Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Így zajlott Kobe Bryant és Michael Jordan utolsó üzenetváltása

Takács Márton

Frissítve 15/05/2021 - 14:45 GMT+2

Szombaton többek között a tavaly januárban elhunyt Kobe Bryantet is beiktatják a Hírességek Csarnokába. Cikkében az ESPN felidézte, hogyan zajlott Michael Jordan és Bryant utolsó üzenetváltása.

Michael Jordan és Kobe Bryant a 2003-as All Staron

Fotó: Getty Images

MJ 1998-as visszavonulása után a Lakers csillaga lett az NBA legmeghatározóbb alakja.

Michael Jordan telefonján még mindig ott van a legutolsó szöveges üzenet, amit Kobe Bryanttel váltott. Jordan időről időre előveszi, annak ellenére, hogy ilyenkor újra átéli bánatát, és az olvasottak kiváltják benne a késztetést, hogy újra és újra elgondolkodjon azon, amin olyan sokan mások is: "Miért?”
Csaknem tizenhat hónappal Kobe Bryant, 13 éves lánya, Gianna és további hat társa, valamint a pilóta halála után a helikopter-baleset feldolgozása továbbra is nagyon fájdalmas. Jordan, aki Kobe mentora, bizalmasa és barátja volt, azon töprengett, hogyan lehet kontextusba helyezni Bryant életét, mert szombaton ő iktatja majd be őt a Naismith Memorial Kosárlabda Hírességek Csarnokába. Ez a felelősség a megkülönböztetés és a rettegés keverékével jár.
Jordan továbbra sem tud Kobe-ról beszélni anélkül, hogy a hangjában ne lenne egy kis megakadás, az érzelmek elcsitulása nem csillapodott azóta, hogy tavaly februárban Bryant emlékünnepségén beszélt és megsiratta "kistestvére" elvesztését. Amikor a könnyek végigáradtak az arcán, Jordan azzal viccelődött, hogy létrehozott egy új Jordan-mémet a szomjas közösségi média tömegei számára.
"Mondtam a feleségemnek, hogy nem csinálom, mert a következő három-négy évben nem akarom viszontlátni a jelenetet. Ezt teszi velem Kobe Bryant. Tudja, hogyan juthat el hozzád oly módon, amely személyesen érint téged ... még akkor is, ha púp a hátadon.” – mondta Michael Jordan aznap.
Jordan elismeri, hogy aggályai voltak azzal kapcsolatban, hogy miként fogja megőrizni nyugalmát a beiktatási ceremónia alatt.
"Arra gondoltam először, lehet, hogy kissé ideges vagyok emiatt, de aztán rájöttem, hogy nem fogok ideges lenni attól, hogy érzelmeket mutassak valaki iránt, akit teljes mértékben szeretek. Ez az emberi oldalam - hajlamosak elfelejteni, hogy van ilyenem." – tette hozzá MJ.
A baleset három tinédzser és fiatal szülő életét követelte, akik mind családokat hagytak maguk után. A mindössze 41 éves Bryant kényelmesen elhelyezkedett a kosárlabdázó karrierje befejezése utáni életben, mondta Jordan is, és arra összpontosított, hogy feleségével, Vanessával, négy lányával töltse az idejét, valamint vigye a szórakoztató, edzői és kosárlabdával kapcsolatos üzleti vállalkozásait.
Milyen érdekes, hogy civilként már sokkal szerethetőbb ember benyomását keltette, kiszakadt a kosárlabdát körülvevő burokból, levette a szemellenzőt, és már régen nem a bármi áron elért győzelem lett a fontos. Tőrös Balázs, a Sport TV szakértője a tavaly nekünk adott interjújában így vallott erről:
"Az én hipotézisem, hogy te is közelről követtél olyan sportolókat, akik miután abbahagyták az aktív sportot, kerestek valamit maguknak. Valakiből étteremtulajdonos, másból edző lesz. Szerintem Kobe Bryant, amikor még nem szakadt el az Achillese, már tudta, hogy ennek valamikor belátható vége lesz. Ő egy nagyon okos fickó volt, és elég keveset engedett megmutatni magából.
Amikor meghalt, kiderült, hogy hány emberrel volt sms-kapcsolatban, és mentorként is tevékenykedett. Jordanről is megtudhattunk utólag ilyesmiket. Imádom, hogy ezeket mennyire diszkréten tudták titokban tartani. Kobe Bryant a kosárlabda nélkül valószínűleg nem tudott létezni. Hogyan lehetett ezt az átmenetet megcsinálni? Valahogy rájöhetett arra, hogy örömet okozni, szórakoztatni, jó fejnek lenni jó.
Már nem volt szükséges mindent beletenni egy célért, mert az a cél már elérhetetlen volt. Akkor meg akár már jól is érezhette magát. Az jött vissza, hogy jó viccesnek lenni Jimmy Kimmelnél, jó mentorálni, jó akadémiát nyitni, jó a lányokkal foglalkozni, és jó jobbá tenni azt, amit korábban rossz volt. Ő akkor kezdhetett el élni, mert látta, hogy onnantól már indokolatlan lenne minden energiát beleforgatni egy olyan sztoriba, amibe már nem tud eleget visszaadni a kora miatt."
A 127-szeres magyar válogatott kosárlabdázó, a Chicago Bulls, a Washington Wizards, a Cleveland Cavaliers és a Toronto Raptors egykori játékosa, Dávid Kornél is mesélt nekünk tavaly Kobe Bryantről.
Kornél Los Angelesben lépett pályára először Kobe Bryant ellen, főleg Bryant kommunikációját figyelte. Szerinte ebben is erős volt, nem csak védekezésben és támadásban. Szerinte Kobe tudatosan épített fel a játékát, az imidzsét, az egész karrierjét, páratlan személyiség volt, akit példa nélküli játékos-pályafutást is magáénak mondhat.
Azt is jó volt látni, hogy egymásba lógott Michael Jordan és Kobe Bryant karrierje. Előbbi már kifelé ment, amikor utóbbi kezdett szupersztárrá válni, nehéz volt az ő útja is. Különc volt, gyerekkorában külföldön, Olaszországban kellett helytállnia, szerinte az emberi kapcsolatai ezért nem alakultak jól később sem, ide vezethető vissza személyiségének alakulása, nem feltétlen pozitív irányban.
Miután Kobe Bryant meghalt, Dávid Kornél azt nyilatkozta, hogy szükség van hozzá hasonló, generációkat összekötő emberekre ahhoz, hogy minél többet kezdjenek el kosárlabdázni. Mely tulajdonságait emelné ki az egyetlen magyar, NBA-ben is szereplő kosaras, amelyek alapján példaképül szolgálhat?
"Egyet nagyon nehéz kiemelni, hiszen sok negatívum és nagy mértékű megosztottság jellemzi vele kapcsolatban az embereket az alapján, hogy ki szereti, vagy éppenséggel utálja őt. Az ő pályafutása olyan hosszú volt, hogy erről nagyon sokat lehetne beszélni. Úgy gondolom, hogy a kitartása, a tudatossága, a motiváltsága mindenképpen idetartozik. Ezek a karrierjében nagyon meghatározó dolgok voltak, végigvitték az útján, a hullámvölgyekből is ki tudott jönni, történjen az a pályán, vagy azon kívül. úgy marad meg legtöbbünk emlékezetében, hogy egy rendkívül sikeres, ikonikus alakja a sportnak minden erényével, hibájával."
Egész pályafutása alatt ment Bryant Michael Jordannel való összehasonlítása. A munkába vetett hit, a játék iránti alázat és a maximálison túli győzni akarás mindkettejükben közös volt. De mi az, ami hiányzott belőle ahhoz, hogy Jordan-szintű játékos váljon belőle Dávid Kornél szerint?
"Bizonyos szituációk kezelése nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Gondolok itt a Lakers-ben lejátszódó szituációra Shaquille O'neal-lel kapcsolatban. Abban a csapatban még meg lehetett volna a győzelem esélye, ha együtt maradnak, de kobe az életének abban a fázisában volt akkor, így döntött. Biztosan tanult belőle, öt-tíz év múlva máshogy ítélte volna meg a helyzetet. Az ő fejlődése nem csak a pályán volt kézzel fogható, a személyiségjegyei is változtak.
Egy folyamat része volt minden nála is, az ehhez hasonló esetek mind szerepet játszottak abban, hogy a hosszú pályafutását nem eredményezte még több siker. vagy befeketítették olyan dolgok, amelyek nem kellettek volna, hogy árnyalják. Voltak olyan negatív esetek - ahogy Jordannél is láthattuk a Last Dance-ben -, amelyeket egy helyen tudott kiküszöbölni, a pályán. Ha Kobe Bryantnek is lett volna több lehetősége, hogy ezekből jobban jöjjön ki a parketten, akkor eredményességben utolérhette volna Jordant, és akkor nagyon nehéz lett volna megmondani, hogy ki is volt igazán a jobb."
"Annyira boldog volt” – ezt már megint Jordan mondja. "Szépen haladt." Az utolsó, kettejük közötti 2019. december 8-i szöveges üzenetet Kobe nem sokkal dél után, 12:18-kor küldte el Jordannek.
"Ez a tequila fantasztikus”- írta Bryant, utalva Jordan Cincoro Tequilájára, amelyből egy palackot Bryantnek küldtek a piacra induláskor. Emlékezhetünk, a Last Dance-ben végig ott volt a fotelében mesélő Jordan mellett egy pohár tequila, nyilván a saját márkájából.
"Köszönöm, fivérem!”- válaszolta Jordan.
"Igen, uram. A család jól van?” – így Kobe.
"Minden rendben. Nálatok?”
"Minden rendben.”
Jordan elmosolyodott, majd úgy döntött, hogy szórakozik egy kicsit.
"Valójában Gigi edzésével foglalkozott.” – tette hozzá MJ.
"Kellemes Ünnepeket!” – írta vissza a 23-as. "Remélem, hamarosan találkozunk, Kobe mester!”
"Hozzátettem azt a kis sírva nevető emojit” – említi kuncogva Jordan.
"Ezt neked!”- reagált Kobe. "Hé, edző, épp a kispadon ülök, és kiütjük az ellenfelet. 45-8."
Tizenegy nappal a csevejt követően Bryant megtudta, hogy hivatalosan is jelölték a Hírességek Csarnokába. Negyvenkilenc nap múlva meghalt.
"Annyira szeretem ezeket az üzeneteket, mert megmutatjk Kobe versengő természetét.” – kommentálta beszélgetésüket utólag Michael Jordan.
Ez egyike volt a két zseni közös tulajdonságainak. Mindegyikük könyörtelenül törekedett a győzelemre, még akkor is, amikor a csapattársaik alkalmanként ennek áldozatául estek. Beszéltek a hírnév csapdáiról, mások féltékenységéről, a tökéletesség iránti telhetetlen szomjúságról.
Leginkább versengő én, maximalizmus és dominancia jellemezte Bryantet, pont mint Jordant, ahogy azt a Last Dance-ben is láthattuk. Ahogy a róla szóló, a Kobe Bryant - A Fekete Mamba élete című könyvben olvashatjuk, annyira MJ játékának rabjává vált, hogy otthonában már gyerekkorában egy szekrény tele volt olyan VHS-ekkel, amelyeken Jordan meccsei voltak, ezeket nézve sajátította el a mozdulatait.
Dinamika, mindenre kiterjedő tudásszomj jellemezte végig. Már bőven az NBA-ben játszott, amikor fogta magát és felhívta Jordant, mert kíváncsi volt arra, hogyan hasznosítsa a játékában a matematikát. MJ pedig nyitott volt az érdeklődésre, és jót beszélgettek.
"A játékstílusa megegyezett az enyémmel” - mondta Jordan. "Elszántan kitartott az útján, hű maradt magához, és ezt tisztelem.”
Szombaton tehát többek között az NBA 1997 és 2016 közötti időszakának talán három legmeghatározóbb játékosát, Kobe Bryantet, Tim Duncant és Kevin Garnettet ünneplik a ligában. Hivatalosan is bekerülnek a Hírességek Csarnokába.
Kobe-nak nem adatott meg, hogy felhívja Michael Jordan-t, hogy megtudja, bemutatná-e ő az eseményen.
"Vanessa megkérdezte tőlem, miután elhunyt. Őszintén szólva tudtam, hogy valószínűleg megteszi. Vagy én, vagy Shaq lehetett volna az, aki beszédet mond a tiszteletére, mivel ők három bajnokságot nyertek együtt.” - magyarázta Jordan.
Jordan körülbelül hat hónappal ezelőtt küldött egy üzenetet Vanessának, hogy bejelentkezzen.
"Azt mondtam neki: 'Nézd, tudom, hogy ez nehéz időszak. Mindig itt vagyok, ha szükséged van rám.' Azt válaszolta: ’Nagyon örülnék, ha kiállnál Kobe mellett a Hírességek Csarnokában.’ Őszintén szólva nagy megtiszteltetés lesz. Olyan, mintha kiállnék egy családtagért. Azzal a legnagyobb tisztelettel fordult hozzám, hogy megpróbált utánozni bizonyos dolgokat, amelyeket én csináltam. És ezt csak úgy tudom visszafizetni, hogy megmutatom a támogatásomat és csodálatomat egy olyan srác iránt, akiről úgy éreztem, hogy az egyik legnagyobb a játékban.'
A Kobe emlékére tavaly tartott eseményen a Staples Centerben Jordan elmondta az összegyűlt tömegnek: "Amikor Kobe meghalt, egy részem meghalt vele együtt.”
Talán ez magyarázza, hogy Kobe száma - a végleges szöveggel együtt - miért maradt ott Michael Jordan telefonján azóta is.
"Nem tudom, miért, de egyszerűen nem tudom letörölni.” – zárta mondandóját Jordan.
részben via ESPN
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés