Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy hat évvel ezelőtt kieszelt terv repítette a Jumbót a Tour-győzelemig

Kálmán Laci

Frissítve 27/07/2022 - 09:34 GMT+2

Jonas Vingegaard fantasztikus Tour-győzelme és a Jumbo elképesztő ereje és fölénye elsőre hihetetlennek tűnhet, de jó, ha tudjuk, hogy ez az egész Richard Plugge csapatfőnök jól kitalált tervének az eredménye. Fiatal tehetségek felkutatásával, a régi beidegződések kipucolásával akarta létrehozni a mezőny legütőképesebb és legegységesebb csapatát.

La Jumbo-Visma

Fotó: Getty Images

A vasárnapi Tour-győzelem magvait hat évvel ezelőtt vetették el a Jumbónál.

Még azelőtt, hogy Richard Plugge egyáltalán csak hallott is volna Jonas Vingegaard-ról, a holland csapatnál már azon dolgoztak, hogy megalkossák a mezőny legerősebb csapatát, amely arra is képes lesz, hogy megnyerje a Tour de France-t.
A csapatra épp ínséges idők jártak a korábbi főszponzor, a Rabobank távozását követően, és épp Blanco néven versenyeztek, amikor Plugge és társai új irányt és új szponzorokat kerestek.
„Hat évvel ezelőtt kidolgoztunk egy tervet” – mondta Plugge. „Komolyan befektettünk a tehetséggondozásba, a felszerelésekbe, a tudásba. Most érik be az elmúlt évek gyümölcse. El sem tudtuk képzelni, hogy ez a Tour ilyen látványos sikert hoz majd a csapatnak.”
A sárga trikós álmokat eredetilegPrimož Roglič köré szőtték, akiről ekkor már lehetett tudni, hogy brutális számokat produkál és elképesztő tehetség. A csapat tervei kis híján már 2020-ban valóra váltak, de aztán jött Tadej Pogačar a Planche des Belles Filles-en, és keresztülhúzta a számításaikat.
Plugge befektetései azonban nem korlátozódtak Rogličra, hisz ott volt Sep Kuss, a cyclocross sztár Wout van Aert és az akkor egy halfeldolgozóban is melózó vékony dán srác, Jonas Vingegaard is.
Jonas Vingegaard
Eleinte azonban nem gondolták, hogy majd épp Vingegaard lesz az, aki valóra váltja az álmaikat. A dán 2019-ben került a csapathoz, Plugge hosszútávú befektetésben gondolkodott, amely a vártnál jóval hamarabb megtérült. Jonas már 2021-ben egy második hellyel jelezte, hogy érdemes vele számolni.
A Roglič köré kiépített bázis hamarosan Vingegaard számára is elérhető és komfortos lett, és a Jumbónál azt kezdték tervezgetni, hogyan lehetne legyőzni az iszonyú erős Pogačart.
„Ez volt az álmunk. Ezért a célért dolgoztunk évekig” – mondta Merijn Zeeman sportigazgató. „És most megnyertük a Tourt, a világ legnagyobb kerékpárversenyét. Még most is nehéz felfogni, még fel kell ezt dolgoznom. Minden tiszteletem a srácoké, akik ekkora nyomás alatt is így tudtak teljesíteni.”
A Jumbo olyannyira a mezőny legerősebb csapata akart lenni, hogy csak az járt a fejükben, hogy valahogy letaszítsák a trónról az Ineost. Egan Bernalt maguk mögött is tartották 2020-ban, és Rogličot sárgába öltöztették, nem figyeltek azonban Pogačarra, csak akkor, amikor már túl késő volt.
Az idén már az UAE és a címvédő kapta a legnagyobb figyelmet. A Jumbo rendkívül látványos és hatékony taktikát eszelt ki ellenük, melynek eredményeként megrogyasztották Pogačart, és Vingegaard felvehette a sárga trikót.
El Jumbo-Visma llega a los Campos Elíseos y celebra su victoria en la general
Bár az összetett vezetést a dán többé nem engedte ki a kezéből, az utolsó héten azért állnia kellett a sarat rendesen.
„Ezért harcoltunk már régóta” – folytatta Plugge. „Megszereztük a sárgát, a zöldet, a pöttyöst és a legtámadóbb szellemű versenyzőnek járó díjat is. Most láthattam én is csak igazán, mennyi ember közös munkája kellett a sikerhez. Ennek a munkának az értéke felbecsülhetetlen. Mindannyian kiélvezzük ezt a pillanatot, de aztán már el is kezdünk készülni a jövő évi Tourra.”
Amit itt Plugge nem mondott el, az az, hogy a terv nem csak annyi volt, hogy egyszer megnyerjék a Tourt, hanem hogy többször is.
Ez persze nem lesz könnyű, hisz a célkereszt most már az ő hátukon van.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés