A tegnapi Telegraph-ban jelent meg egy hosszabb interjú Alberto Contadorral. A spanyol mesélt arról, hogy Froome-ot tartja a legnagyobb riválisának, elmondta, miért szeretne duplázni idén, és azt is kijelentette, élete formájában volt a tavalyi Tour de France-on.
Nem gondolkodott sokat, amikor megkérdezték, ki a legnagyobb ellenfele a jelenlegi mezőnyben. „Chris Froome“ – vágta rá. Hozzátette, számára a Sky első számú embere a viszonyítási pont. Nem Quintana és nem Nibali.
A tavalyi év utolsó negyedében a legtöbbször Oleg Tinkov ötletéről volt szó, aki egymillió eurót ajánlott fel a nagy négyesnek, ha valamennyien rajthoz állnak mind a három nagy körön. Ebből végül nem lesz semmi, bár jelen állás szerint Contador a Girót és a Tourt is bevállalja. Az angol újság megjegyzi, ez egy olyan helyzet, amiben nem veszíthet, hiszen az olasz kört – komoly ellenfél hiányában – simán megnyerheti, utána pedig a Touron élhet a kifogással, hogy túl sokat kivett belőle a május. A magunk részéről annyit tennénk hozzá, hogy egy háromhetest bármikor, bárkinek odaadni nagy hiba, ha nem győz a Girón, de mégis kifárad annyira, hogy júliusban a sárga trikó se legyen az övé, akkor ez az esztendő megy a levesbe. Ő viszont bevállalós. „Tudom, hogy ez kockázat, mert benne van, hogy a Giro után a Touron már nem lehet az ember 100%-os állapotban. Szerintem a Girón vannak a keményebb szakaszok, viszont a Tour a keményebb verseny. De ez a kihívás motivál. Ha megint győzni tudok a francia körön, nem sok ember véleményét változtatom meg. Ha sikerül a dupla? Na igen, az már nagy különbséget jelentene. Erre az emberek azután is emlékeznének, hogy befejeztem a pályafutásomat. A múltban sem sikerült sokaknak. Nagy kihívás, szeretném megpróbálni.
Tour de France
Nibali: 30 versenynap a Tourig
13/01/2015 14:58

Fotó: Eurosport

A tavalyi éve felemásan alakult. Rengeteg versenyt nyert, minden szavazáson őt választották az év legjobbjának. A Vueltán aratott győzelme például kimagasló eredmény figyelembe véve, hogy előtte sípcsontját törte a Touron- persze ki tudja, mennyire volt súlyos az a sérülés. Ugyanakkor a legfontosabb viadal megnyerése elmaradt. „Sokkal komolyabb bajom is történhetett volna – emlékezett vissza a tizedik szakaszon történtekre. – Ettől még nagyon sajnálom, hiszen egész életemben nem voltam olyan jó formában, annyira vékony, mint akkor. Tudom, hogy az emberek azt mondják, addigra két és fél perc volt a hátrányom, de még úgy is nagyon bizakodó voltam.“
Idén visszavághat. Nibalinak, Froome-nak, a sorsnak. „Véleményem szerint Froome a legnagyobb riválisom. Pályafutásom első részében Andy Schleck volt az, most Froome. Ő egy igazi hegyi menő. Természetesen az időfutamban is erős, de elsősorban egy hegyi menő. Emlékszem, az első 2007-ben megnyert Touromon közel 120 km-nyi kronó szerepelt a távban. Ám a verseny az elsősorban verseny. Az útvonal mindig változik, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell hozzá.
Contador tavaszi programja
A jelenlegi tervek szerint 2015-ben először az andalúz körön (február 18-22) láthatjuk, amit az Eurosport2-n élőben közvetítünk. Ezután következik a Tirreno március 11-től, majd a katalán kör (március 23-tól), amik szintén eurosportos közvetítések. Ezután a május 9-i Giro rajt a következő biztos pont a programjában.
Tour de France
Aranypedál 2014: Az év szakasza
22/12/2014 18:28
Tour de France
"Froome-nak a Tour a megfelelő"
21/12/2014 16:06