Előző írásunkban már olvashattátok a "négy nagy" és Valverde véleményét a jövő évi Tour de France útvonalával kapcsolatban, most újabb versenyzők mondják el, miként vélekednek a jövő évi francia kör közel 3350 kilométeréről.
Bauke Mollema (2013-ban 6. lett a Tour-on, jövőre a Trek színeiben versenyez):
Nagyon szép és látványos az útvonal. Azzal, hogy az utolsó előtti napon az Alpe d’Huez-en lesz a befutó, majdhogynem olyan, mintha Hollandiában fejeződne be a Tour. Csodálatos lenne ott győzni. Az első hét nagyon izgalmas lesz a sok, rövid emelkedőjével, és már a bónuszmásodperceknek köszönhetően is ki fognak alakulni kisebb különbségek.”
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58
Laurens Ten Dam (a Belkin versenyzője):
Nagyon kevés az időfutam, viszont sok a hegyi befutó. Jó eredményt érhetek el. Jól fogom érezni magam ezen az útvonalon, ez egy fantasztikus Tour a hegyi menőknek.” Ten Dam nagyon várja már a Holland rajtot is, hiszen 2010-ben, amikor Rotterdamból indult a verseny nem lehetett ott a mezőnyben. „Nagyon jó lesz. Azt hittem, már sosem lesz alkalmam ahhoz foghatóban részesülnöm. Ez egy második esély.
Thibaut Pinot (az FDj.fr kerekese, idén 3. lett az összetettben):
Ez egy hegyes útvonal, igazi időfutam nélkül. Nagyszerű lenne, ha olyan jól szerepelnék, mint idén. Habozás nélkül aláírnám. Ha sikerül olyan formába kerülnöm, mint az idei Touron, akkor képes leszek hasonló eredményt elérni jövőre is. Remélem ez sikerülni is fog. Az első hét nagyon intenzív lesz, minden nap óvatosnak kell lenned és figyelned kell, nehogy időt veszíts. Az első kulcsfontosságú szakasz a macskaköves etap lesz, aztán ugye ott van a szél is, amelynek „köszönhetően” lesz néhány veszélyes és alattomos szakasz. Ha sikerül a csapatidőfutamot is sértetlenül túlélned, és még nincs nagyobb hátrányod, jó eredményt érhetsz el Párizsban.” Pinot a csapatidőfutamról is kifejtette véleményét: „Ebben a műfajban folyamatosan próbálunk fejlődni az FDJ-nél, és ezt folytatni is fogjuk. Nem túl hosszú maga a táv, csak egy picit több mint 25 km. Azonban a verseny viszonylag későbbi szakaszában lesz, amely megnehezítheti a csapatok dolgát, hiszen a macskaköves és a szeles szakaszokon könnyen lehetnek bukások, és akár 2-3 versenyződ is megsérülhet.”
Wilco Kelderman (a Belkin kerekese):
Kelderman szülővárosától nem messze indul a jövő évi Tour, így érthető, hogy már nagyon várja az Utrecht-i rajtot. „Ugyanaz a tartomány, ez különlegessé teszi számomra a kezdést. Nagyon izgatott vagyok, és az igazat megvallva, már két éve erre várok. Jobban szerettem volna, ha egy hosszabb időfutam is szerepel az útvonalban, de így is gyönyörű lesz egy rövid időfutammal kezdeni a versenyt Utrechtben. Az időfutamok fekszenek nekem. Kár, hogy a második szakasz nem Arnhem felé veszi az irányt, hiszen akkor egy nagyon szép szakaszhoz lett volna szerencsénk néhány emelkedővel, amelyeket természetesen nagyon jól ismerek. De remélhetőleg így is  rengeteg család és barát fog kilátogatni az utakra. Ami a kockaköveket illeti, nincs tapasztalatom róla, milyen versenyezni rajtuk. Izgalmas lesz, és már nagyon várom. Jövőre biztos nem fogok a Girón indulni. A Tour lesz az első számú célom, aztán majd meglátjuk, hogy a Vuelta belefér-e a programomba vagy nem. Még erről nem beszéltünk.”
Greg Van Avermaet (a BMC versenyzője):
Ez lesz az első alkalom, hogy a Tour mezőnyével szelhetem át Belgiumot. A cél Huy-ben tetszik, és az lesz az első célom. Azután megyünk Bretagne-ba, ahol a rövid, meredek emelkedők szintén fekszenek nekem. A Tour további szakaszában Tejay-nek fogok dolgozni, azonban a rövid szakaszokon, amelyek több emelkedővel tarkítottak, a többi kerekes nem figyeli az olyanokat, mint én, így ha túl tudom élni az emelkedőket - márpedig képes lehetek rá - akkor újabb lehetőségek állhatnak előttem. A Touron nem kapsz sok esélyt, így élni kell az adódó lehetőségekkel. Várni fogom az olyan szakaszokat, mint a Mur-de-Bretagne.” A 2011-es Tour de France-on már szerepelt ez az emelkedő, Alberto Contadornak például akadnak emlékei róla.
Idén a BMC nyerte a csapatidőfutam-világbajnokságot, így érhető, hogy Van Avermaeték számára fontos lesz a Tour csapatidőfutama is, amin szintén szeretnének jól szerepelni: „Talán egyikünk a sárga trikót is átveheti. Egy egyértelműen célunk lesz. Stresszes nap lesz, de van mit védenünk, és megvannak a specialistáink is hozzá.”
A belga számára azonban továbbra is a tavaszi klasszikusok jelentik az első számú célt: „ Majd csak utánuk fogok a Tourra összpontosítani. A Milánó-Sanremo, a Flandriai, a Paris-Roubaix és az Amstel Gold Race a legfontosabb számomra. Ezek azok a versenyek, melyeken a csapat számít rám. Ezeken kell jól szerepelnem."
Tour de France
"A duplával más szintre kerülnék"
07/01/2015 08:48
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28