A vasárnapi Tour-győzelem magvait hat évvel ezelőtt vetették el a Jumbónál.

Még azelőtt, hogy Richard Plugge egyáltalán csak hallott is volna Jonas Vingegaard-ról, a holland csapatnál már azon dolgoztak, hogy megalkossák a mezőny legerősebb csapatát, amely arra is képes lesz, hogy megnyerje a Tour de France-t.
A csapatra épp ínséges idők jártak a korábbi főszponzor, a Rabobank távozását követően, és épp Blanco néven versenyeztek, amikor Plugge és társai új irányt és új szponzorokat kerestek.
Tour de France
Óriási üzlet: mit jelent a Jumbónak és a Vismának Vingegaard Tour-sikere?
30/07/2022 08:47
„Hat évvel ezelőtt kidolgoztunk egy tervet” – mondta Plugge. „Komolyan befektettünk a tehetséggondozásba, a felszerelésekbe, a tudásba. Most érik be az elmúlt évek gyümölcse. El sem tudtuk képzelni, hogy ez a Tour ilyen látványos sikert hoz majd a csapatnak.”
A sárga trikós álmokat eredetilegPrimož Roglič köré szőtték, akiről ekkor már lehetett tudni, hogy brutális számokat produkál és elképesztő tehetség. A csapat tervei kis híján már 2020-ban valóra váltak, de aztán jött Tadej Pogačar a Planche des Belles Filles-en, és keresztülhúzta a számításaikat.
Plugge befektetései azonban nem korlátozódtak Rogličra, hisz ott volt Sep Kuss, a cyclocross sztár Wout van Aert és az akkor egy halfeldolgozóban is melózó vékony dán srác, Jonas Vingegaard is.
https://i.eurosport.com/2022/07/24/3421376.jpg
Eleinte azonban nem gondolták, hogy majd épp Vingegaard lesz az, aki valóra váltja az álmaikat. A dán 2019-ben került a csapathoz, Plugge hosszútávú befektetésben gondolkodott, amely a vártnál jóval hamarabb megtérült. Jonas már 2021-ben egy második hellyel jelezte, hogy érdemes vele számolni.
A Roglič köré kiépített bázis hamarosan Vingegaard számára is elérhető és komfortos lett, és a Jumbónál azt kezdték tervezgetni, hogyan lehetne legyőzni az iszonyú erős Pogačart.
„Ez volt az álmunk. Ezért a célért dolgoztunk évekig” – mondta Merijn Zeeman sportigazgató. „És most megnyertük a Tourt, a világ legnagyobb kerékpárversenyét. Még most is nehéz felfogni, még fel kell ezt dolgoznom. Minden tiszteletem a srácoké, akik ekkora nyomás alatt is így tudtak teljesíteni.”
A Jumbo olyannyira a mezőny legerősebb csapata akart lenni, hogy csak az járt a fejükben, hogy valahogy letaszítsák a trónról az Ineost. Egan Bernalt maguk mögött is tartották 2020-ban, és Rogličot sárgába öltöztették, nem figyeltek azonban Pogačarra, csak akkor, amikor már túl késő volt.
Az idén már az UAE és a címvédő kapta a legnagyobb figyelmet. A Jumbo rendkívül látványos és hatékony taktikát eszelt ki ellenük, melynek eredményeként megrogyasztották Pogačart, és Vingegaard felvehette a sárga trikót.
https://i.eurosport.com/2022/07/25/3422173.jpg
Bár az összetett vezetést a dán többé nem engedte ki a kezéből, az utolsó héten azért állnia kellett a sarat rendesen.
„Ezért harcoltunk már régóta” – folytatta Plugge. „Megszereztük a sárgát, a zöldet, a pöttyöst és a legtámadóbb szellemű versenyzőnek járó díjat is. Most láthattam én is csak igazán, mennyi ember közös munkája kellett a sikerhez. Ennek a munkának az értéke felbecsülhetetlen. Mindannyian kiélvezzük ezt a pillanatot, de aztán már el is kezdünk készülni a jövő évi Tourra.”
Amit itt Plugge nem mondott el, az az, hogy a terv nem csak annyi volt, hogy egyszer megnyerjék a Tourt, hanem hogy többször is.
Ez persze nem lesz könnyű, hisz a célkereszt most már az ő hátukon van.
via velonews
Tour de France
Öt ok, amiért a Jumbo letarolta az idei Tour de France-t
22/07/2022 18:32
Tour de France
A hegyimenő, a legsíkabb vidékről - Jonas Vingegaard, és a teljesen valószínűtlen álma
18/07/2022 16:29