Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Sopronnal duplázó vb-bronzérmes ausztrál center már egy szezon után eligazolt, Prágában folytatja

Takács Márton

Frissítve 24/05/2023 - 21:29 GMT+2

A szezon igazolásának számított a női kosárlabda NB I-ben a világbajnoki bronzérmes ausztrál center, Ezi Magbegor, aki a bajnok és Magyar Kupa-győztes Sopron Basket egyik legjobbja volt ebben az idényben. Az első európai szezonja után viszont nem a soproniaknál tölti a másodikat a 23 esztendős kosaras, ugyanis az Euroliga-negyedik USK Praha csapatában folytatja pályafutását.

Ezi Magbegor (jobbra) távozása nagy veszteség a Sopron Basketnek, ahogy az egész magyar bajnokságnak is

Fotó: AFP

A vb-bronzérmes Ezi Magbegor Sopronból Prágába szerződött.
Nagyon szeretjük a játékát
Ezi Magbegor játékát a televíziós közvetítésekben már megcsodálhattuk a tavaly őszi világbajnokságon is, ahol a hazai pályán bronzérmet szerző ausztrál válogatott erőssége volt.
Kíváncsian vártuk, mire lesz képes élete első európai idényében, az Euroliga-címvédő Sopron Basket színeiben. Nos, beigazolódott minden vele kapcsolatos elvárás – a szezon igazolásának bizonyult. Gáspár Dávidtól, az Euroliga-győztes vezetőedzőtől származik a fenti idézet, mindenki elégedett lehetett.
Az idény végén viszont Magbegor távozott Sopronból, és az Euroliga idei négyes döntőjét rendező, és házigazdaként ott negyedik helyen végző USK Praha egyesületéhez szerződött. A cseh csapat a wbasket.hu cikke szerint Csehországban sorozatban a 13. bajnoki címét gyűjtötte be, és 257 (!) mérkőzés óta veretlen az ottani bajnokságban.
A 193 cm magas center az Euroligában (ahol a negyeddöntőig jutottak a soproniak, a későbbi győztes Fenerbahce búcsúztatta őket), 27,1 perc alatt 11.1 pontot, 7.3 lepattanót és 1.6 gólpasszt átlagolt.
Elsősorban védekezésben nyújtott világklasszis teljesítményt a Sopron 5-öse, amit mutat az a tény is, hogy Magbegor az Euroliga teljes mezőnyét tekintve is a 3. legtöbb blokkolást mutatta be az évadban.
Amikor március elején nagyinterjút készítettünk Gáspár Dáviddal, a Sopron Basket pazar munkát végző vezetőedzőjével, Ezi Magbegorra külön kitértünk, mert e sorok írójának is nagyon tetszett a játéka. Gáspi hosszabb jellemzést adott az ausztrál centerről. Először az emberi tulajdonságait emelte ki.
"Egy borzasztó nagy tehetségnek tartjuk mi is, ahogy az egész világ kosárlabda-társadalma. Ráadásul egy borzasztó jó személyiség. Úgy kell őt elképzelni - és ebben semmi túlzás nincs -, hogy ő minden nap, amikor belép a csarnokba, akkor annak, akivel találkozik, köszön, megkérdezi, hogy van, teszi mindezt jókedvűen, mosolyogva. És ha visszakérdezel, készségesen válaszol. Még nem volt olyan reggele, amikor kicsit magába fordult volna, amivel nem lenne semmi probléma, mindannyian ébredünk így fel.
Az edzéseken nagyon jól dolgozik, vannak azért olyan napok, amikor nógatni kell, de alapvetően nagyon jó munkamorállal rendelkezik. Sokszor jelenik meg pluszmunkát jelentő edzéseken, és az intenzív edzéseken is úgy van jelen, hogy azokat próbálja a maximumon végigcsinálni. A tehetsége mellé tehát nagyon sok munkát is rak bele."
picture

Magbegor uralta a palánk alatti területet a magyar bajnokságban © Tóth Zsombor/Sopron Basket

Fotó: facebook

Aztán szakmailag is értékelte az addigi teljesítményét. Elmondta, hogy Ezi miben fejlődhet még.
"Centerposzton támadásban, hogy bővüljön az arzenálja. Nagyon jó védőnek gondolom, nagyon jó érzéke van a lepattanó-szerzéshez és a dobásblokkolásokhoz. Láttunk nem egy olyan mérkőzést, ahol háromnál több blokkot is bemutatott. A csapat játékába, taktikájába is úgy lép be, hogy nem rombolni próbálja azt, hanem megpróbálja megtalálni a helyét ebben, igazi csapatjátékosként játszani.
Néha lehetne sokkal agresszívabb, sokkal precízebb, ez abból is fakad, hogy magát az európai játékrendszert, stílust még szoknia kell. Nem utolsósorban borzasztó jó ellenfelekkel találkozik, nem tud mindenkivel szemben dominálni, azt kell megtanulnia, hogy melyek azok az erősségek, amelyeket sokkal jobban felszínre kell hoznia egy bizonyos center ellen. A gyorsasága, a gyors reakcióképessége, a finom keze jellemzi őt.
Rá kell éreznie, hogy egy testesebb, alsó poszton erőteljesebb játékossal szemben hogyan kell játszania. Jó úton halad, még az idei szezonban is várható előrelépés a játékában."
picture

Magbegor sárgában © Márkus Boróka/Sopron Basket

Fotó: facebook

Ezt bizonyítandó, Ezi Magbegor a magyar bajnoki rájátszásban, ahol remekelt a Sopron, 30.3 perc alatt 17.1 pont, 6.7 lepattanó és 2.1 gólpassz volt az átlaga. A SERCO UNI Győrrel vívott, és összesítésben 3-0-ra megnyert finálé mérkőzésein uralta a palánk alatti területet támadásban is, 19, 12 és 27 pontot szerzett a három meccsen egymás után.
Nagyon sajnálhatják Sopronban, hogy mindössze egy szezon után továbbállt. De ha már távozott, szakmailag egy igen jó helyre szerződött, Prágában tovább építheti magát.
A magyar bajnokság viszont szegényebb lett egy leendő szupersztárral. Nem is eggyel, mert előtte pedig, még május közepén a DVTK bejelentette, hogy távozik Miskolcról Arella Guirantes, a Puerto Ricó-i válogatott zsenije.
picture

Arella Guirantes a Seattle Storm mezében

Fotó: AFP

Így két héten belül távozott az NB I három légiósa közül kettő (a soproni Jelena Brooks a harmadik, azaz az első köztük). A közös pont Magbegor és Guirantes jövőjében, pontosabban jelenében, hogy mindketten a Seattle Storm csapatában szerepelnek éppen a WNBA-ben. Nem mellesleg az az Yvonne Turner is ott pattogtat jelenleg, aki szintén a Sopronban játszott.
Ezi Magbegor személyében tehát egy nagyszerű játékost veszített el a Sopron. Ismerve a klub átigazolási politikáját, megfelelő utódot fognak találni a helyére.
Bár szokatlan módon a Sopron Basket - pontosabban Török Zoltán ügyvezető - még nem ismertette az egyesület következő évi keretét, pedig néhány nappal a szezonok vége után szokta.
Mondjuk például Magbegor tökéletes helyettesét nem lehet könnyű megtalálni.
picture

Magbegor a nyáron a Seattle-ben igazolhatja klasszisát

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés