Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A gyerekként éhező Giannis borzasztó rögös úton lett az NBA szupersztárja, táncoló buldózere

Takács Márton

Publikálva 29/11/2023 - 19:04 GMT+1

Giannis Antetokounmpo felemelkedésének történetét ismerhetjük meg Mirin Fader 'Giannis – Semmiből a csúcsra' című könyvéből. A görög óriás Athén külvárosi szegénynegyedéből, éhező gyerekként nagy utat tett meg az amerikai szupersztárságig, két MVP-címig és NBA-aranygyűrűig a Milwaukee Bucks kosárlabdázójaként.

Giannis Antetokounmpo hosszú utat tett meg a sikerekig

Fotó: AFP

Giannis Antetokounmpo megható történetét kapjuk meg bő 300 oldalon a róla szóló 'Giannis – Semmiből a csúcsra' című könyvből.
Amikor a labdát pattogtatta, nem kellett az éhségre gondolnia. És akkor sem, amikor sprintelt
Megrázó olvasmány Mirin Fader Giannis – Semmiből a csúcsra című könyve (Cser Kiadó, 2023, fordította Nagy Győző) az NBA-bajnok és kétszeres MVP Giannis Antetokounmpóról. Az egész kötetet végigkíséri a görög kosárlabdázó szegénységben telt gyermekkorának felidézése, az, hogyan osztoztak mindenen testvéreivel és küzdöttek meg a betevő falatért nap mint nap – mert éhezett a család.
2023-ból visszatekintve, látva Giannis elképesztően alakuló NBA-pályafutását, hogy rövid idő alatt a legmélyebb helyzetből jutott el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság csúcsára.
A nigériai szülők gyermekeként Athénban született Giannis hatévesen mér elkezdett árusként dolgozni az utcán, hogy segítse családját, és hogy legyen mit enniük. A kontraszt: ugyanez a srác körülbelül két évtizeddel később, 2020-ban aláírta az NBA történetének legmagasabb szerződését. Öt esztendőre, 228,2 millió dollárért kötelezte el magát jelenlegi csapatához, a Milwaukee Buckshoz.
A két időpont közötti hosszú és borzasztóan rögös útnak a leírását olvashatjuk a cikk tárgyául szolgáló műben. Összegyűjtöttük azokat az érdekes információkat, amelyeket innen tudtunk meg.
picture

Giannis zsákolás közben (után)

Fotó: AFP

11 évesen még profi focista akart lenni, mint egyik példaképe, Thierry Henry. Ráadásul amikor 13 esztendősen elkezdte a kosárlabdát, még utálta (!) a sportágat. 12 évre rá már alapszakasz-MVP lett az NBA-ben.
Akkoriban még a labdát sem tudta pattogtatni, nem értette a játékot, annak összefüggéseit, és eleinte sovány volt – mert éhezett. Gyenge testalkata miatt el sem lehetett képzelni, hogy ebből a kölyökből egy napon NBA-szupersztár lesz.
Viszont rendkívül elszántan viselkedett, rengeteg pluszmunkát végzett a kezdetek óta (miközben eleinte nem tudott rendszeresen edzésre járni a testvéreivel, mert dolgozniuk kellett), sokszor felsejlett bennünk olvasás közben, hogy ugyanaz a félelmetes munkamorál jellemzi őt is, mint egyik példaképét, Kobe Bryantet.
Az is hátráltatta, hogy Thanasis bátyjával sokszor nem tudtak együtt játszani, mert egy pár cipőn kellett osztozniuk. Az egész NBA-újoncidényében csak két pár cipőt viselt, pedig 82 darabot kapott, meccsenként egy párat. A könyv vége felé pedig már arról olvashattunk, hogy az NBA egyik legjobbjaként saját cipőmárkája is lett. Tele van ilyen elképesztő differenciákkal a kötet.
Giannisnak mindössze az volt az álma fiatalon, hogy legyen tévé és szék is a szobájában, melyben összvissz egy ágy állt. Az Antetokounmpo család nem rendelkezett otthoni internettel, a srácok nem tudtak NBA-meccseket nézni, a liga csak valami távoli, elvont fogalomként létezett számukra, nem ismerték egyetlen csapat vagy játékos nevét sem.
Egy internetkávézóba jártak, hogy összefoglalókat nézzenek a youtube-on. Allen Iversonért, LeBron Jamesért, Kobe-ért és Kevin Durantért voltak odáig a legjobban.
"Az NBA-ben fogok játszani, és én leszek az új Durant. Lesz saját cipőmárkám.” – mondta egyik görög edzőjének egyszer Giannis. Stimmt.
picture

Micsoda léptek!

Fotó: AFP

A három kedvenc idézetünk a könyvből

"Ha nem vagyok görög, akkor mi vagyok?”
"Giannis Milwaukee volt. Éltető fénysugár a sötét, sivár télben."
"Ha nem lehetek a liga arca úgy, ahogy vagyok, akkor inkább nem akarok a liga arca lenni.”
Öröm az ürömben, hogy Dávid Kornéllal kezdődik a Felfedezve c. fejezet. 2012-ben az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras a Phoenix Suns scoutja volt, Görögországba utazott, hogy személyesen is megnézze magának Giannist – ezzel az első megfigyelők közé tartozik, aki látta játszani a görögöt.
"Ebből a srácból akár Magic Johnson is lehet." – vélte akkor Dávid, aki nem járt messze az igazságtól, pláne, hogy a Bucksnál Jason Kidd hibrid irányítót akart faragni belőle, Scottie Pippen mintájára. A pláne, hogy Dávid Kornél a Milwaukee európai játékosmegfigyelője, és Antetokounmpo újoncéve óta, egy évtizede ugyanannak a klubnak a sikereiért dolgoznak.
A Bucks a 15. helyen draftolta őt, mindössze 18 éves volt akkor. A totál ismeretlenségből jött. A wisconsini hideg annyira ismeretlen volt számára, hogy nem volt télikabátja, a fizetését rögtön hazaküldte a szüleinek (a családja 2014-ben követte őt Amerikába). Eleinte nem is rendelkezett meleg ruhákkal, csak a Bucks melegítőjét hordta. Sokáig rengeteg mindenen spórolt, még a 400 dollárért vett PlayStatiönt is visszaküldte, mert bűntudata lett attól, hogy megvette.
Második NBA-szezonja előtt új identitásra volt szüksége, próbált félelmetesebbnek látszani. Rengeteg pluszedzést végzett, sokoldalú játékos akart lenni, aki mindenhol ott van a pályán. Ez mondjuk sikerült neki.
A 2015/2016-os évadban Giannis még mindig tanulta, hogyan lehet védekezésben is elit. Viszont ekkor már remekül funkcionált irányítóként is, ez az idény hozta meg neki az áttörést – táncoló buldózer vált belőle, aki megállíthatatlan a festékben.
picture

A mezfeliratgyártók kedvence lehet

Fotó: AFP

2017 őszén Antetokounmpo édesapja, Charles meghalt szívrohamban, csak 54 éves volt. Így már nem érhette meg fia egyik MVP-címét és azt sem, hogy a Bucks 2021-ben aranygyűrűt nyer.
A Kidd után érkező új edzője, Mike Budenholzer az elődjével ellentétben kinti dobásokra biztatta őt. Szintet lépett a játékában, úgy manőverezett a pályán, mint egy irányító, egy nagyember elképesztő vízióval, aki bármelyik posztot képes levédekezni.
Ennek a fejlődésnek a betetőzését a két MVP cím és az NBA megnyerése jelentette.
"Az a pláne Giannisban, hogy egyszerre rendkívüli és egyben hétköznapi: egy átlagos fickó, aki olyan dolgokat csinál, amire senki más nem képes.” – írja Mirin Fader az Utószóban.
Egy népmesei hős felemelkedésének bemutatását kapjuk bő 300 oldalon. Giannis Antetokounmpo tényleg a semmiből jutott a csúcsra.
picture

Ennél is van feljebb?

Fotó: AFP


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés