismét négy közé jutnak egy Eb-n. (Ahogy azt sem, hogy ilyen nehéz lesz kijönni a túl bonyolultra sikerült előző mondatból.)
Emlékszünk rá, hogy vidékre utaztunk aznap a családdal, és siettetni kellett a visszajövetelt, mert hát dolgunk volt, Eb-bronzmeccs a BS-ben, többek között két óriási kedvencünkkel, Károlyi Andreával és Iványi Dalmával a csapatban, Rátgéber Lászlóval a kispadon, aki annak idején Killik László szövetségi kapitány edzői stábjában dolgozott. Még az is megvan, hogy Balogh Judittól sikerült aláírást szereznünk a meccs után. 16 évesek se voltunk.
picture

Iványi Dalma egy 2003-as francia-magyar válogatott meccsen

Fotó: AFP

Legutóbb annak a magyar válogatottnak sikerült elődöntőbe jutnia kontinenstornán. Amíg el nem érkeztünk a 2023-as szlovéniai Eb-hez, ahol Székely Norbert remeklő csapata Csehországot 17 pontos előnyt eltékozolva épp, hogy csak legyőzve ott van a legjobb négyben.
1997 óta még a közelében sem volt a mindenkori hazai nemzeti együttes, hogy ilyen magasságokba jusson el. Szélesebb kontextusban még régebbre kell visszamennünk az időben, és még DeLorean sem kell hozzá, hogy lássuk, 1991-ben szerzett érmet mindeddig utoljára a női szakág Eb-n, akkor bronzot.
1997-et követően hat olyan Eb-t rendeztek, amire ki sem jutott a magyar válogatott. A legjobb helyezésünk két hetedik hely volt, 2001-ben és 2019-ben. 10., 12. 14. és 17. helyezést is sikerült elérni.
Ki tudja, miért pont most sikerült az áttörés. Ahogy a FIBA írja cikkében, talán ez a magyar csapat rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek szükségesek a következő fontos lépések megtételéhez.
picture

Határ Bernadett beinjekciózott térddel vállalta az Eb-negyeddöntőt © Kovács Tamás

Fotó: MTI

Valamiért ennek a mostani generációnak sikerült olyan legendák, mint Boksay Zsuzsanna, Kiss Lenke, Balogh Judit, Béres Tímea, Iványi Dalma és Károlyi Andrea nyomába lépni.
A másik oldalról meg elképesztő leírni, hogy több klasszisnak sem sikerült: Fegyverneky Zsófiának, Honti Katának, vagy Vajda Annának sosem adatott meg, hogy Eb-éremért játszhasson.
Ennek az idei, néha szokatlan szerkezetben játszó, pazarul felkészített, a rotációval maximálisan élő, szervezett valóban egységes csapatnak igen. (Ahonnan mi mondjuk a soproni Czukor Dalmát hiányoljuk, a WNBA-ben szereplő Juhász Dorka pedig nem lehetett ott az Eb-n, de ez mellékszál.)
Legfőbb erényei közé tartozik, hogy több lábon áll, magas a nyerőemberek száma, a kispadról sok pont érkezik, a fiatalok is bátran kosaraznak. Székely Norbert és stábja pedig nagyszerűen összerakta ezt a csapatot.
Amolyan sötét lovakként indultak Ljubljanában a lányok, de egyre gyorsabban lovagoltak a fény felé. Sajnos nem a miénk ez a mondat, a FIBA fentebb már idézett cikkében olvastuk. Csoportelsőként kerültek be a nyolc közé, ahol egy hullámvölgyekkel teli meccsen sikerült legyűrni a cseheket.
picture

Kiss Virág és Varga Alíz is kulcsszerepet vállal a sikerekből © Kovács Tamás

Fotó: MTI

Ebben a magyar csapatban egy valódi klasszis játszik, Határ Bernadett, de tavalyi komoly térdsérülése miatt még mindig messze nem 100%-os állapotban. Fájdalmakkal lép pályára a soproni center, és így is óriási szerepe van a sikerekben.
Pláne, ha mellette ott van a parketten Kiss Virág, a válogatott legjobbja ezen az Eb-n, aki a címvédő Szerbia ellen káprázatosan játszott, 21 pontot szerzett (a szlovákoknak 22-et hintett), és megmutatta, az irányító, eddig Szekszárdon pattogtató Studer Ágnessel együtt miért igazolta le őt Pécsről a nyáron az Euroliga-ezüstérmes török Mersin.
Vagy az a Cyesha Goree, aki szintén remekel magasposzton, a szerbeket őt nélkülözve sikerült legyőzni, aztán ő lett a negyeddöntő legjobb magyarja 17 dobott ponttal, hét lepattanóval, négy szerzett labdával - sérülten játszva is.
A csapatkapitány, Dubei Debóra minden hangszeren játszik, az övé lett a győztes kosár is csütörtökön. Lelik Réka az egyik motorja a válogatottnak. Az alapos Euroliga-tapasztalattal felvértezett Varga Alíz precízen értékesíti a középtávolikat, a cseheknek kettőből két triplát vágott be. Két unsung hero, Horváth Bernadett és Ruff-Nagy Dóra a kispadról tesz hozzá rengeteget a nagy egészhez.
picture

Cyesha Goree is remekel az Eb-n © Kovács Tamás

Fotó: MTI

A csütörtöki, csehekkel vívandó negyeddöntő előtt az volt a kérdés, hogy nyomás alatt hogyan teljesít a magyar válogatott. Sikerült az esetleges terhet motivációvá átalakítani, és ha borzasztó nehezen is, de behúzták a mieink.
VAR-ozás után kaptuk vissza a labdát az utolsó másodpercekben, Dubei duplájával pedig 62-61-re megnyertük ezt az elképesztően alakuló meccset. A Győr 30 percen át pályán lévő kosarasa dupla-duplával zárta a partit (10 pont, 11 lepattanó).
Jó volt látni egykori SportKlub TV-s főnökünket, Zelenyánszky Balázst a ljubljanai csarnok sajtószektorában a helyéről felugrani Dubei mindent eldöntő kosaránál. Zelével megjártunk együtt jó néhány kosármeccset belföldön, Fűzy Ákos pécsi temetésére is együtt mentünk 10 éve.
Ahogy örömteli volt felfedezni a magyar szurkolók között a Sopron Basket ügyvezetőjét, a tavalyi Euroliga-győztes soproniak meggyengülő keretét a múlt héten bejelentő Török Zoltánt magyar válogatott mezben drukkolni a lelátón. Ez az ő sikere is.
Ezzel a csütörtöki győzelemmel 1997 után ismét Eb-elődöntőt játszhat a magyar válogatott, plusz bebiztosította helyét az olimpiai selejtezőn is. Ellenfele a négy között Spanyolország vagy Németország lesz.
A 26 évvel ezelőtti, és a mai magyar csapat között Iványi Dalma a híd. Akkor a csapat fiatal irányítójaként remekelt, most az edzői stáb tagjaként játszik kulcsszerepet.
picture

Székely Norbert határtalan öröme © Kovács Tamás

Fotó: MTI

A mostani nemzeti együttes fele egyébként még meg sem született, amikor 1997-ben Európa-bajnoki elődöntőt játszhattak a mieink. A 12-es keretből heten (Aho Nina, Kiss Virág, Kányási Veronika, Studer Ágnes, Török Ágnes, Varga Alíz, Lelik Réka) a ’97-es Eb után jöttek a világra.
A csütörtöki győztes kosár szerzője, Dubei Debóra konkrétan öt hónapos volt akkor.
Felnőnek a gyerekek.
Korban és a feladathoz is.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés